He’s at it again

Nielsen wordt met de alertbox minder relevant. En irritanter.

Twee dingen die hij altijd doet, en die mij de muur opjagen:

Currently, 74% of websites use different colors for visited and unvisited links, making this design approach a strong convention that people have come to expect.

Huh? Wat? Dit is een Nielsenisme, net zoals in de tijd “Flash: 99% bad” of “usability increased by 135%” of “If we improved all the intranets in the world to the usability level achieved by the best 25% in our study, the world economy would save $311,294,070,513 per year for the sixteen test tasks alone.“.

Wil onze vriend echt beweren dat hij alle websites nageteld heeft, en nagekeken heeft waar a:visited anders is dan <a> gewoon? Nee toch? Of doet hij een schatting? Een extrapolatie? En op wat slaat die 74%? Aantal pagina’s? Aantal sites?

Shoddy science, maar Nielsen heeft er wel een soundbyte bij.

Tweede dat right op mij tits geraakt:

User testing is basically easy: we teach it in three days. Most important usability problems are so glaring that anybody can identify them through a simple test.

Achter “we can teach it in three days” staat een link naar een drie-dagen-seminarie. Voor twintigduizend dollar. Plus vliegtuigkosten. Als iemand geïnteresseerd is: ik doe hetzelfde voor tien keer minder.

Maar bon, het probleem waar het deze keer over gaat: dat bezochte links een andere kleur moeten krijgen dan niet-bezichte links. Want dat de gebruiker anders verloren gaat lopen, en o wee, miserie!

Het hele artikel gaat er blijkbaar van uit dat elke link een statische, unieke, nooit meer wijzigende en dus na één lezing niet meer relevante eenheid is. Terwijl, om maar één voorbeeld te nemen, de “recommendations”-pagina van Amazon voor mij elke keer interessant is, omdat ze elke keer anders is. Voor mij is het minder relevant dat ik weet dat ik een bepaalde URL al ooit eens gezien heb, dan om te weten of de inhoud achter die URL veranderd is zinds mijn vorig bezoek.

NB: net mijn Newsgator horen biepen, en ik zie dat Andrei zich er ook over opwindt, en dat veel beter en gefundeerde dan mij doet. Allen daarheen!

En dan kan ik nu rustig verder werken 🙂

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.