Ik ben Steven Feys beu

Steven Feys voor beginners:

 1. Er is een weblog, stevenfeys.wordpress.com, waar ene Steven Feys (overduidelijk niet een echte persoon), zich zeer arrogant gedraagt, zó arrogant dat het bij momenten grappig wordt — zie deze, bijvoorbeeld. Ladies, there’s room on my staff, als het ware.
 2. De jongens van van Stew, Asfaltkonijn en Mouseover doen samen alsof ze Steven Feys zijn. Ze registreren iets met die naam op Twitter en op Flickr, ze nemen één of meer varianten van de naam op GMail, ze registreren zelfs stevenfeys.be.
 3. Het wordt er allemaal zó over dat het zwaar begint tegen te steken.
 4. Maarten van SixApart kan het wél nog schelen, en die legt expliciet de link tussen Feys en de drie van puntje 2.
 5. De mannen van Stew en Asfaltkonijn en Mouseover geven toe dat zij het waren die achter stevenfeys.be en de Flickr/Twitter-boodschappen zaten, én dat ze Maarten en de rest van het internet (euh, dat kleine deeltje van het internet dat het nog kon schelen, bedoelde ik eigenlijk) bij het pietje hebben, en dat die hele Steven Feys een mislukte campagne van Roularta is, die zij gekaapt hebben.

Ah ha.

Het wordt een beetje interessanter: hoe zal Roularta hierop reageren? Doen ze “een Croky”, dat ze zeggen? Waarbij ze ruiterlijk toegeven dat ze verkeerd bezig waren, en dat ze een geste doen naar de weblogs? Of trekken ze gewoon het stopcontact uit Steven Feys?

Want geef toe, een virale campagne beginnen op een gratis wordpress.com-weblog, en een knullig gmail-e-mailadres hebben, da’s toch een béétje dommig voor wie het ook deed bij Roularta.

Niets van dat alles:

 1. Steven Feys, de “échte”, dus die op het weblog op wordpress.com, ontkent in alle toonaarden dat hij een stunt van Roularta is.

Net toen ik dacht me even gezellig in die zijden kamerjas te knopen, stuit ik op het bericht dat ik een samenwerking zou hebben met Roularta. Roularta, uitstekende reputatie, sterke marktpositie en galopperende winstcijfers. Ik begin te begrijpen waar ze de link leggen.

De waarheid is echter dat ik niks met Roularta te maken heb. Ik zou graag eens weten uit welke vijver ze die waanzinnige geruchten vissen! “Een mislukte campagne van Roularta”, hoe bestààt het?! Eerst eisen ze de neerslag van mijn merit op als een grap van hun hand, en nu zou Roularta er zogezegd achter zitten. Rare snuiters, die zelfverklaarde blogpolitie.

 1. Maarten weet ondertussen blijkbaar ook iets meer: hij vraagt aan al wie in zijn comments berichten kreeg van twee welbepaalde ip-adressen om hem een mailtjes te sturen.

Ofwel is het allemaal amateurisme en idiotie die de klok slaat, en zijn het mensen die niet weten waar ze mee bezig zijn die op een groepje egotistische opportunisten gevallen is, die nu wild in de rondte slaan.

Ofwel is er nog altijd een viraal-achtige bedoening aan de gang, die misschien zelfs helemaal volgens plan aan het verlopen is.

Daarbij zou een scenario kunnen zijn:

 1. Maak een vals blog aan. Ruim op voorhand. Blog op laag volume tot er een béétje tractie is: één of twee “bekende bloggers” in de commentaren is genoeg.
  Hoop op wat controverse, maar laat het welslagen van het project er niet van afhangen.
 2. Laat het vals blog kapen op Flickr en Twitter en dergelijke.
  Hoop dat dit niet al te snel uitkomt, maar laat het welslagen ook daar niet van afhangen.
 3. Als het niét ontmaskerd wordt binnen pakweg een week of twee, laat het door een “detectief” ontmaskeren.
  Het tijdsframe moet er wel zijn, anders kan het op den duur niemand meer schelen. Hier zou toch al iets meer “buzz op de blogs” moeten zijn: het detective-aspect, speel eventueel in op commercieel vs. niet-commercieel, etc.
 4. Laat de kapers de ontmaskering ontkennen, en steek de schuld op een bekend bedrijf (dat dus ook in het complot zit, in dit geval; Roularta).
  Op dit moment zou er toch wat controverse moeten zijn.
 5. Laat de schrijver van het valse blog ontkennen dat hij is wie de kapers zeggen dat hij is.
  Hiér zouden de voelhorens van meer mensen moeten recht komen: het is nu een welles-niets geworden tussen een sympathieke “detectief”, een aantal “olijke kapers” en “big business”.
 6. Ga gewoon terug naar stap 3: laat de mensen met nu iéts meer gegevens zoeken naar de ware identiteit van de mensen achter de campagne.
  Zit achterover in uw stoel en hoop op vuurwerk en aandacht in de echte media: tot nog toe hebben hoop en al ene paar honderd mensen uw campagne gevolgd, één vermelding op het middagjournaal en heel Vlaanderen weet ervan.

