Interface

En nu is het alleen nog wachten tot Apple iets dergelijks maakt en het als de volgende komst van Christus marketeert (zie ook: multi-touch, tablet).

Microsoft Research, ze zouden toch wel écht meer dingen op de markt moeten krijgen.

En godverdomme dat ze Courier niet meer gaan doen, dju toch.

Doe mee met de conversatie

16 reacties

 1. Over Bill Buxton on Natural User Interfaces :
  Geloof jij dat het gebruiken van de getoonde natuurlijke (intuïtieve ?) bewegingen een verbetering is t.o.v. het multi-touch verhaal van de iPhone en iPad ?
  Ik zou het vervelend vinden om een schrijfpad te moeten bewegen om te vergroten of te verkleinen, of dat je tekst beweegt als je je pad beweegt.

  Anders gezegd : is dit niet eerder een pr-stunt van MS tegen de concurrentie : “We tonen dat we ook kunstjes in huis hebben, en de anderen hebben die niet, dus die zijn achter/niet cool”. Ook al zijn de kunstjes in kwestie niet relevant of bruikbaar.

 2. Om te beginnen: “het multi-touch-verhaal van de iPhone en iPad” is maar één multi-touch verhaal. Ze waren zeer verre van de eerste, en ze waren zeer verre van de uitvinders.

  Bill Buxton was in *1985* al bezig met multi-touch. Herinner u die multi-touch-interface in Minority Report? Kwam er na een bezoek aan Microsoft. Of nog, deze van Jeff Han in 2006?

  En verder: “niet relevante of bruikbare kunstjes”, dat is denk ik de definitie van wetenschappelijk onderzoek. Microsoft Research doet ernstige research, en deelt die met de wereld. Soms komt daar iets uit dat voor de wereld in het algemeen bruikbaar is.

  En verder vraag ik me af of je wel naar die filmpjes gekeken hebt.

  Als ik op een stuk papier of in een schrijfboekje schrijf, dan blijft dat stuk papier niet vast liggen. Ik schrijf ook niet met mijn vingertoppen, maar met een pen.

  Buxton zegt dat er veel ruimte voor innovatie en stof tot nadenken is in de integratie van hand, pen, geluid, spraak(herkenning) en ruimtelijke positie.

  Dat is niet echt controversieel, en ik zie niet hoe men het daar oneeens mee kan zijn. Er is nog heel, héél veel voor verbetering vatbaar in het interfaceverhaal van iPod/iPhone/iPad. Ik kijk uit naar die verbetering. Wat ik in Windows Phone 7 zie, ziet er bijvoorbeeld een stap in de goede richting uit.

  En of die stappen van Microsoft of van Google of van Apple komen, maakt mij uiteindelijk niet veel uit.

  Anders gezegd: sorry, maar: wat een akelige reactie.

 3. Ik heb eerder “interessant, en nu in de praktijk brengen”. Maar daar komt het op neer, ja.

  Daar respecteer ik Microsoft voor: in tegenstelling tot Apple, dat om de zoveel tijd een paar druppels gedistilleerde goddelijke mana uit de mond van Steve Jobs laat druppelen en dan doet alsof ze het warm water uitgevonden hebben, zijn ze bij Microsoft niet bang om hun denkproces te delen met de wereld.

  –herinner u bijvoorbeeld hun multi-touch muizen.

 4. Is iets van aan.
  Wel jammer dat ze zo weinig risico durven nemen als het gaat om zulke dingen te integreren in een eindproduct.

  Alsof het bedrijf te groot is en er te veel tussenstappen zijn voor iets op de markt uitgeprobeerd mag worden.

 5. Probleem is ook en vooral dat Microsoft heel erg gewrongen zit: ze zouden het best hun eigen hardware maken.

  Als ze dat doen — cfr. keyboards en muizen — dan maken ze door de band uitstekend goede dingen.

  Maar stel nu dat ze zelf hun eigen computers zouden maken, of hun eigen GSM’s:

  (a) hoe luid hoort ge de EU en anderen al roepen of oneerlijke concurrentie en koppelverkoop?

  (b) hoe bereid zullen HP en Compaq en Sony en Lenovo en andere nog zijn om Windows op hun PC’s te zetten als Microsoft op hardware concurreert met hen?

