Op stap door geheugenlaan

Opkuisen is wegsmijten, de laatste paar uur: ik ben door een hele (grote) doos CD’s en DVD’s van de jaren 1990–2002 aan het sorteren.

Bijna alles meteen weggooien, een paar dingen bekijken (met IsoBuster, want de DVD-lezer in mijn laptop doet lastig), en van die paar dingen een heel heel kleine fractie alsnog bewaren.

Het eerste dat mij opviel was dat software zo weinig plaats innam in de jaren stillekes — neem bijvoorbeeld deze CD met backups van programma’s op:

2-08-2009 19-52-47

3DS Max, Cinema4D, Maya én SoftImage op één CD! Onbevattelijk, bijna. En de dozen van die dingen waren enorm groot: één disketje in een doos van tien centimeter dik, met een gedrukte handleiding erbij! Of mijn doos van Photoshop, Illustrator, After Effects en Première: gemakkelijk dertig op dertig op veertig centimeter, en vól handleidingen!

En al die dingen die ik bij wilde houden op CD’s, die ik tegenwoordig gewoon opnieuw van het internet zou halen. En al die muziekcd’s, die ik al in geen jaren meer uit hun dozen gehaald heb.

De muziekcassettes, die waren bij een vorige opkuisbeurt al eens in de vuilbak gegooid. Ik heb er lang hartzeer van gehad, tot ik toevallig met één van die oude cassetjes aan een werkende cassetespeler geraakte… en moest vaststellen dat de muziek gewoon onbeluisterbaar geworden was. Geen idee wat er precies aan de hand was, maar het was niet toevallig: ik heb nog een paar cassetjes geprobeerd, op drie verschillende afspelers, en ‘t was overal hetzelfde: het ging op en neer, en verschrikkelijk veel ruis, en de snelheid klopte niet meer.

Ik vermoed dat het plastiek van het bandje met de ouderdom en temperatuurschommelingen en dergelijke, het gewoon geen twintig of dertig jaar uithoudt.

En dan vraag ik me af wat het volgende zal zijn: ik vermoed de DVD’s. Ik heb een hele kast vol met honderden en honderden DVD’s. Ik denk niet dat ik het afgelopen jaar nog een DVD bekeken heb. Het laatste dat we bekeken, waren kinderfilms, maar zelfs dat is al een paar maand geleden: onze DVD-speler heeft de geest gegeven.

Zucht.

En na de DVD’s, de boeken, denk ik. Maar dát zal toch nog een tijd duren.

En ondertussen smijt ik verder dingen weg. Delphi 6 Pro, zo legaal als maar kan zijn, maar wat doe ik er nog mee? Star Trek-afleveringen, één per CD, tientallen CD’s aan een stuk. De ene na de andere backup-CD—wat kan ik nog doen met tientallen websites in ColdFusion gemaakt? Of met een backup van een laptop die ik al een eeuw niet meer heb? Files gemaakt in programma’s die ik niet meer kan installeren?

Gn.

Doe mee met de conversatie

11 reacties

 1. Zo herkenbaar! Heb hetzelfde onlangs ook eens gedaan hier (hopen cd’s van computertijdschriften e.d., ik hoef het u niet te vertellen waarschijnlijk :)).

 2. Inderdaar herkenbaar! Ah de tijd dat we alle gedownloade rommel nog hamsterden op cd-roms. Een hele doos heb ik naar het containerpark gesleept.

 3. Same here! En dan een paar externe hard disks gekocht om alles alsnog bij te houden, en dan een tijdje later toch weg te gooien om mijn disks voor andere dingen te gebruiken. Dingen die ik als ik ze nodig zou hebben (nooit, dus) toch van het internet zou kunnen halen.

  Binnenkort staat er niets meer in mijn kasten.

 4. Ik heb vandaag precies hetzelfde gedaan. Vijftien jaar geleden betaalde je met gemak 100 gulden (40 euro) voor een cd-rom met een computerspelletje waarvan er tegenwoordig honderd op één enkele USB-stick passen. En dat zat dan in een kartonnen doos met twintigvoudige handleiding erbij.

  Oh, en cd’s vol met mp3’s die niet boven de 128kbs uitkomen. Onbeluisterbaar in deze tijden van lossless files 🙂

 5. Mijn cassettes van(af) 1982 doen het nog prima hoor. 🙂 ‘t zijn allemaal Cr02 tapes op enkele ME’s na. Maakte er vroeger wel een erezaak van ze zo goed mogelijk (hard genoeg, aangepaste bias, dolby) op te nemen. Het is ook zo dat de stand van de koppen kan verschillen tussen cassettespelers onderling. Een beetje bij-regelen met een schoevendraaiertje doet wonderen. Dat was het eerste dat ik deed bij de aanschaf van een nieuwe speler, zodat ze correct afgeregeld was voor mijn collectie. 🙂

  ‘t worden stillaan muzeumstukken. ‘k doe ze nooit weg. 😀

 6. Ja, die spullen bewaren vereist dat je een soort curator van media wordt. Ik ben er wat betreft muziek vanaf gestapt en luister gewoon alles via Spotify: http://www.spotify.com/en/

  In Amerika hebben ze nu hetzelfde voor films via Netflix on Demand. Het is wachten tot dat hier kan (ik hou mijn adem niet in).

  En de eerste online bibliotheek voor Kindle/Stanza met alle titels? Dan doe ik mijn boekenkast in de ramsj.

 7. Michel, heb je geen last van CRC errors bij het lezen van die oude CD-roms?
  Ik heb in de tijd met mijn eerste eigen ADSL-lijn een mooi archiefje bijeen geschraapt dat nu in dozen zit geschreven op CD-ROMs. Allemaal geven ze ergens een CRC error bij het lezen… om kiekenzot van te worden. Al die mooie dingen….

  Zou er geen (PC) progje bestaan dat die dingen alsnog leest.
  Ik heb er zo een hartzeer van…

 8. Pingback: gulden

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.