Overslapen

De electriciteit was uitgevallen, ergens in het midden van de nacht, bij ons thuis.

Onze kinderen zijn fantastische kinderen als het op bioritme aankomt: tijdens het weekend en van zodra het al was het één dag vakantie is, zijn ze wakker rond een uur of zes. Tijdens de schoolweek zijn ze met geen stokken wakker te krijgen.

Vanmorgen dan ook geen kinderen aan ons bed: was het op een zaterdag of zondag gebeurd, ze stonden er gegarandeerd om zes uur, te klagen dat de televisie of de computer of de Wii niet meer werkt.

Nee: om iets vóór acht schier Sandra wakker, van ik weet niet wat precies. En iets voor acht, dat is ongeveer anderhalf uur later dan normaal: aargh!

Gelukkig hadden we geen echt dringende afspraken (behalve dan dat de kinderen om halfnegen in de klas moeten zitten), dus zo heel erg erg was het niet. Ik ben in mijn kledij geschoten en naar het station geracet, en ik heb er een trein genomen die een dikke twintig minuten later dan anders vertrekt maar dankzij de wonderen van het IC- versus P-trein-gebeuren minder dan een minuut of tien later in Brussel toekomt.

In Zuid afgestapt en de Airport Express genomen, maar helaas: trein stil nét voor Centraal. Er stond een andere trein in panne, en de onze is dan terug naar Noord gereden, heb ik een andere trein naar Zaventem moeten nemen, liet de shuttle op zich wachten, was ik uiteindelijk na elf uur op het werk.

Pff.

Ik denk dat de trein van Sint-Niklaas naar Schaarbeek en terug de stipste trein in België is. Door de band elke ochtend stipt een minuut of vijf te laat (in die mate dat het storend vervelend is als hij voor één keer wel op tijd is), en ‘s avonds altijd honderd procent stipt, zelfs al zijn alle andere treinen tussen Brussel en Gent verstoord.

Het contrast met zo ongeveer alle andere treinen is schrijnend: als ik die ene trein buiten beschouwing laat, denk ik dat ik sinds oktober de dagen waar er géén problemen waren van de een of andere aard nog met twee handen kan tellen.

14 reacties op “Overslapen”

 1. De NMBS heeft gelukkig wel het meest gesofisticeerde systeem ter wereld om in real time, per internet en zo, te laten weten wat er vandaag weer allemaal misloopt met hun treinen 😀

 2. Ik heb onlangs op café de discussie nog gevoerd. Er zijn blijkbaar mensen die vinden dat dat normaal is, dat er altijd onvoorziene omstandigheden zijn, den enen treinbestuurder die ziek is, den andere conducteur die in de file stond, etc.

  Ik ben eerder van het tegenovergestelde idee: ‘t is door het monopolie dat ze hebben, en doordat ze gesubsidiëerd zijn dat ze zo laks kunnen zijn. Eenders wel privé bedrijf in een concurrentiemarkt dat zijn klanten zo hard in’t zak zet als de NMBS dat doet met de hunne was al lang kopje onder gegaan. De NMBS moet beginnen functioneren als een bedrijf dat winst wil maken op zijn product, door kwaliteitscontrole te doen, singles point of failures uit te sluiten, te zorgen dat ze service bieden ipv flauwe excuses!

 3. Ik kan getuigen dat het bij momenten rampzalig is. Ik zaag niet rap over een paar minuten vertraging, maar deze week was het bij het minste beetje vriezen weer een catastrofe met de bovenleidingen en weet ik veel wat.

  Ik ben maandag meer dan drie uur onderweg geweest naar huis, door twee defecten op één lijn. De rest van de week was het niet gigantisch veel beter, met treinen met veel te weinig wagons voor veel te veel volk, afgeschafte dingen en nog vanalles. *zugd*

 4. De trein naar schaarbeek, die ik momenteel in Merelbeke neem, is daar consequent al tien minuten te laat, behalve die ene keer dat onze miniman 2 keer ‘s ochtends zijn tenue onderkotste, dan was hij stipt op tijd (en ik te laat dus!) *zen*

 5. Ik mag niet klagen over de NMBS. Mijn trein van Antwerpen naar de Kempen komt al 4 jaar lang consistent op tijd aan. Die verbinding is natuurlijk minder ‘storingsgevoelig’ dan de treinen van/naar Brussel, maar als het goed is mag het ook gezegd worden.

 6. En inderdaad, als ik dan eens 5 minuten later in het station ben ‘s morgens is ie al weg. Voor de rest is het een supertrein. Toch ga ik hem de volgende 6 maanden niet missen! 🙂

 7. Even off topic, in de hoop dat de electriciteit er dan niet uitvalt.

  Er is http://vooruit.be/nl/serie/52

  Het grote komende festival, Bijloke & Vooruit.

  Amaai, die steken op hun alleen Ruhr gebied culturele hoofdstad naar de kroon. Wat een programma, in … Gent. Let bijv op Fred Van Hove en Joelle Leandre. Twee giganten.

 8. For the record: de kinderen waren wel degelijk wakker.Jan en Louis waren al een hele tijd, zeer luidruchtig, aan het spelen op hun kamer en ik was er wakker van geworden, maar heb mij gedraaid ondertussen vloekend dat ze nu, i.p.v. om 6u30, nog vroeger wakker waren. Waarschijnlijk was het dan 6u30 🙂

 9. Sint-Niklaas – Gent-Dampoort – Brussel is zo klokvast te laat omdat hij in Lokeren altijd enkele minuten te lang op het perron blijft staan, ik vermoed om de trein Antwerpen – Gent (IC) voor te laten en die heeft nogal eens vertraging. Vandaar dus

 10. Wat betreft de shuttle in Zaventem (naar Da Vinci):
  – enkel van 7-10 is er eentje om de 10 minuten (hotel-pendel + bedrijvenpark-pendel),
  – daarna rijdt enkel nog de pendel van ‘t bedrijvenpark (om _u00 + _u20 + _u40),
  – en pas tussen 16u en 18u is er weer om de 10 minuten een pendel.

  Je kan ook de Lijnbus nemen, de 652 naar Leuven bvb (toch best vragen of ‘ie in Da Vinci komt) of de bus naar Rodenbeek.

Reacties zijn gesloten.