Buisjes in haar oren

Oef. Ik zat er mee in, met Zelie haar gehoorprobleem. Gelijk: serieus serieus, dat ik er mee in zat. Ik had al direkt visoenen van allerlei Ziektes waar ik eigenlijk liever niet aan wil denken, en bij elke klacht (hoofdpijn! oogpijn! steek in knie!) had ik opstoten van milde bezorgdheid.

Ik zeg milde, ik bedoel ernstige.
Ik zeg bezorgdheid, ik bedoel aanvallen van panische angst.

In die mate dat ik er heel de week bijzonder zeer slecht van gelopen heb: een mens zou voor minder, vind ik dan.

Vandaag is Zelie naar de neuskeeloormens geweest, en ‘t is blijkbaar vochtophoping in haar middenoor. Een buisje is aangewezen. Trommelvliesbuisje. Een diabolo in haar oor. Een permanent gaatje in het trommelvlies, dat die opengehouden wordt, dat het vocht weg kan lopen.

Volledige verdoving (eikes), microchirurgie (wow), poliklinisch (gelukkig). En normaal gezien zou alles metéén moeten opgelost zijn. Ik mag hopen van wel.

Buisje blijft zitten en wordt vanzelf afgestoten, waarna het trommelvlies vanzelf dichtgroeit (in 98% van de gevallen). Vertelt mij het interweb.

Ik heb nog maar de vogelvluchtversie gehoord, vanavond meer. Maar ondertussen ben ik al een béétje gerustgesteld. En hebben we al zeker één ding te vertellen aan de juf van het derde, waar we vanavond naartoe gaan. Hoera!

19 reacties op “Buisjes in haar oren”

 1. Uit de losse pols (onze jongste heeft 3 weken geleden twee zo’n diabolo’s gekregen):

  Na iets meer dan een week heeft z’n oortje gebloed (geen paniek zei de dokter, gewoon een beetje schade, dat kan allemaal achteraf).

  Hij heeft het wat lastig gehad ‘s nachts de week en een half erna (maar ja, hij is ook wel 1,5 en zo’n operatie zal dus iets meer impact gehad hebben).

  De operatie duurde bij hem dus trouwens maar een halfuur of zo. In slaap, en een half uur later wakker en het was gedaan.

  Maar dat stopt niet dat er vocht uit z’n oren komt. Het zorgt gewoon niet meer voor een ontsteking.

  Altijd lastig zo’n situaties.

 2. Als klein kind had ik constant oorontstekingen, veel bij de dokter geweest en oplossing was: buisjes.

  Heb er nooit gehad. Ouders zijn bij Dr. Vagenende geweest in Gavere, heeft mij een of andere (homeopathische?) kuur laten volgen en heb sindsdien geen enkele oorontsteking meer gehad.

  Ik doe er niet aan ze, aan homeopathie, en ik weet dat jij er ook niet voor bent –meende ik toch te merken 😀 — maar ik wou gewoon maar zeggen dat het misschien niet de enige oplossing is.

  Met buisjes mag ze niet meer zwemmen en zo…

  http://www.ziekenhuis.nl/index.php?cat=animaties&action=show&movie=215

 3. Ik heb ook buisjes nodig toen ik klein was, en ik heb er nooit echt veel last van gehad…

  En als ze dat in 1986 al deftig konden steken, zullen ze dat nu nog altijd wel goed kunnen, denk ik dan geheel simplistisch.

 4. Ik heb geen buisjes gehad maar wel een door een arts veroorzaakt ongeluk waardoor ik zooooooooooooooooooo’n gat in mijn trommelvlies had. En dat is inderdaad snel toegegroeid. Levend membraan.

 5. Echt niet wakker van liggen, Michel. Mijn pa heeft die al jaren, en die rotdingen groeien er bij hem bijzonder snel uit, tot grote frustratie van de oorarts.

  Ik had zelf een paar jaar geleden bijzonder veel last van onderdruk in mijn oren, en toen heeft de doc, op mijn uitdrukkelijke aanvraag, mijn trommelvliezen doorboord, wat meteen een hele opluchting was. Zonder verdoving, zomaar, het deed geeneens pijn, en was waarschijnlijk na een paar dagen al weer dicht.
  Het gaatje zorgt niet voor verminderd gehoor, maar het verdwijnen van het water zorgt dat je weer perfect gaat horen zoals voordien. Bij mijn vader is wel geregeld zijn hoofdkussen nat als hij wakker wordt ‘s morgens, en dat moet dus heel regelmatig ververst worden, maar da’s al.

 6. Mijn broer en ik hebben dat ook gehad, omdat we pottedoof waren op de leeftijd van 6 respectievelijk 5 jaar oud.
  Ik herinner me enkel de vieze smaak van het verdovingsmasker, het feit dat ik in het eerste leerjaar niet mee mocht gaan zwemmen en het rare ding dat op ons hoofd gezet werd als ons haar gewassen werd in bad.

  Leuk is het niet, maar het valt dus best mee!

 7. Bij zoonlief zijn ook diabolo’s gestoken toen hij 18 maanden oud was. Was hoog tijd want hij had al tien maanden quasi non stop pijnlijke oorontstekingen.
  Hij heeft wel veel pijn gehad na de operatie maar vooral omdat tegelijk zijn poliepen waren getrokken.
  Sindsdien heeft hij nog een paar looporen gehad maar die zijn lang niet zo pijnlijk.
  Zoonlief zou wel mogen zwemmen en mag ook gewoon in bad. Wel niet duiken of echt onder water zwemmen. Is hij gelukkig toch nog te klein voor.
  Succes! Je zal zien, dat valt best mee.

 8. Ook nog buisjes gehad. Viel allemaal goed mee, idd alleen lang niet zwemmen en oppassen bij het haren wassen… In die tijd vielen die dingen er helaas wel niet vanzelf uit, de dokter moest dat eruit halen, en dat was niet onder verdoving, dus dat was in feite nog het vervelendste van het hele verhaal… No worries dus 🙂

 9. Hé zeg mijn vader is 76 en heeft een buisje nodig in zijn oor. Hij moet eerst door de scanner. Waarvoor is dat nodig ? Weet iemand dat.

 10. hallo

  ik heb vroeger van leeftijd 2 tot 12 buisjes gehad nu hoor ik met 1 oor niks meer wat blijkt ik heb een enorm gat in me oor en moet nu dus ge opereert worden door die buisjes dat vind ik zeker niet leuk me oor zit dicht maar er zit een enorme druk op heel vervelend

 11. een oma vraagt, kleinzoon hoge koorts, op genomen in ziekenhuis,heeft nu 9maanden buisjes,is (2 jaar).
  Wordt morgen geopereerd buisjes zitten dicht er is nu een ontsteking gevonden.
  Achter het oor is het dik,heeft ook rode uitslag, op hoofdhuid voorhoofd nek.
  Wie herkent dit? een bezorgde oma

Reacties zijn gesloten.