Gentse “Feesten”

Kent ge dat, dat ge ergens enorm goesting in hebt, en er helemaal naar uitkijkt, en dan is het nog niet eens begonnen of het is al verpest?

Wel: hallo Gentse Feesten 2010.

We komen terug van de première van een musical van Kamer 58, het is na middernacht, en als we uit de auto stappen is het zover: een volle dag vóór de eerste Gentse Feestennacht klinken er technodreunen en bassen en van dat onderhuids bijna subsonisch rytmisch gestamp waarvan een mens zijn maag omkeert. Van waar het precies komt? Ondefinieerbaar: zoals wel vaker met dat soort geluid, kan het even goed van de zolder van de buren komen als van vijfhonderd meter verder.

Ik hoop voor het moment heel erg hard dat het een bende zatlappen is van wat verder in de straat, want als het dit wordt de rest van de Feesten, dan zijn ze bij de Stad nog niet klaar met de Centrumbewoners. Wij léven hier hé mensen.

De fucking Hollanders en aanverwanten die het nodig vinden om elke nacht lallend tegen onze gevel te hangen pissen, die neem ik er –met tegenzin– bij, net zoals de klote-hippies en anarchisten-of-hoe-noemen-ze-zich-dit-seizoen-ook-alweer die het nodig vinden om hun djembé te roderen ELKE GODVERDOMDE MORGEN tussen 4u en 7u. Dat zijn individuele mensen die klote-vervelend zijn, maar waar nu eenmaal niets aan te doen is.

Nee: wat tegensteekt, is de Stad zelf. Die elk jaar weer méér toelaat, en het elk jaar weer later laat worden. Willens en wetens. En kom niet al met “we doen ons uiterste best”: neen, ge doet niet uw uiterste best. Allemaal goed en wel voor de omgeving van vermoed ik het Sint-Pietersplein of zo, maar het Baudelopark is ook dit jaar weer de plaats waar de zatlappen het laatste deel van de nacht en het begin van de ochtend “mogen” doorbrengen.

En er is dit jaar weer een extra podium, blijkbaar.

Gnnnn.

Doe mee met de conversatie

9 reacties

 1. In Leuven was is het ook zo. Wij hebben dan wel geen Leuvense feesten maar wel : Beleuvenissen (4 keer), hapjetapje, Marktrock, dit jaar de koers. Je zou als inwoner vluchten uit de stad omdat er gewoon geen plaats meer is om ‘normaal’ te leven. Zo raakte ik verschillende keren bijna niet thuis, en dan spreken we wel van te voet van het station, dus niet over een auto !

 2. Aha goed, dus dat gedreun kwam niet van onze buren. We wonen buiten de kleine ring aan de dampoort, en zelfs hier was het meer dan luid genoeg. Dat belooft!

 3. Wij zijn precies ontsnapt aan de technoparty, maar het viel wel gigantisch op hoe druk het gisterenavond in de stad al was, precies of de feesten zijn dit jaar vrijdagavond begonnen. Herinner me nog dat vroeger zelfs de zaterdag vrij rustig was.

  200% eens, de stad doet onvoldoende haar best. Ook hier vlakbij de Vlasmarkt is de overlast soms niet te harden. Vuiligheid, lawaai en vandalisme. Tien dagen lang. Terwijl er hier mensen wonen, kinderen slapen, mensen moeten gaan werken,… We zullen maar hopen dat gisteren niet representatief was en het gezellige feesten worden zeker, voor iedereen…

 4. Zie de weekend bijlage van De Standaard…
  @ Kaat – als centrum inwoner van Leuven kan ik je bedenkingen alleen maar bijtreden.!

 5. Ik denk dat een partij die de Feesten wat draaglijk wil/kan maken voor de bewoners nogal wat stemmen zou kunnen halen volgende keer. Groen! al wakker? Ondertussen sterkte.

 6. Dat is inderdaad het soort lawaai waar ge niet door kunt slapen, zelfs met oordopjes in hoor je die bassen nog. ‘k Hoop voor u dat het inderdaad maar bij 1 avond gebleven is.

  Ik heb het geluk dat waar ik woon er bijna geen overlast is, terwijl ik toch vlak aan de feestenzone zit. Voor mij is de vraag niet of ik ga kunnen slapen maar of mijn auto blutsvrij uit de feesten komt. Feestvierders die per sé met de auto willen komen en die dan zeer creatief weten te parkeren – de auto’s van de bewoners als stootkussen gebruikend.

 7. Genuanceerde post (zonder ironie bedoeld). Maar één ding is manifest onjuist: de Stad laat niet steeds meer toe. In tegendeel. Sinds vijf jaar (ongeveer) zijn er elk jaar weer nieuwe beperkingen gekomen, worden sluitingsuren vervroegd en harder afgedwongen. Persoonlijk vind ik dat de Stad heel goed werk levert om de Feesten ook voor centrumbewoners leefbaar te houden.

  Mattias (woont sinds drie maand in Brussel, woonde daarvoor ondemeer drie jaar in de Donkersteeg)

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.