De schaterlach van de dag

Ik ben, in tegenstelling tot wat ik gezegd had, toch links en rechts wat weblogs aan het lezen geslaan.

Goede zaak: daarmee heb ik zo ongeveer het grappigste zinnetje gezien van de afgelopen ik-weet-niet-hoe-lang.

Is it possible the web interfaces we construct today are occasionally less efficient than DOS interfaces of yesteryear?

Bij Cameron Moll, en lees verder:

Because I often don a suit and tie, I dry clean items nearly every week. When I drop off clothing by drive-through, the clerk zips through customer and product data with incredible speed.

Last Friday I found myself purchasing a La-Z-Boy chair to accompany a sofa of the same style. The salesperson sprinted through inventory and delivery data with similar speed.

In both scenarios, the interfaces enabling these quick experiences are DOS-driven. No gradients, no Ajax, no mouse. Fitts’ Law isn’t even of concern. Just alphanumeric characters and keyboard strokes.

De commentaren zijn ook hilarisch. Het kan zijn dat ik heel erg oud word, maar de verbazing dat het zonder muizen en menu’s ook gaat: het leest als een bende tieners die zich verbazen dat er in hun vaders’ tijd ook al computers bestonden.

Oh, ik heb hier diepere gedachten over, trouwens. Ze komen er aan. Dàn.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Weet je, eigenlijk ervaren we het zelfde aan UGent bij de inschrijvingen. Het kan op twee manieren: met een web interface (JSF) and met een C programma in een terminal window. Er was heel veel weerstand vanwege de oude garde om die C programma’s te verlaten en de praktijk wijst uit dat mensen die ervaren zijn in het ‘muisloze’ invoeren van de gegevens vaak sneller kunnen inschrijven dan de mensen die de web interface gebruiken. Met mijn 37 jaar ben ik ook eigenlijk al een beetje aan de oude kant en mijn eigen mening over dit onderwerp is ook enigszins gekleurd door mijn ervaring. Lang leve de command line 😉

  2. Het is toch normaal dat je, bij invoer van gegevens, veel sneller werkt met enkel een keyboard dan met een muis erbij.

    Een muis is goed om door een webpagina te surfen: als je naar de onderste link in een pagina moet tabben: da’s hel. Je doet dat veel beter met een muis.

    Likewise: als je (veel) data moet ingeven, in verschillende velden achter elkaar, is een snelle tab of enter om van veld te wisselen veel beter.

    Ik denk ook dat bij de voorbeelden die worden aangehaald de ervaring niet onbelangrijk is: een beginneling zal er veel langer over doen om dezelfde handeling te doen dan iemand die blindelings weet welke knoppen hij moet indrukken. En dan komt de kat op de koord: het is veel gemakkelijker om toetsaanslagen “van buiten te leren” dan click-targets.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.