Back up early, back up often

Oops. Journalspace is dood.

Een site die blogs hostte, geen backups genomen, alles alles alles weg.

Hoe lang is het bij u geleden dat er nog eens een volledige backup genomen werd van de belangrijke gegevens op uw computer? Hoeveel dingen bestaan enkel op media die binnen een paar jaar niemand meer zal kunnen lezen? Ik heb hier een letterlijke kist vol Jaz-tapes (remember them?), vol QIC-40 en QIC-80-tapes, vol floppies, vol ongetwijfeld nu al onleesbare vroege CD-R en CDRW plus en min. Oh, en hoeveel dingen bestaan enkel in formaten die binnen een paar jaar niemand meer zal kunnen lezen? Ik heb zeker vijf jaar briefwisseling, a rato van drie-vier brieven per dag in geëncrypteerd WordPerfect-formaat zitten, bijvoorbeeld. Of al die backupprogramma’s, waarvan ik de naam nu al vergeten ben, onder DOS.

En hoeveel dingen van u zitten er enkel in andermans computers, ergens op een server die niet van u is, op Flickr, bij wordpress.com, bij Google, in the cloud?

Wat er bij Journalspace wellicht gebeurde, is trouwens het ergste dat een bedrijf kan gebeuren: een boze werknemer / medewerker. Iemand die van slechte wil is, kan onnoemelijk veel kwaad doen, vooral als die al was het maar een beetje teveel rechten heeft.

Zelfs als er backups genomen worden.

Elke dag een beetje data corrupt maken, een hele tijd aan een stuk, zodat ook de oude backups corrupt worden, bijvoorbeeld. Oude documenten openen en stukken wissen. Oude spreadsheets en databases openen en cijfers veranderen. Files verwijderen, eentje per eentje. Niets ingrijpend, maar wel aanhoudend en zo lang het kan. Stukje bij beetje, bestand na bestand, altijd te klein om duidelijk te zijn (en zorg ervoor dat de aanmaak- en wijzigdata niet veranderen).

Daar helpt niets tegen, behalve vaak backuppen misschien. Dagelijks incrementele backups, wekelijks een volledige backup, maandelijks een volledige backup, jaarlijks een volledige backup, en telkens vier weken, vier maand en alle jaren bijhouden, of zo?

Ik vraag mij veel te vaak af waarom er niet veel meer desastreuze Journalspace-verhalen te horen zijn.

10 reacties op “Back up early, back up often”

  1. WTF al uw data op één server draaien met RAID1 is heel goed, maar RAID1 is geen manier van backuppen, RAID1 is enkel een manier om uw “uptime” te beschermen tegen hardware failure op diskniveau. Nothing more, nothing less.

    Backup to tape people, althans als bedrijf zijnde :-). Spijtig dit te lezen, maar zo iets laten gebeuren is er toch wel een beetje om vragen denk ik dan…

    En over die persoonlijke backups: ik heb er ook al vele malen om gehamerd dat backups zo belangrijk zijn. Teveel mensen zetten vandaag de dag alles op pc (al hun foto’s, brieven, video’s, muziek,…) zonder stil te staan bij het feit dat die dingen kunnen crashen of zo… Hell breaks loose.

    Voor mijn Windows machines gebruik ik Windows Home Server die dagelijks elke PC backup’ed – 2 dagelijkse, 2 wekelijkse en 2 maandelijkse backups bijhoudt. Daarnaast kopieer ik alle belangrijke data nog eens naar een standalone NAS systeem. En heb ik sommige zaken nog ergens op een DVD’tje staan.

    De Apple hangt volledig af van Time Machine op een externe harde schijf. En tevens het DVD verhaal.

    My 2 cents.

  2. Ik vraag mij veel te vaak af waarom er niet veel meer desastreuze Journalspace-verhalen te horen zijn.

    Geluk is met de dommen. Of is die uitdrukking niet bekend in België? =]

  3. gisteren heb ik nog eens een backup gedraaid. 🙂

    Twee jaar geleden een externe HD gekocht, omdat ik al vreesde dat m’n harddisk het ging begeven (regelmatig tikkend geluid).
    Mbhv syncback een aantal profielen aangemaakt, en alle belangrijke gegevens gebackupped naar de externe HD.
    Een week nadien heeft m’n harde schijf de geest gegeven.

    Aangezien ik alles al gebackupped had, vrijwel geen gegevens verloren, en sindsdien doe ik regelmatig een backup.

Reacties zijn gesloten.