Wat het is? Geen idee. Ik laat er mij niet door opwinden. Qua “gewone” buzz marketing is het in alle geval veel te veel bij de haren getrokken, zéker nu met al die verwikkelingen errond.

Het zou me niet verbazen als het al van in het begin een bekokstoofd iets is – bijvoorbeeld een campagne van “opgelet wat u doet op het internet: u bent lang niet zo anoniem als u denkt”.

Het zou me overigens niets verbazen, en dan zou ik het fantastisch wijs vinden mocht het goed gedaan worden, als dit het begin van een ARG zou zijn, waar de fakers en Maarten niets mee te maken hebben maar toevallig in verzeild zijn geraakt:

 • Verhaal als archeologie: Steven Feys is één van de stukken van het spel. We gaan links en rechts nog andere stukken vinden, bijvoorbeeld via een ex-werkgever: één dezer staat er een vermelding van een bedrijf dat niet echt bestaat. Die blijken dan een website te hebben, of misschien nog beter: ex-werknemers van dat bedrijf blijken allemaal weblogs te hebben, die grotendeels onopgemerkt voorbij zijn gegaan. Misschien zijn er zelfs een aantal “grotere namen” die al een paar maand of pakweg een jaar bezig zijn, die blijken plots in het Feys-universum te zitten.
 • Een platformloos verhaal: het Feys-universum is niet beperkt tot enkel één site, of zelfs tot enkel het internet. Laat een tip na op de cover van een CD die uitkomt. Zet “petites annonces” in de krant. Of een onopvallende jobadvertentie in de Metro — dat veronderstelt dan wel dat er een schare die hard onderzoekers is, ondertussen.
 • Ontwerp voor een collectief brein: het volstaat dat er een kritische massa spelers is, om zelfs de meest obscure tip binnen een redelijke termijn te laten “ontdekken” en oplossen (zie het hele I Love Bees-gebeuren, bijvoorbeeld).
 • Dit is geen spel: ontken op elk ogenblik dat dit een spel is. Er zijn geen regels, er is geen doel. Als er e-mailadressen vermeld worden, dan zitten er echte mensen aan de andere kant. Het onderscheid tussen acteurs, medewerkers en spelers vervaagt. Website-adressen leiden naar echte websites die al een tijd onderhouden worden.
 • Een collaboratief verhaal: er is een script, maar dat is slechts een leidraad, het moet flexibel genoeg zin om om te gaan met een Maarten Schenk, bijvoorbeeld. Of met deze blogpost. Reacties worden opgenomen in het verhaal, en leiden een eigen leven — op gezette tijden wordt er wel weer vastgehaakt aan één van de vooraf geschreven verhaallijnen.
 • Géén hoax: een subtiel onderscheid, hier. Bij een hoax is het de bedoeling om mensen te misleiden. Bij een ARG “weten” alle deelnemers dat het niet echt is, maar zijn ze bereid om hun disbelief tijdelijk te suspenden. Het is al vanaf het begin duidelijk dat Feys niet echt is, maar dat maakt het niet minder boeiend om achter de persona de persoon te zoeken. En achter de persoon het verhaal.

O ja, en het zou me niet verbazen als het allemaal een toevallige samenloop van omstandigheden is.

‘t Is misschien dat ik gewoon heel erg graag eens een echt goeie ARG zou willen meemaken hier in Vlaanderen. Of mee maken, zelfs.

47 reacties op “Ik ben Steven Feys beu”

 1. Moest het een ARG zijn dan mogen ze er wel aan beginnen want tot hiertoe zijn er maar weining “game-elementen” te bespeuren, laat staan een aanzet daartoe. Tenzij Stew, Asfaltkonijn en Mouseover “deel één” zouden geweest zijn, wat ik betwijfel.

 2. Zo saai allemaal, Michel. Ik lig er niet wakker van. Wie wie is weet je toch nooit op internet? Internet is één gigantische bühne waar elkeen kriskras rollen speelt en niemand echt k i j k t of l u i s t e r t. Iets wat je wel moet doen in het echte leven, of toch tenminste de schijn ophouden dat je kijkt of luistert.

 3. Het TINAG principe wordt meestal gehanteerd door gewoon niet te reageren op de vraag of het een spel is. Feys reageert echter wel op de Roularta uitlatingen wat teveel honger zou doen uitschijnen en dat wil je denk ik niet.

  En join the club van de wachtenden. En mee-willen-makenden 😉

 4. Wat mij betreft: ik was initiëel misleid door Asfaltkonijn, Stew en Mouseover die de hoaxers aan het hoaxen waren. Zij hadden ook door dat er vanalles niet klopt en hadden het voordeel dat Feys blijkbaar graag in hun reactiepanelen rondhing, of toch minstens zijn ‘fanclub’.

