Migratie?

Het was deze namiddag vergadering, en bij het uitstappen van de auto besloot ik alsnog mijn computertas te laten staan. Geen tijd om ze in de koffer te steken, maar het was op een parking van een bank, ik dacht dat mijn computer wel niet zou gestolen worden.

“Het is toch maar de laptop van het werk,” grapte ik nog, half tegen mezelf.

Maar eigenlijk, bedenk ik, is er geeneens zoveel dat me aan mijn computers nog bondt, tegenwoordig. Ja, de foto’s en de films en de muziek die ik staan heb. Maar die staat op externe schijven, en die is per definitie cross-platform.

Vroeger, tot vóór een paar jaar, was ik thuis een fervente Outlookgebruiker. Power user, zelfs. En had ik allerlei toepassingen draaien, een amalgaam van utilities en customisaties en zelfgeprogrammeerde dingen in Delphi en in C# en MS Access.

Maar tegenwoordig? Firefox om op het internet te zitten. FeedDemon om weblogs te lezen en BlogJet om te schrijven. Notepad++ voor code. Directory Opus voor file management, ftp, image resizeng en renaming. Ik gebruik elke dag Photoshop en Lightroom en Excel, en elke week wel eens Illustrator. PTGui voor panoramas. Occasioneel eens Visio of dergelijke. En soms speel ik wel eens een spelletje.

En dat is het, eigenlijk. Een half uurtje downloaden en ik heb een nieuwe computer naar mijn hand gezet—op die toepassingen van Adobe na dan wel.

Eigenlijk, eigenlijk, is er niets dat me tegenhoudt om een Mac te kopen. Firefox, NetNewsWire, ecto, een goeie file manager/ftp, een goed ding om beelden te verkleinen en om files te hernoemen, euh, en ik ben er zowat.

Dan houd ik mijn PC voor de spelletjes, daar gaat hij nog wel een tijdje voor mee, en heb ik een Mac voor onderweg.

update Blergh, het is morgen 1 april. Nee, dit was niet in het kader van 1 april geschreven. Ik haat 1 april.

Doe mee met de conversatie

17 reacties

 1. Op het gevaar af van een hele polemiek te starten, ik zou het niet (meer) doen. Ik ben zelfs aan het terugschakelen. Nu ik een even performante Vista laptop heb als mijn Macbook, merk ik dat de Macbook meer en meer onaangeroerd blijft.

  Alleen al maar de afgrijselijk onbetrouwbare wifi die in zo een Macbook zit is reden genoeg om hem links te laten liggen.

  De fanboys helpen ook al niet om me goed te doen voelen over Mac, en qua ethiek heeft Apple ook aan niemand de les te spellen. ( De “verplichte” Safari-push bij iTunes, het hardhandig optreden tegen bloggers, het trage fixen van beveiligings problemen,…)

 2. – PTGui: Werkt maar voor de helft. Plugins zoals Autopano SIFT en Smartblend doen het niet (de laatste keer dat ik het geprobeerd heb toch). Het voelt allemaal ook heel ‘geport’ aan, niet soepel.

  – Excel: Geen macro’s! Echt een dooddoener. Visio: nada.

  – Directory Opus: de Apple Finder kan nog geen 10% van wat DO kan. Beeldverkleiners, ftp’ers en renamers zijn er genoeg in voorraad op Mac.
  – BlogJet: Ecto, bwerk!

  Ik zou er toch nog eens héél goed over nadenken :-/

  btw: Waarom geen Google Reader? Werkt verbazend lekker.

 3. Negeer dit maar, ik ga ramblen:
  Gisteren eindelijk mijn nieuwe Mac Pro (die hier al een maand in de doos stond wegens geen tijd) geïnstalleerd, en nog helemaal in de roes van een verse computer. Ik vind het trouwens wel opmerkelijk dat er nu exact 1000 keer zoveel RAM in zit als mijn eerste computer jaren geleden (die toen supersnel was). Maar goed. Er staat dus Leopard op. En man man, wat zit dat toch allemaal goed in elkaar. Ik werk nu al 15 jaar op mac, maar ik ben nog altijd onder de indruk over de kleine details waar ze rekening mee gehouden hebben. Oke, ieder OS heeft ook wel zijn fouten, maar op dit moment is er echt gewoon niks beter.

  En ook nog. Al een keer de binnenkant van een Mac Pro gezien? Of de doosjes waar alles in zit? Of zelfs de stroomblok van een cinema display. Zoveel schoonheid dat het niet normaal is

  Man toch!

  Tot zover mijn bijdrage 🙂

 4. Ik ben het eens met David. Wat de hardware betreft ben ik niet echt content van mijn Macbook Pro. De kans dat de volgende laptop een Mac is, is niet bijzonder groot meer.

  En OSX, het heeft geen enkele meerwaarde voor mij. Niks (zeker niet nu er Safari voor Windhoos is).

  Ze mogen er dan wel mooi uitzien – dat is nog steeds zo – maar daar ben je weinig mee als je Wifi niet pakt waar dat bij andere laptops nog wel is of wanneer je DVD-schrijver het niet meer doet.

 5. Ge zult het u niet beklagen. Geef het een kans. En ik zal met veel interesse uw negatieve opmerkingen lezen.

  Maar ik ben zeker dat er dat niet zoveel zullen zijn.

  Want ja, Mac Os X is superieus aan windows. En dit is geen meerwaardigheidsgevoel!

 6. bwah…tijdje geleden geswitched. Geen spijt van. Om nu meteen hosanna in den hoge te gaan roepen over de hardware? Nee, niet metten. Mac Book Pro wordt pokkeheet, je kan je scherm niet in elke hoek verstellen, vind de keys een beetje vreemd. Ik vind het aangenamer werken in Leopard, en dat valt me gewoon op als ik nu tussen de twee machines switch. En de software: voor zowat alles wat ik gebruikte een Mac counterpart gevonden. En er zijn mooie alternatieven voor Visio. En m’n macro’s in excel draaien wel btw…En gamen doe je op een PC.

 7. En er bestaat nog steeds zoiets als virtualisatie indien je toch verknocht bent aan enkele Windows programma’s. Best of both worlds dus. En laat dat in Leopard nu net eens uitermate handig werken d.m.v. Parallells and the likes.

 8. Via bootcamp moet dat wel lukken, uiteraard zal het afhangen van je videokaart enzo (geen idee over de prestaties).
  En ik dacht dat je Windows niet kon installeren op een externe schijf via bootcamp, dus dat zou sowieso op een internet partitie/schijf moeten gebeuren, but I will stand corrected 🙂

 9. Als je merkt dat je minder programma’s meer gaat gebruiken, dan is Mac een optie. Voor heel wat zaken is er één ideaal programma en daarmee is de kous af: Netnewswire, Transmit, Quicksilver,…

  Hardware kan wel eens zuigen als je pech hebt, maar is over het algemeen behoorlijk degelijk. MacBook Pro heeft wel wat power. OSX en visuele element zijn interessant. Het wordt eenvoudiger zonder dat je aan functionaliteit inboet.

  De gemiddelde bureauslaaf die na zijn iPod ook eens een mac heeft gekocht zal misschien terugswitchen. Maar als je meer adobe & Mozilla dan MS Office gebruikt, is er niets dat je tegenhoudt.

 10. Misschien een minimum aan beperking van consumptiezucht, michel? Er is wel niémand van die computerfreaks die daar ook maar één moer om geeft, he!;)

 11. @Inferis: Maar neen! De massa dat zijn “gemiddelde kantoorslaven” die de finesses van een Mac niet kunnen apprecieren.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.