‘t Is leutig als het werkt

Ik had al een paar keer Drupal gebruikt, maar na een tijdje altijd opgegeven wegens, tja, kloterij.

Allerlei dingen die hadden moeten werken die dan niet werkten, miserie met conflicterende modules, documentatie die onbestaande was of op niets trok… miserie, quoi.

De laatste keer was voor een behoorlijk grote site, toen 6.x net uitgekomen was, en toen liep het allemaal in de puree omdat CCK en Views en Token aardig deden. Over een periode van twee maand eraan gewerkt, dagen en weken aan een stuk soms, en alsnog opgegeven.

OK, óók omdat “de klant” (het was gratis werk) het vertikte om mee te werken en liever bij zijn belachelijke huidige situatie bleef dan zijn eigen leven zo’n eer of tien gemakkelijker te maken (la la la ik hoor u niet wat ik nu heb werkt misschien niet maar ik weet tenminste wat het is en ik wil niets nieuws leren la la la), maar voor een deel ook omdat het gewoon niet geestig meer was qua ondersteuning. Voortdurend afhankelijk zijn van het goed hart van een bende vrijwilligers voor dingen die eigenlijk standaard zouden moeten ingebakken zijn in het systeem… afijn, niet leutig.

Maar kijk, een half jaar later, en wat een verschil!

De documentatie vind ik persoonlijk nog altijd knudde: ‘t is een mengeling tussen Drupal For The Braindead en Drupal For Them As Have Been Doing Drupal For The Last Five Years. Ik ben geen idioot, en ik heb er geen enkele boodschap aan om te weten wat het verschil tussen 4.x en 5.x en 6.x en binnenkort 7.x is: ik wil dat men mij uitlegt hoe ik de dingen moet doen in deze versie, ervan uitgaand dat ik ten minste gemiddeld intelligent ben.

En de gebruiksvriendelijkheid kan nog altijd stukken beter, zowel in de kleine dingen als in de grote dingen.

Maar wat een ongelooflijk verschil tegenwoordig, ten opzichte van een half jaar geleden: het wérkt allemaal gewoon. De belangrijke modules zijn up to date, geraken niet in conflict met elkaar, werken relatief vlot, en doen zo ongeveer alles wat ik ervan verwacht.

Ha! Nog een dikke twee weken en er moet een nieuwe website staan. Dat zal dan op een week of drie gemaakt zijn, met een dag of denk ik vijf Drupalwerk ertussen.

En verslávend dat zoiets is, als het goed werkt. Ik had het vannamiddag weer, dat ik zo hard bezig was dat ik bijna mijn trein gemist had. En ik ben vanavond ook al de halve avond bezig. Mmmm.

Veel bijgeleerd over Drupal trouwens. Ik kijk uit naar het volgende project.

4 reacties op “‘t Is leutig als het werkt”

  1. ‘k Vind Drupal nogal ingewikkeld in elkaar zitten. Ik pruts aan twee sites in Drupal, en tegen da’k er Flickr-slideshow kon laten zien… drie modules moeten installeren. Het gaat nogal moeilijk allemaal… of zou ik moeten upgraden naar de meest recente versie?

Reacties zijn gesloten.