  (c) hardwareverkoop op grote schaal is nog iets helemaal anders dan wat ze nu doen

  Wat ze met Windows Phone 7 doen, is (eindelijk) een stap in de goede richting: niét meer zoals vroeger met de telefoons en de computers, van “doe maar, wij ondersteunen de laagste gemene deler én de high end”, maar een set van richtlijnen die te volgen is of anders. Scherm moet één van twee vaste groottes hebben, er moeten minstens zoveel knoppen op staan, er moet minstens een kompas en een gps in zitten, minstens vierpunts-multitouch, etc.

  Zeer goed, dat. Ik kijk er echt naar uit, naar Windows Phone 7.

 6. Ik schrik een beetje, Michel. Akelige reactie ?
  Ik probeerde gewoon wat kritisch te blijven. Sorry daarvoor !

  Je schrijft “Als ik op een stuk papier of in een schrijfboekje schrijf, dan blijft dat stuk papier niet vast liggen.” Dat is ook wat die man in het filmpje poneerde. Het klopt, maar betekent dat dat dit gedrag moet gekopieerd worden naar de user interface ?
  Je beweegt met je papier of je boekje omdat je anders met je hele lichaam moet mee bewegen. Omdat het anders te lastig schrijven wordt. Het is dus gedrag dat een probleem moet verhelpen. Als dat probleem er niet zou zijn, zou dat gedrag ook niet voorkomen, want telkens je papier of je boekje moeten verplaatsen als je weer wat geschreven hebt is lastig.
  Naar mijn idee klopt het dus gewoon niet.
  Nu weet ik ook dat ik niet voldoende achtergrond heb om een en ander te kaderen. Ik reageerde dan ook puur op de inhoud van dat ene filmpje. Sorry dat ik je niveau niet haal.

 7. Je moet dat gedrag niet noodzakelijk copiëren naar de gebruikersinterface, maar je moet er wel van op de hoogte zijn dat dat gedrag er is.

  Beeld je in dat het niet om een iPad en zeker niet om een iPhone gaat, maar wel om een computerscherm zo groot als een hele bureauafel, zoals die Microsoft Surface.

  Als je daar een blad hebt waarop je kan schrijven, en dat blad staat vast op het “scherm”, dan is er veel risico dat mensen het onaangenaam gaan vinden om te schrijven. Omdat ze “in het echt” zo’n blad zouden rondschuiven met de hand waarmee ze niet aan het schrijven zijn.

  Ik snap niet wat je bedoelt met “als dat probleem er niet zou zijn, zou dat gedrag ook niet voorkomen”, en ik zie niet echt hoe je het zou voorkomen. Een automatisch meebewegend stuk “papier”, dat automatisch weet waar jij aan denkt en wat je gaat doen? Als ik aan het schrijven ben onderaan de pagina, en er staat een tekening ergens bovenaan mijn blad, en ik wil daar even een wijziging aan doen: het zal al een telepatische computer moeten zijn die daar automatisch iets aan kan doen. 🙂

 8. Euh, neen.

  Demo op een Surface, voor dat schrijfgedoe.

  De demo op het klein toestel ging over integratie van allerlei, onder meer over gebruik maken van allerlei sensoren en technologieën door elkaar, dacht ik.

  Niet dat het zo uitmaakt.

 9. Als proof of concept vind ik zulke dingen geweldig, maar zoals Sponzen Ridder zegt, de toegevoegde waarde is toch echt wel beperkt. De keyboard/mouse combo werkt volgens mij al tientallen jaren omdat hij relatief efficiënt is en niet zozeer omdat de technologie niet in staat was om touchscreens en god weet wat te voorzien. Het gevaar zit hem erin dat de industrie gaat overdrijven met dergelijke technologie, puur omdat het indrukwekkend is, wat nefast zou zijn voor de productiviteit. Call me a naysayer.

  Windows Phone 7 vind ik trouwens ook maar iets raars. Ze hebben goeie ideeën, maar het klinkt allemaal te gesloten om iets te betekenen. Android is ook het walhalla niet, maar het wint wel terecht terrein. Héél misschien doet HP wel iets tofs met WebOS.

 10. Dezelfde argumenten als bij Apple eigenlijk, met de Marketplace op kop — tenzij ze praktisch alle apps gaan toelaten. De hardware constraints deren me zo niet; die zijn realistisch. En wat ik al gezien heb van de interface is wel mooi, maar ongelooflijk handig lijkt het me toch niet. We zullen zien hoe hard het te customizen valt.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.