Blast from the past

Mijn werk is wijs: het ene moment doe ik een jobinterview voor een klant, het andere moment is het een workflow uitvissen en uittekenen.

Vandaag was IIS via old skool asp doen praten met een database.

Ah, de kleine pleziertjes van kleine overwinninkjes (FileMaker 8 aan de praat krijgen, ODBC naar FileMaker 8 in orde krijgen, een update-query doen werken)… het doet soms deugd.

Bijna genoeg deugd om die emmer zeik van een FileMaker te doen vergeten.

Oei! Nee! Ik bedoelde het niet zo! Filemaker is precies zoals elk ander programma, men kan er serieus goede dingen in maken en serieus slechte dingen! Ik meende het niet zo!

‘t Is gewoon dat ik soms nog nachtmerries heb van die zes maand of zo dat we heel regelmatig massief grote FileMaker-databases met beelden en alles moesten over en weer converteren.

FileMaker 8 heb ik niet in detail onderzocht, het trauma is nog te rauw, maar ik heb begrepen dat het tegenwoordig mogelijk is om—hiep hoi!—zowaar meer dan één tabel in één database te steken. Benieuwd of ODBC nog altijd even traag is, en even buggy. Dat zullen we dat wel ontdekken, vermoed ik.

De interface zuigt nog altijd even hard als járen geleden, dat is dan wel weer zeker. God, ik heb gevloekt op die interface. “Oeps! verkeerde knop geduwd! Pech! Alles is kapot!”

6 reacties op “Blast from the past”

 1. Oesje Michel, zo kwaad dadde gij zijt op FileMaker! En zeggen dat ik het ganse voertuigenbestand van de Stad Gent én van de Politiezone Gent in een zelfgebrouwd FM-bestand gegoten heb, tot ieders tevredenheid.

 2. Ik herinner me nog je frustraties over FM van toen we aan de kustsite aan het zwoegen waren. Een (oude) boom die we niet kunnen verplanten 😉

  Ondertussen draait de AnamorFose website wel op FM. Maar ja…

 3. Dat van De Kust was dan nog relatief klein en in één richting — beeld u in in twee richtingen! En dat was vóór Filemaker Server: de client moest open staan en aan staan, en dan deed die ODBC-driver van die zombie-geest-achtige toestanden waar hij de SQL queries omtoverde in macro’s, die dan op het scherm uitgevoerd werden.

  En o wee als iemand aan het keyboard kwam, of per ongeluk op de muis duwde: alles weg!

  Gevloekt, meneer. Gevloekt.

 4. Ik heb medelijden met jou.

  De FM server gebruik ik niet. Kort mee getest en dan laten rusten. Nu gebruik ik het enkel in 1 richting om de data te beheren en op te laden in een MySql.

  Dit loopt ongelooflijk vlot.

 5. Jamaar ja, dat is niet “op FM draaien” hé. 🙂

  Het zou een goeie zaak zijn mocht FM voor de mensen die het gewoon zijn gewoon als front-end op een andere datbaase zou kunnen werken, een beetje zoals Access dat kan.

Reacties zijn gesloten.