Die keer dat het voorstelling van Internet Explorer 9 was

Twitter is voor prutsers. Zullen we nog eens van liveblogging doen?

Het programma vanavond:

  • 19h-19h30: Welcoming / Fast IE9 food & beverages
  • 19h30-20h: San Francisco IE9 Launch Event live streaming
  • 20h-20h30: IE9 Beta Demo
  • 20h30-21h: Q&A / Hands-on
  • 21h-22h00: First impressions / IE9 Desserts

[19u14]

(Maar zo schattig: de meneer van Microsoft is precies wat nerveus.)

(En het is gelijk op een meeting op een groot bedrijf: een hele zaal vol mensen en bijna niemand die echt luistert. De micro wat luider en hopen dat dat een effect heeft? Allez dan.)

(Het heeft niet geholpen, maar wel sympa dat hij zich niet geneert om het in het eentalig Frans te doen.)

[19u17]

(En ook dat er nu pizza toegekomen is, en dat we kunnen eten. Et qu’on aura la possibilité de networker, mhuhu.)

(Koude pizza van het merk Bordkarton-met-ceramieken-rand, maar hey, dat mag de pret niet drukken. Ik heb toch niet al mijn tanden nodig. )

Dat netwerken trouwens: ik vrees dat dat er niet van komt. Ha!

[19u33]

Livestream is begonnen, met een filmpje. Ze waren het even uit het oog verloren en ze kregen de klank niet echt. Niemand ligt er echt wakker van.

Iedereen doet al jaren hetzelfde, zeggen de mensen in het filmpje: let’s try something new. En ook: it’s all about pushing the boundaries. En het is een mooi fimpje, en alles. Ik kan me alleen maar afvragen hoeveel dat moet gekost hebben.

[19u35]

….aaaand we’re live.

Dean Hachamovitch verwelkomt iedereen. Alles begint met Windows en het web, zegt hij. Meer dan een miljard Windowsgebruikers, en de browser is niet meer dan het canvas waarop allerlei sites komen. Sites zijn de ster, de browser mag dat niet meer zijn, zegt Microsoft.

Hoe doen ze dat? Door de hele PC te gebruiken: de grafische kaart voor snellere beelden en dingen, bijvoorbeeld. “Unboxing the web browser experience, zegt Dean.

Internet Explorer 9 komt na 15 jaar browsergebruik, en zoals ze wel meestal doen, baseert Microsoft zich op een stapel data voor zijn design. Data van miljoenen gebruikers.

En dus weten ze bijvoorbeeld zeker dat maar 9% van alle mensen ooit meer dan acht tabs open hebben gehad, maar dat er veel mensen dingen in hun taskbar zetten. En dus nemen ze dat mee: met sites die in de taskbar komen, niet anonieme browservensters.

Sites gedragen zich als applicaties en worden eersteklasseburgers. Ze gebruiken wel de browser, maar de browser verdwijnt in de achtergrond. En, wat wel fijn is, zo’n site in uw taskbar kan veel doen dat andere applicaties kunnen: ook jumplists gebruiken (een Facebooksite zou met een rechtmuisklip op het taskbaricoon allerlei dingen kunnen doen zonder zelfs maar in de eigenlijke webinterface te zitten) bijvoorbeeld, en ook notifications doen bijvoorbeeld (die in Windows 7 trouwens echt serieus uitstekend zijn).

[19u40] oops, technische problemen, flikkerend scherm, tralala we doen alsof er niets aan de hand is

…goed gerief, voor zover ik zie, tot in de details: zo werkt Aero snap (sleep naar rand van venster, snap over volle breedte dan wel halve breedte) ook rechtstreeks met tabs die uit een browser gesleept worden.

[19u45] technisch probleem: de airco zit in de micro

Kleine stek naar Google Chrome: IE9 heeft ook één adresbalk in plaats van twee (voor adres en search), maar standaard stuurt IE9 geen data naar een zoekmachine (tenzij je het zelf zegt dat het moet).

IE9 heeft bijvoorbeeld ook een systeem van applicatiereputatie: ze kijken of links en downloads al dan niet veel gebruikt worden, geen problemen geven, en dingen. Doen links of downloads dat wel, geeft IE9 een gebruiksvriendelijke duidelijke boodschap to that effect. Uitstekend is dat: tegenwoordig zijn het geen rauwe virussen meer die problematisch zijn, wel social hacking en phishing en watnog. En net daar is zo’n reputatiesysteem goed voor.

