Stick

Als er één ding is dat de laatste tijd on-ge-loof-lijk in prijs verminderd zijn, dan is het wel opslag. Geheugen. In alle mogelijke vormen.

Ik herinner me een tijd dat harddisks duur waren — tegenwoordig gaat een mens om een halve terabyte zoals hij om een paar strips gaat.

Er was ooit een periode dat er moest geschipperd worden met “oei pas op dat uw nieuwe memory chip van hetzelfde merk is als de vorige” — tegenwoordig heb ik er geen idee van hoeveel gigabyte ram ik heb. Vier. Acht? I dunno.

Ik herinner me exorbitante prijzen voor USB-sticks van 512 MB; morgen denk ik dat ik er mij één van 8 GB ga kopen en dat zal me bijna niets kosten.

En dan zal ik uit mijn usb-stick kunnen leven, praktisch: met 800 MB heb ik een vet volle XAMPP (met een drupal en een mediawiki en een wordpress en zooi) en meer portable apps (firefox, photoshop, vlc, audacity, notepad++, putty, yada yada) dan ik een kat naar kan zwieren; voeg daar nog een gigabyte of zo van actuele projecten (zo bijvoorbeeld een stukje belgium.be, haha!), een paar afleveringen van televisieseries die ik nog moest bekijken, een geripte DVD of twee drie, en ik kan overal naartoe.

Op om het even welke computer. Zelfs die waar ik niets op kan installeren.

En als bijkomend voordeel: zelfs de computers waar ik wél dingen op mag/kan installeren, blijven proper en snappy.

Een gemak jong, een gemak.

Dat, plus het feit dat mijn mail tegenwoordig voor 95% op GMail staat en mijn (persoonlijke) kalender(s) op Google Calendar: ik heb eigenlijk minder en minder behoefte aan een echt eigen computer. Thuis heb ik natuurlijk wel de grote computer nodig: spelletches en Photoshop en Lightroom, daar heeft een mens graag nog eens wat processor en dubbele schermen en goeie klavieren en muizen bij — maar daarnaast: nope, niet echt.

De toekomst is hier, denk ik dan soms.

Doe mee met de conversatie

14 reacties

 1. Ik was ook hevig fan van portable office applicaties, tot ik mijn stick in een hotelpc had achtergelaten.

  Dan toch maar de laptop, die verlies vergeet ik niet zo snel.

 2. De prijzen blijven maar dalen tegenwoordig. En dan heb je er al met fingerprintreader als extra beveiliging moest het in de verkeerde handen komen. Ik heb mijn usb stick ook steeds mee. Het is iets dat ik niet zou kunnen missen.

 3. Michel,

  zeer goede post (resists urge to add “voor een keer” 😉 ).

  Ik was ook al lang van plan om hierover eens uitgebreid te bloggen, want me dunkt zal de pc van de toekomst hoogstens nog uit een (geprojecteerd) toetsenbord en een (met tv en all geïntegreerd) beeldscherm bestaan, terwijl alle soft, docs, etc. ergens online staan.

  Dat heeft echter 2 grote nadelen :

  [1] de online bedrijven hebben / kunnen kennis hebben van wat je allemaal op hun servers nalaat en het soms zelfs gebruiken. Sommige gaan zelfs verder, zoals De Grote Google die zich het recht toe-eigent om jouw teksten als promotie voor hun diensten te gebruiken. Zie deze post.

  [2] Wat als de online dienst failliet gaat, de deuren sluit, het boekje opdoekt, slachtoffer wordt van een mega-virus aanval, soit niet meer online bereikbaar is ? Tja, dan ben je “vet” met je online connectie …

  Toch even nadenken dus voor dit als de nieuwe mirakeloplossing wordt binnen gehaald. Paard … van … Troje anyone ?

 4. @Goya: ge werkt toch zeker niet voor 1 van de Nederlandse veiligheidsdiensten, want die hebben er een handje van om sticks te laten slingeren, boordevol beveiligingsinfo.

  USB stickies zijn handig, tot je bij een bedrijf wordt geplaatst waar de USB poorten zijn “uit gezet”…

 5. ik had een mooie usbstick, 2GB, portable apps en al.
  reuzehandig, fijn, snel, whatever.
  En dan, vista en niets meer.
  Vrij tot zeer klote.

  Nog enkele maanden en ik taffel rond met een groene kabouter van laptop.org.
  Nah.

 6. Ik ben zo goed als een complete leek in de computerwereld en zelfs ík heb zo’n stick en vind hem fantastisch.
  Ik kocht hem initieel om bestanden van mijn laptop naar mijn vaste pc over te zetten en omgekeerd. Maar ‘k neem hem nu ook overal mee. Als ik ergens anders iets maak dat ik wil bewaren, hoef ik het niet meer persé via het net aan mezelf te bezorgen. Ook dat vind er een handigheid aan.

 7. Wat dat project van belgium.be betreft: hebt ge niet duizend-en-een overeenkomsten moeten tekenen die het meenemen van bedrijfsinfo buiten het kantoor verbieden of tenminste zwaar aan banden leggen? Het is toch een enorm risico moest ge zoiets verliezen. En hoe groter de stick, hoe meer waardevolle informatie erop zou kunnen staan.

 8. Sinds ik alles naar Gmail forward (nog maar enkele weken) heb ik eigenlijk ook vaak genoeg aan gelijk welke PC met internetverbinding. Een USB-stick gebruik ik eigenlijk zelden, ik mail mezelf alles door of zet op FTP.

  Gmail, Google Calendar, binnenkort een lichte versie van photoshop met Flash (heb daar ergens keynote van gezien) en online office dingen. Ik ben fan, zeer handig.

 9. @Michel: pfft, namedropper!

  Hoe zit het eigenlijk met de toekomst van Belgium? Zelfs aan de overkant van de oceaan vragen ze of het gesplitst gaat worden, en of er misschien wel een burgeroorlog van zou kunnen komen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.