Sanctuary

Okay. Ik zag in de ondertitelreclame op Sci Fi Channel tijdens de laatste aflevering van Stergat Atlantis (jawel, ik heb ze allemaal uitgekeken van begin tot eind) een aankondiging voor Sanctuary staan.

Minstens naar de eerste paar afleveringen kijken, dat kan nooit kwaad — ik daarheen, dus. Zonder enige voorkennis, zonder zelfs maar op het internet te zoeken.

Het begint met een overzichtsbeeld van een stad. Ik denk meteen “hey, Blade Runner”. Dan komt er een soort Vangelis-rip-off van muziek, en dan denk ik “hey, écht wel Blade Runner”.

En dan is het iets X-Filesachtig, en ik denk “tiens, Blade Runner meets X-Files”.

En dan komt er een soort aandachtvooralles-achtig personage binnen, en ik denk “hola, Blade Runner meets X-Files meets CSI-cum-Criminal Minds”.

En dan komen er monsters, en denk ik “wat nu? Blade Runner meets X-Files meets CSI-cum-Criminal Minds meets Buffy the Vampire Slayer?”.

En dan komt Amanda Tapping begot op het toneel, en denk ik “kom het tegen! Blade Runner meets X-Files meets CSI-cum-Criminal Minds meets Buffy the Vampire Slayer meets Stargate!”

En dan zie ik de bijzonder knappe maar gevaarlijke juffrouw die verdácht op Jessica Alba lijkt, en denk ik meteen “hey, Blade Runner meets X-Files meets CSI-cum-Criminal Minds meets Buffy the Vampire Slayer meets Stargate meets Dark Angel”.

En nog wat later is het decor helemaal steampunk, en denk ik zowaar “wohow! Blade Runner meets X-Files meets CSI-cum-Criminal Minds meets Buffy the Vampire Slayer meets Stargate meets Dark Angel meets The League of Extraordinary Gentlemen”.

En dan komt er een slechterik op de proppen die om bloed vraagt maar niet écht een slechterik lijk, en kan ik niet anders dan denken “mhu? Blade Runner meets X-Files meets CSI-cum-Criminal Minds meets Buffy the Vampire Slayer meets Stargate meets Dark Angel meets The League of Extraordinary Gentlemen meets Blade?”

Of nee, tegen dan denk ik eigenlijk “wat voor een ongelooflijke soep is dit hier maat”. En heb ik eigenlijk niet heel erg veel zin meer om te kijken, en geraak ik maar niet over het complete zeverpraatje van Amanda Tapping over menselijke evolutie.

Ik heb het dan maar even stilgezet. Morgen kijk ik nog eens, met een fris hoofd.

5 reacties op “Sanctuary”

  1. Je hebt dus feitelijk gewoon door dat het onbevredigende prefab crap is. Je hoeft er dus helemaal niet meer naar verder te kijken.

    Wees blij, je bent er vanaf.

  2. Nee, zo gemakkelijk raken ze niet van mij af. In een pilot moeten de makers van een serie veel dingen doen: de wereld scheppen, de financiële mannen van de TV geruststellen, de kijkers vasthaken, nieuwe karakters introduceren…

    Met al die referenties hebben zij *mij* wat verloren, omdat ik het liever langzamerhand zie opgebouwd worden.

    Maar ik ben daar zeer gedogend in, eigenlijk. Met Stargate ook bijvoorbeeld: die scenario’s, bij het haar getrokken dat het écht niet meer proper is, en blijkbaar spreekt heel het universum Engels, en is al wat men nodig heeft om alien te zijn, dat men niet “isn’t” en “I’ll be there” zegt maar “is not” en “I shall be there”. En is het geen probleem dat men heelder volkeren uitmoordt als ze oorspronkelijk gebouwd waren (Data uit Star Trek zou content zijn!), en men kan alles riskeren voor één persoon…

    Enfin, ‘t is maar om te zeggen dat ik dat erbij neem: suspension of disbelief, and all that. Star Trek (de originele serie) was ook compleet ongeloofwaardig bij tijden, maar de verhalen zijn vaak goed.

    Ik ben bereid om alles te vergeven als het verhaal goed is. Of ergens een combinatie van de personages, de wereld, de acteurs, de speciale effecten, …

    Het is heel heel heel erg zelden dat ze al die elementen goed zitten, en nog meer zelden dat ze vanaf de eerste aflevering goed zitten.

    (in dergelijke gevallen zetten ze de serie stop na elf afleveringen, trouwens)

  3. Ik wil veel goeds vertellen over Battlestar Galactica, maar we gaan daar niet in overdrijven.

    Een politiek en judiciair systeem dat quasi hetzelfde is als dat van de Verenigde Staten?

    Een maatschappij die in geen duizenden jaren in contact is geweest met de Aarde, en toevallig precies dezelfde klederdracht heeft ontwikkeld — costuums en dassen incluis — als de Aarde circa 2005?

    Mensen die helemaal (Amerikaans) Engels spreken op één woord — frak — na?

    Die knullige godheden?

    Achthoekig papier begot?

    Neenee, we gaan daar écht niet in overdrijven.

    Blade Runner zat helemaal goed, Alien zat helemaal goed, Firefly zat helemaal klets patat goed.

  4. Wel … ‘t feit dat in BSG het volk dat idd zooo lang al geen contact meer heeft met de aarde, zoals je zegt een vééél en vééél te gelijkaardige cultuur hebben, staat mij ook tegen. ‘t Is iets wat ik moet ‘verdragen’ om het graag te blijven zien. Maar ik ben daar dus ook vrij gemakkelijk bereid toe als andere elementen mij genoeg aanspreken.

Reacties zijn gesloten.