[19u51] oei, technische problemen: echo echo echo echo (maar ondertussen krijgen we wel warme pizza die niet steenhard is!

IE9 puts the user focus on the sites ites ites ites, not on the browser owser owser owser, en daar pauzeren we de livestream even.

Het moment om wat pizza te eten.

[19u55]

Verder met een andere klankbron, en een uitleg over Bing. Ik vond het fantastisch, Bing, maar ik ben er sinds even weer van weg. De interface is (vind ik) beter dan Google, maar de resultaten zijn niet wat ik verwacht. Oh, en ze hebben nu ook video op de homepagina, en van die enorm zoombare beelden. Proper, maar de search moet wel goed zijn natuurlijk.

Ze zijn in de resultaten teruggekeerd naar tabs bovenaan (eens kijken hoe lang het duurt voor Google dat ook weer klakkeloos copieert, ha! ha!), ze laten de tabs bovenaan plakken als men naar beneden scrollt, en ze doen een soort origamiachtig openvouwen van de zoekresultaten onderaan de pagina.

Oh, en een search op “beach” gedemonstreerd, die dan meteen relevante resultaten geeft (volgens de demogever), en onder meer een leutig geanimeerde faceted search bij et beeldenzoeken. En allemaal in echte html, geen plugins of dergelijke.

— preview van dit alles in Bing vanaf ergens volgende maand. We shall see.

[20u02] Dean is terug. Met voorbeelden van dingen die in IE9 werken. Met rich web experiences die blenden in de desktop experience, dat ze zeggen. En een demovideootje. Een schoon demofilmpje.

Building a more beautiful web, zegt Dean, en daarmee is de presentatie gedaan en mogen we zelf eens gaan kijken.

Vragenmoment: de eerste vraag, en ‘t is al meteen een goeie, is of de Developer Toolbar veranderd is. Geen antwoord.

Wanneer IE6-8 eruit gaan, vraag iemand. Ik vind dat al die mensen die zagen over IE6, eens rap moeten stoppen met zagen. De meneer van Microsoft zegt dat hij ook IE6 zo rap mogelijk weg wil krijgen.

Brice van Emakina vraagt of IE9 zal gepushed worden naar alle Windows 7-toestellen. Nog zo’n belachelijke vraag: ze gaan natuurlijk precies hetzelfde doen als IE8.

Of er een timeframe is voor een release? Neen, zegt de meneer van Microsoft. Zo snel mogelijk, hoopt hij. De platform previews waren ongeveer om de acht weken, en dat zou zo moeten blijven met de beta.

Of er tools zijn om van IE6 te migreren naar nieuwe versies? Zucht. Ja, er zit in IE9 een soort IE6-mode (net zoals die al in IE8 zit, trouwens.)

Of er ooit nog een crossplatform IE komt, voor Mac? Neen, wellicht niet.

Niet veel intelligente vragen, vanavond: de volgende was of Microsoft nog iets gaat doen aan de veiligheid van zijn browser, want daar is toch de laatste jaren een groot probleem mee? AARGH ZWIJG DOMMERIK. Dat hebben ze daarnet getoond, met die reputatiedinges voor phishing en malware, en dat ze in de download manager in mensentaal zeggen wat en hoe.

Of IE9 enkel op Windows 7 zal draaien? Het zal draaien op Vista en Windows 7, maar de typische Windows 7-dingen (aero snap, notifications, etc.) zullen enkel op Windows 7 te zien zijn.

Of IE9 dezelfde embrace and extend-dingen zal doen als in de jaren 1990? Neen, deze keer gaan ze helemaal standaard gaan.

Yo, tot zover. Tijd voor een stuk taart, en naar huis.

Taart

En dan morgenochtend die nieuwe IE9 downloaden en de zooi eruit testen.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Hmmm, precies niet te veel gemist door ervoor te kiezen om een fotouitstap met de avondschool te doen.
    Eerlijk gezegd hoop ik dat ze nog even wacht met het uitrollen ervan. We hebben nu al problemen genoeg om Siebel te doen werken in IE 8. al ligt dat natuurlijk in grote mate aan Oracle en niet aan Microsoft.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.