Doe eens een ontwerp

Ik had een opleiding te doen, vanavond, en dat is ongeveer wel gelukt. Vervelend werk, maar bon, een mens mag niet klagen.

Daarvóór zou ik in de snelte even tonen hoe welk programma te gebruiken om een affiche mee te maken. Een affiche, dat kan natuurlijk in veel programma’s—uiteindelijk is het Illistrator geworden.

Maar het is uiteindelijk uitgedraaid op “een affiche maken”. Een geluk dat ik het niet op voorhand wist dat het dat zou worden, of ik had heel de dag nerveus gelopen. Ik ben geen ontwerper, namelijk.

Ambachtelijk, daar streef ik naar. Maar geïnspireerd? Geen idee. Ik denk het niet.

…maar kijk: onlangs kwam ik iemand tegen die ik al járen niet meer in het echt gezien had. Als ik het heb over het verschil tussen de poeta faber en de poeta vates, dan haal ik telkens dezelfde paar mensen aan: ik ben geen ontwerper, verre van, maar dié, en dié, dát zijn echte ontwerpers.

Schets mijn verbazing als die mens toch wel zegt dat hij eigenlijk liever het ambachtelijke doet, want dat hij zich écht niet als een ontwerper beschouwt. En dat was dus 50% van mijn voorbeelden van “voor écht ontwerp moet je bij die terecht”.

Het ontwerp vanavond? Een A3 met daarop foto’s en tekst. Zwarte achtergrond, tekst wit en 25% grijs (Helvetica Neue Heavy, -50 tracking). En toen moest er nog een titel komen en wat onderschrift, en heb ik de pagina langer gemaakt, zodat het een halve A2 (in de breedte doorgesneden) werd. Titel toegevoegd in magenta en cyaan (Cooper Black) en onderschrift in Helvetica Neue Bold en Medium. En dan nog wat moeten prutsen aan de kerning van de Cooper Black, en de leading van de tekst wat esthetisch verantwoorden, en de beelden optisch aligneren waar het er met mijn rudimentair grid niet goed uitzag. En dan nog wat fiedelen, link en rechts en op en neer.

Yep, de mensen die de helft hebben begrepen van wat ik hierboven zei, zullen gaan “ah, een standaard cliché ontwerp dus”.

Ik ben content van die sprong van A3 naar halve A2, van de aandacht voor detail in de kerning van de titel, en van de (min of meer) competente typografie. 

Maar het is niet geïnspireerd, denk ik.

Om de zoveel tijd kom ik terug op ditzelfde probleem, en ik heb zo’n gevoel dat het wel eens iets tupisch Belgisch zou kunnen zijn. We hadden het denk ik allemaal in Miami, toen we de presentaties van de ene “De Grote Voornaam Achternaam” na de andere aanhoorden, en dat we bij de ene na de andere het gevoel hadden van “is het dát maar?” en ook wel “dit kunnen wij toch ook?” en ook wel “wij zouden dit te banaal vinden om mee naar een internationale conferentie te dúrven vertrekken”.

Moet dat eigenlijk wel, on-banaal zijn? Is degelijk en competent niet genoeg? Is er wel een verschil tussen gewoon vakkundig en geïnspireerd?

Ik denk meer en meer van niet. Ik denk meer en meer dat het hetzelfde is als het verschil tussen kind en volwassen. Er is een moment dat je van jezelf zegt “nu ben ik geen kind meer”, en bijna per definitie is een niet-kind een volwassene, maar is er wel een moment dat je van jezelf zegt “nu ben ik volwassen”?

Doe mee met de conversatie

8 reacties

 1. Moet je sowieso niet, om een grote Voornaam Achternaam te worden heel erg overtuigd zijn van de belangrijkheid van alles wat je zegt en het dus ook doet, al zou het erg banaal zijn?

  En dat “gewone” mensen er meer van overtuigd zijn dat de dingen die zij doen, simpel zijn en niet de moeite waard om rond te bazuinen?

 2. As it happens was ik gisteren een discussie aan het voeren over hoe Belgen die iets ‘creëeren’ en het proberen te verkopen altijd links en rechts voorbij gestoken worden door Hollanders. Als de Belgen in kwestie een product hebben dat ‘maar’ voor 75% doet wat het moet doen, dan gaan ze moeite hebben om het als volwaardig product te verkopen (maar dat wordt zeker opgelost in de volgende versie, meneer de klant), terwijl een doorsnee Hollander met een product dat maar voor 50% werkt het wél als volwaardig product op de markt gooit, en de Belg met het betere product gegarandeerd het onderspit delft. Is dit ook niet zoiets, maar dan anders?

  Amerikaanders staan er trouwens ook om gekend gebakken lucht te verkopen, en ik heb ook de indruk dat er met numbers gespeeld wordt: als ik maar doe alsof ik belangrijk ben, en 10% van mijn publiek loopt erin, dan is dat nog steeds beter dan wanneer ik niet doe of ik belangrijk ben, want dan overtuig ik sowieso niemand.

  Vandaar ook ‘attitude is everything’, Michel. Wij Belgjes zijn nog steeds de underdog, en dat kost ons punten…

 3. Tgoh ja, als het maar voor een voorbeeld is hoeft het niet zo creatief te zijn hé, en zolang je er maar enthousiast genoeg over doet zal het de toeschouwers niet opvallen hoor.

  Dat geldt voor alles dat je maakt trouwens, als het maar middelmatig is maar je kunt er geestdriftig over vertellen, dan kun je er de mensen bijna altijd van overtuigen dat het prachtig en geniaal is.

 4. Welja, voor één pagina gaat het inderdaad niet veel uitmaken. Maar als je met grote illustraties begint is het handiger om die te importeren in InDesign. Illustrator durft nog wel eens traag te worden met zo veel lijntjes en zo 🙂

 5. Herkenbaar 😉

  En ook: als je eens een halve dag spendeert aan ‘eender wat’, dan heb je al heel snel het ‘is het maar dat’-gevoel, vind ik: ‘Is het maar dat waar die en die zoveel show over verkopen en zoveel geld mee verdienen’?

  Lef, dat is wat wij Belgen mankeren, vrees ik. Broekschijters, dat zijn we!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.