Schermen

Zegt Bernard, blijkbaar over het feit dat ik meer dan één scherm heb aan mijn computer:

Eén scherm volstaat.De rest is spierenballerij,.
Toys for boys. .

Sorry, maar: patente nonsens.

Twee schermen op een computer werkt efficiënter dan één. En drie schermen werk efficiënter dan twee. En twee computers werkt efficiënter dan één.

Efficiënter, en stressvrijer.

Ik heb geen zin om een nieuwe foto te maken — gisteren zag het er zo uit in de hoek van het achterhuis waar ik werk:

Kindle

Links mijn “thuiscomputer”, rechts de laptop van mijn werk. De rotzooit die rondslingert is voornamelijk omdat ik een stapeltje externe harddisken aan het uit elkaar vijzen ben: toen mijn moederbord onlangs gestorven was wegens een stroomstoot in de straat, waren er ook een stuk of vijf (!) voedingen van externe harddisks eraan gegaan. Gelukkig was maar één van de vijf harddisken zelf kapot, maar ik heb de andere wel uit hun bakjes moeten halen en in andere bakjes steken.

Afijn. De schermensituatie.

Ik was aan het schrijven, gisteren. Iets tussen regels en inventaris en documentatie, met veel screenshots en veel over-en-weer-gega tussen verschillende websites.

Op mijn linkerscherm staat het ding open waarin ik aan het schrijven ben: een wiki. Niet één bladzijde, maar op elk gegeven moment misschien een stuk of tien bladzijden open in verschillende tabs, waar ik in zeker twee werk. Niet voortdurend, maar gestaag, de hele dag door.

Op het middenste scherm staat het ding waar ik actief mee aan het werken ben: de website, het beeld in Photoshop, het filmpje, whatever. En in de achtergrond een Directory Opus met lokale files (zowel laptop als hoofdcomputer).

Op het rechterscherm staan dingen die ik in mijn perifeer zicht wil hebben: voornamelijk mijn mail tijdens de werkuren, na de werkuren soms ook eens een Twitterclient of een Facebookvenster. En in de achtergrond een Directory Opus met remote files (FTP naar één of meer servers van mijn werk, bijvoorbeeld).

Dat is mijn hoofdcomputer.

Daarnaast is er nog de computer van het werk, die via VPN verbonden met het werk. Op één venster staat Outlook open, op een ander dingen die ik enkel op het werk kan doen — de fileserver, bijvoorbeeld.

En dankzij Synergy bedien ik de twee computers met één klavier en één muis, al ligt er naast de laptop nog een tweede muis voor als ik er wat langer op moet werken.

Kan dat allemaal met één computer en één scherm? Oh, ja hoor. Maar dan heb ik geen overzicht. Moet ik voortdurend vensters over en weer open en dicht doen, en telkens weer mijn plaats vinden in al die vensters.

En sommige dingen lukken gewoon niét met één scherm: als ik ‘s avonds tegelijk wil programmeren (middenste scherm) als opzoekingen doen en resultaten bekijken (linkerscherm), als met een half oog naar een serie of film kijken (rechterscherm), dan prijs ik me gelukkig dat ik drie schermen heb — en overweeg ik er nog een vierde aan te hangen, waar ik dan mijn mail, kalender, rss-lezer en twitter/facebookdingen zou in steken.

Bottom line: álles is beter dan één scherm. Een groter scherm is beter, twee schermen is nog beter, twee grote schermen is nog beter, drie schermen is nog beter, drie grote schermen is nog beter, etc.

Doe mee met de conversatie

14 reacties

 1. Groot gelijk Michel. Ik werk zelf ook altijd op 2 schermen en moest het budget het toelaten, ik kocht er nog twee bij :-). Het werkt aangenamer, efficienter en sneller. Enig nadeel: prijs.

 2. Maar je werkt duidelijk niet op Mac. Daar heb je met de F9-toets meteen een overzicht van de programma’s/files die openstaan, met de F10-toets floep je die allemaal naar de buitenkant van het scherm waardoor je je bureaublad ziet en met de apple-toets+tab scroll je heen en weer tussen deze files. Héél handig…
  Bij mij staat dus én mijn mail open én mijn internetpagina’s én mijn excel-blad én mijn tekenprogramma, foto’s, Photoshop, ev. nog iTunes enz. en dat lukt perfect.

 3. Exposé is inderdaad handig, maar uiteindelijk zie je nog maar één ding tegelijk, in ieder geval als je ermee werkt. Dus wat Michel al zei: dat is geen vervanging voor een extra scherm. Spaces ook niet.

 4. Als Linux gebruiker houd ik het meer op de virtuele schermen die gemeengoed zijn op X (en sinds kort ook op mac dacht ik?)

  Recent heb ik op het werk naast de laptop een 2e scherm, en hoewel ik dat inderdaad gemakkelijk vind, werkt dat minder goed in ciombinatie met de virtuele schermen. ‘t Is een beetje of het ene of het andere.

  Een gewoonte denk ik. ‘k Moet mijn draai nog vinden.

 5. @ pierre.
  Ik ben het niet met je eens…
  Ik had vorig jaar op mijn bureau drie schermen(eigenlijk 4 want eentje was 24″) aan twee Mac’s gekoppeld. Dat werkte eerst heel erg goed: Ik kon een film kijken, agenda open hebben, msn’en/facebooken/twitteren/etc en programmeren tegelijkertijd. Waar ik me toen heel erg aan ergerde, was het lelijke uiterlijk van mijn bureau. Het zag er niet uit: Drie schermen van drie verschillende fabrikanten. Ook vond ik het vervelend dat ik soms een bepaalde file niet op de ene Mac had en wel op de andere of dat ik mijn boxen in de ene Mac had gestoken terwijl ik iets wilde luisteren op de andere… Allemaal gedoe. Ik ben toen overgestapt naar één MacBook Pro (laptop) en niets anders. Dat was even wennen, maar met het hiervoor genoemde Exposé mis je de schermen bijna niet meer. Het enige waar ik me soms aan stoor is dat ik niet kan chatten en iets anders tegelijkertijd. De oplossing? Één extern display dat heel breed is. Bijv. de nieuwe Apple cinema display.

 6. @samuel: je bent het eigenlijk wel met me eens, want je mist dus wel degelijk een tweede scherm als ik u goed begrijp?

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.