Usability study, shmusability study

Zonet gelezen op Dries’ weblog dat er nog eens nieuwe usability dinges gedaan werden met Drupal.

Yay! Wijs! Usability! Dat is wat ik doe voor het werk, en al! En ik ben nog altijd hard van plan om Ooit Eens iets ernstigs met Drupal te doen—en ik héb al Iets Ernstigs gedaan maar het mag nog niet geweten zijn.

En dan lees ik ook nog dat het “a great report (PDF) and an incredibly valuable video” is, en dat het “too important not to share” is.

Dus, ik daarheen. Een kwartier en twintig of zo pagina’s later: bah, humbug.

Problemen identificeren (“Participants found it difficult and frustrating to find content once it had been created”) algemene aanbevelingen doen (“Consider lumping together various categories on the Administer page into larger groups. Use typical task flows of your users as guidance.”) en kleine kleine detailopmerkingen (“Rethink the term front page. Consider using a more conventional term such as home page.”) is kinderspel. En daar heeft een mens geen eyetracking voor nodig, en eigenlijk, op dat niveau van detail, niet eens een panel.

Zo’n rapport is op géén tijd gemaakt, zo’n aanbevelingen zijn gemakkelijk. Echte oplossingen vinden, dát is moeilijk.

Pak Gentblogt, pak zo ongeveer om het even welke site of om het even welk programma, en ik kan op géén tijd een hele boterham oplijsten van dingen die er konteverkeerd aan zijn en die zo vierkant draaien als een zeer hoekige kubus.

Maar er ten gronde en concreet werk van maken, op zó een manier dat min of meer iedereen er tevreden over is, da’s nog een heel ander paar mouwen.

Zoals pakweg de mensen die WordPress 2.5 onder handen genomen hebben u ongetwijfeld zullen vertellen. Kritiek is gemakkelijk, goeie oplossingen maken is moeilijk.

En kritiek is weliswaar gemakkelijk en geestig om doen: oplossingen vinden is tien keer zo fantastisch als het lukt, al was het maar voor één soort interactie in één kleine applicatie.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Volmondig mee akkoord. Uit mijn ervaring is het itereren, itereren, en nog eens itereren tot het goed zit. En dan af en toe iets durven wegsmijten. En nee zeggen. Ook al heb je er úren in gestoken.

  2. …en in het geval van Drupal: één iemand, of ten hoogste ene paar zeer nauw samenwerkende iemanden, die er *voortdurend* meer bezig zijn.

    Die elke beslissing die ook maar van ver of van dicht met de interface te maken hebben, idealiter nog *voor* er aan geprogrammeerd wordt, bekijken en herbekijken.

    Achteraf gaan sleutelen kan natuurlijk ook wel, maar dan blijft het noodgedwongen bij puin ruimen.

  3. “en ik héb al Iets Ernstigs gedaan maar het mag nog niet geweten zijn.”: jij weet echt wel hoe van uw blog een spannend vervolgverhaal te maken. Me, I like that.

  4. Het “probleem” is dat iedereen van die lijstjes maakt, en dat de doorsnede van al die lijstjes vaak zeer klein is.
    Daarom denk ik dat het rapport zeker waarde heeft — ook al liggen de oplossingen voor de hand. Het motivieert de vele vrijwilligers in de Drupal-gemeenshap en geeft hen ook richting. Ik ben blij dat scholen dit soort initiatieven nemen, en dat ze hun studenten een bijdrage laten leveren aan de Open Source gemeenschap.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.