Halloween

En, is het bij u een beetje geweest, Halloween dit jaar? Bij ons niet, helaas.

Wij waren naar de Colruyt om heelder dozen spekken gereden, ik had mijn meest verschoten peignoir aangetrokken en nieuwe batterijen in mijn halve meter grote cenobite-van-Hellraiser gestoken, maar helaas: geen kindjes aan de deur gehad.

Onze oudste waren wel aangezet, op (begeleide) strooptocht door de gebuurte:

Trick or treat!

…maar ‘t was praktisch noppes.

Vorig jaar was de traditie nochtans zeer goed ingezet: met heelder troepen kinderen van huis tot huis, zelfs in de regen, en met zakken en zakken vuiligheid terug naar huis.

Jaja, ik weet het wel: ‘t is allemaal commerciële troep, en Amerikaanse toestanden, en cultuurimperialisme en watnog… wel: al wat ik kan zeggen, is dat ik al heel mijn leven jaloers was op die kinderen die er in E.T. en in al die goedkope griezelfilms op uit trokken. En dat ik dat daar geheel naast kweetniehoeschoon vond, zo’n hele buurt vol sluipende en zingende en verklede kindjes, aanbellen bij de buren en liedjes zingen, qua buurtgevoel.

Vroeger was er driekoningen (echt verkleed, met een echte ster, met drie, mét liedje, op de juiste dag), maar dat heb ik zó weten verwateren (half verkleed of niet, geen ster, met twee of met zes, “hallo ‘t is voor drie koningen” in plaats van een liedje, weken op voorhand en dagen erna) dat het een opluchting was om nog eens zo’n duidelijk evenement in de plaats te krijgen. Eén avond, verkleed, en vragen om spekken: helder.

Maar dus mislukt dit jaar, toch in onze buurt.

Doodjammer, vind ik dat. Er is bij ons één troepje kinderen langsgeweest, maar op dat ogenblik hadden we nog geen spekken in huis.

Ze zijn niet meer teruggekomen. En ik was nochtans op mijn griezeligst, vanavond.

Actiepunt voor de wijkvergadering, voor volgend jaar, me dunkt.

Doe mee met de conversatie

15 reacties

 1. Pingback: Sponzen Ridder
 2. Allez allez, voor dat het hier ontaard in een of andere storm: mijn excuses voor de vorige comment. Het was in elk geval niet met kwade bedoelingen gepost, maar ik krijg de indruk dat er weeral meer achter gezocht wordt dan nodig.

  Soit, ik stel me gewoon een spook kostuum nog altijd voor als het typische laken met 2 uitgeknipte gaten voor de ogen. Call me old fashioned.

 3. Halloween is een zeer oud heidens feest. Later hebben de christenen dit pogen te recuperen door Allerheiligen te introduceren.

  The same goes for Christmas. Feest van het licht. Op 25.12. Terwijl Christus geboren is in februari.

 4. De enige ervaring met Halloween was dat er 3 kinderen (geschat tussen de 10 en 14 jaar) langskwamen in het restaurant waar ik gisterenavond met mijn vrouw gaan dineren was. Toen de eigenaar van het restaurant afkwam met de nodige hoeveelheid snoep, protesteerden de 3 aangezien ze … geld wilden ! “Het is ons recht”, “Het is Halloween !”, enz.

  Ik stond er, eerlijk gezegd, verbouwereerd op toe te kijken.

 5. We zijn Halloween bij vrienden gaan vieren en die hebben een 15-tal groepjes aan de deur gehad. Maar ja, we wonen dan ook in de U.S. hé. Veel oudere “kinderen” ook (lees: 16 jarige pubers).

  Bij ons thuis hadden we gewoon een Halloween kom gezet met candy aan de deur en die is verdwenen (kom en al). Volgend jaar dus toch maar een crapy ding zetten.

 6. Een paar jaar geleden heb ik ze aan de deur gehad. “nee, geen koek aub, liever centen.” Duh.

  En gisteren (1 november) heb ik ze wel over straat zien zwerven. De typisch Vlaamse verwatering, neem ik aan. Maar niemand heeft aangebeld. Volgens mij sta ik in de straat bekend als “die rare die iets met computers doet” 😉

 7. Bij ons, in Essen in de Noorderkempen, wordt er met Kerstmis wel iets Halloween-achtigs gedaan: Kinderen van 0 tot 12 gaan dan van deur tot deur, en na het zingen van een liedje krijgen ze een snoepje en een halve euro. Dat gebeurt al zolang als ik mij kan herinneren en het aantal deelnemers blijft volgens mij al jaren redelijk hoog.

  Dat liedje is hilarisch trouwens: “Nieuwjaarke zoete, Het varken heeft vier voeten, Vier voeten en een staart, Dat is toch wel een centje waard? Ja, ja ‘t is waar, Ik wens u zalig nieuwe jaar!”

  ‘s Avonds is het dan de beurt aan de 12 plussers. Die gaan al rommelpottend van deur tot deur en krijgen dan een euro ofzo. En dikwijls meer als ze een echte rommelpot hebben.

 8. Ja, hier (Gentbrugge) hebben we 3 bosjes kinderen gehad, schoon verkleed, maar 1 groepje dat wist wat zeggen (‘snoep of je leven’). Ik viel een beetje uit de lucht, maar gezien het huis toch vol doopsuiker ligt (hint) wist ik zo wat geven.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.