  Sinds gisteren zijn we nota’s aan het vergelijken en we zijn al iets dichter genaderd. Ik moet zeggen, de bewijzen die er zijn voor een ‘Roularta’ connectie zijn eerder sterke aanwijzingen dan 100% waterdichte smoking-gun-standing-over-a-dead-body bewijzen. Maar de jacht gaat wat mij betreft verder.

  Met een beetje hulp van Huug (http://huugendruug.eu/2007/11/14/steven-feys-the-sequel/) ben ik op twee IP adressen gestoten die vermoedelijk van de ‘echte’ Feys zijn.

  Ik wil hier dan ook mijn oproep herhalen om op http://www.blogologie.be/2007/11/de-feys-spionna.html de IP adressen in kwestie te bekijken en te kijken of hij/zij/ze in jouw reactiemodule sporen hebben nagelaten.

  Als deze truuk werkte om Asfaltkonijn te ontmaskeren, dan zou hij ook kunnen werken om Feys boven water te brengen!

 5. blij dat ik om even up to date te zijn gewoon jouw blog moet lezen michel 😉
  ik vind het altjid verdacht als bepaalde zogezegd ‘bekende bloggers’ uitpakken met iets…tenzij dat natuurlijk een conditio sine qua non is…
  anders komt het nooit in de “great wide open”…
  stunten via blogs, vooral leuk om bloggers bezig te houden dnek ik…echte impact? he er geen idee van…
  zou paola bv iets hebben opgebracht?

 6. Er wordt veel te veel gezeverd over en aandacht geschonken aan die Steven Feys. Maarten Schenk heeft blijkbaar zijn roeping als detective gemist.
  Waarom laten ze heel die zever niet gewoon doodbloeden. Mij zal het volledig worst wezen wie er achter het ‘nep’-blog zit. Waarom zou er trouwens een bedrijf achter moeten zitten, en wat wint dat bedrijf dan met het maken van een nepblog over een arrogante tiep. Enkel bekendheid bij de overige bloggers, blijkbaar.
  Hebben jullie eigenlijk nog voeling met de ‘echte’ wereld of denken al de zogenaamde A-list bloggers dat heel de wereld om blogs draait en dat blogs in Vlaanderen belangrijke media is?

 7. Zonder erg veel aan de heisa te willen bijdragen: bij Roularta hebben ze nog nooit van Feys gehoord. Toch niet bij de marketing. Ik zou het anders wel al gehoord hebben.

 8. Als ik een gemene mens zou zijn, zou ik zeggen:

  Get a life – een storm in een glas blogwater!

  maar ik ben geen gemene mens. Ja, dus wat doe ik hier, dan? Me ergeren?

  < insert stilte>

 9. Vanaf nu zullen we dus ook Michel moeten opnemen in eventuele complottheorieën. Ah ja, waarom zou hij er anders zo’n lange post aan wijden, terwijl hij “Steven Feys toch zo beu is”? Zijn opdracht: eventjes recapituleren wat eerder gebeurde, anders zou iedereen bij de volgende stap in het verhaaltje al weer de hele heisa vergeten zijn. En dan op naar de volgende blog die een tipje van de sluier licht. Eén groot blogcomplot, wat zeg ik u!

  Of zoiets…

 10. Waauw, dat zou de max zijn, mocht dat spel zo handig in elkaar steken dat Michel de spil is van alles! Alles! Helemaal zoals in the Usual Suspects maar dan met een Unusual Suspect! Ik verdenk hem niet hoor, maar dat is nu net zijn voordeel: niemand verdenkt hem..hmm!

 11. Benjamin in commentaar nummer 8: nagel op de kop.

  Iedereen beweert Steven Feys beu te zijn, maar de woordenvloed over het fenomeen blijft maar duren…

  Opzet (van Steven Feys) geslaagd, zou ik denken. En door de overvloed aan aandacht zullen dergelijke fenomenen in de toekomst meer en meer voorkomen.

  Maar waarom reageer ik hier eigenlijk? Want eigenlijk is ook deze reactie er te veel aan. Allez, ‘k ben weg 😉

 12. Het is gewoon Michel die nog wat extra aandacht wil en op zeker wil spelen om toch minstens één Clickx award binnen te halen :p

 13. Ik ga zelf ook niet speuren en mij boeit de hetse ook niet zozeer,maar ik kan wel genieten om te lezen hoe anderen er wel in op gaan en hoe ze speuren 🙂 een goedkoop stationsromannetje is er niks tegen 🙂 dit is beter en realtime 🙂 keep up the good detective work boys

 14. Buzz… als zelfs de bloggers niet meer snappen waarover de hele saga, gaat wie heeft er dan wel wat aan?

  Veel lawaai dat onmogelijk te verzilveren is. Doodbloeden die handel. Doodknuppelen wie er achter zit.

 15. Ik heb eens gelezen dat de mannen van Staatsveiligheid weinig meer dan het internet ter beschikking hebben. In elk geval, als ze daar nog volk zoeken: jullie zouden dat niet slecht doen.

Reacties zijn gesloten.