WordPress naar Movable Type

Ik ben eens nieuwsgierig: bij Bruno gelezen dat hij een poging tot heeft ondernomen om van WordPress naar Movable Type (MT) te migreren.

Ik ook!

 1. Naar Movable Type om te downloaden.
 2. Files uploaden naar een Dreamhostdomein dat leeg stond.
 3. ‘t Zijn meer dan tweeduizend files, dat gaat me te lang duren.
 4. SSH naar Dreamhost
 5. Downloaden en uitpakken:
  $ wget http://www.movabletype.org/downloads/MTOS-4.12-en.zip
  $ unzip MTOS-4.12-en.zip
 6. Naar mijn URL gaan. Ik krijg er dit te zien, en ik slaak alvast een diepe zucht:

Mtinstall01

 1. “Installing?” vraagt MT. MT zou dat moeten weten, dat ik aan het installeren ben. En wat daarna volgt (“If you are just starting with Movable Type, you may want to review the installation/upgrade guide posted on the Movable Type documentation site and view the Movable Type System Check to make sure that your system has what it needs”)—daar word zelfs ik nerveus van. Ik wil helemaal geen documenten lezen, en ik wil helemaal niet nagaan of mijn “systeem” wel heeft wat het nodig heeft.
  Vraag me niet waarom, maar na 8 seconden schiet MT in gang en gaat het verder naar een wizard-pagina:

Mtinstall02

 1. So far, so good. Nogmaals: ik wil eigenlijk helemaal niet weten wat Perl-modules zijn, maar bon.

 Mtinstall03

 1. MySQL database aanmaken in Dreamhost’s control panel.
 2. Gegevens ingeven:

Mtinstall04

 1. Mailconfiguratie. Oei. Ik weet het eigenlijk niet, of ik SMTP Server dan wel sendmail wil gebruiken. Ik vermoed dat er bij Dreamhost wel een sendmail zal staan, maar ik neem het zekere voor het onzekere en ik pak smtp.gmail.com.
  …ahem. Verkeerde keuze, ik kan niet genoeg gegevens invullen om het te doen werken, ik zou nog moeten STARTTLS aan moeten kunnen zetten, eventueel een poort in moeten kunnen geven en een wachtwoord:

Mtinstall06

 1. Dan maar sendmail. Dat lukt blijkbaar zonder problemen (leve Dreamhost!)
 2. Installatie gelukt!

Mtinstall07

 1. Tijd om een account aan te maken.

Mtinstall08

 1. …en dan een eerste weblog. MT, daar kan men meer dan één weblog op één installatie mee zetten, namelijk, al sinds jaar en dag.

Mtinstall09

 1. Done!

Mtinstall10

Mtinstall11

 1.  Ik zie een “import content”-link staan. Klikken, die handel. Okay, ik ben verward. Hoe krijg ik mijn gegevens daarin? De enige keuzes die ik heb, zijn “Movable Type”, “WordPress eXtended RSS (WXR)”, “Another system (Movable Type format)”. Ik wil van WordPress importeren, dus ik kies maar die WXR (nog nooit van gehoord, maar da’s misschien enkel ik). “Upload import file” is optioneel, hoe gaat dat mijn entries dan inlezen? Misschien krijg ik een tweede scherm als ik op “Import Entries” klik?

Mtinstall12

 1. Euh, neen dus:

Mtinstall13

 1. Dan maar op zoek naar zo’n WXR-file. Exporteren in WordPress, dat geeft me een XML-bestand, en dat moet ik dan weer uploaden. Benieuwd wat dat gaat geven.

Mtinstall14

(ondertussen is hij al meer dan een uur bezig op het bovenstaande scherm—meer nieuws als er meer nieuws is)

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. Michel,

  Ik zie in je screenshot dat je de optie hebt gekozen om images etc. te downloaden, en dat hiervoor ook een cron job ingesteld moet zijn:
  http://www.vuijlsteke.be/michel/mtinstall12.png

  Ik zie hierboven echter niets wat er op wijst dat je die cron job ook hebt ingesteld. Hier staat meer info over die cronjob en hoe je ze kan instellen: http://www.movabletype.org/documentation/administrator/setting-up-run-periodic-taskspl.html

  Laat maar weten mocht er nog iets zijn!

 2. Overigens: “Upload import file” is optioneel, hoe gaat dat mijn entries dan inlezen?

  –> Je kan ook rechtstreeks uploaden naar de import/ map van MT. Handig omdat je dan FTP kan gebruiken, wat voor grote bestanden vaak sneller en betrouwbaarder is dan HTTP POST.

 3. Hm. Ik zal dat van die cron job maar zo laten, ik denk dat er niet veel echte attachments bij mijn entries zitten.

  Maar dat van die optionele importfile, da’s toch redelijk slecht uitgelegd dan. Als er een file in import/ staat, zou dat moeten vermeld staan op het scherm. En als er geen staat, en het is de bedoeling dat dat wel mogelijk is, dan zou het handig zijn dat dat ook ergens aangeduid zou staan.

  (anderhalf uur later en nog geen nieuws van het importscherm, trouwens :))

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.