Rare dagen

Ik had gepland om een wat lange kerstvakantie te doen, maar uiteindelijk, wegens veranderen van werk en dus geen betaalde vakantiedagen, is het gebleven op één dag op 31 januari, en voor de rest niets.

Wat wil zeggen dat ik nu dus wat voos ben.

Ik ben niet echt mee, dat het nu alweer een nieuw jaar is.

En toen kwam ik er op nieuwjaaravond — ik ben niet zo’n held in het helemaal doordenken van die zaken — achter dat ik wegens van werk veranderd in november, in 2011 ook niet echt veel betaalde vakantie zal hebben. Zo van twee twaalfden van 20 dagen, of zo. Dat is dus, euh, drie en een halve dag?

Mleh.

Oh ja, ‘t schijnt dat al die vakantiedagen en watnog, dat die op voorhand zouden uitbetaald zijn toen ik van werk veranderde. Jaja. Alsof ik dat geld ergens opzij zou gezet hebben voor zomer 2011.

Maar goed, rare dagen dus. Kch.

Doe mee met de conversatie

15 reacties

 1. Bereid u maar voor op een magere maand mei/juni/juli (wanneer het vakantiegeld normaalgezien uitbetaald wordt): aangezien je je vakantie (enkel en dubbel) reeds gekregen hebt zal je die maand slechts een paar 100 euro op jouw rekening zien komen ipv je normale loon.

 2. Ik denk dat ge die uitbetaalde dagen ook sowieso moet opnemen want anders werkt ge dubbel die dagen , en dat mag niet van vader staat (maar ik kan er zelf ook nooit aan uit)

 3. Toch maar eens horen bij degene die op je werk iets van HR kent.

  Was het niet zo dat je vorige werkgever alles uitbetaald (enkel + dubbel), en dat je nieuwe werkgever dat dan op een moment (juni?) opnieuw afhoudt, maar je in ruil wel weer 20 (of zoveel als je recht op hebt) dagen verlof toekent?
  Bovenwettelijke dagen ben je dan weer wel kwijt.

  Je krijgt normaal een vakantieattest waarop het detail staat, en dat je nieuwe werkgever dan kan gebruiken om je verlfo te bepalen.

 4. Denk toch dat je je vergist, Michel. Best eens Lode laten uitpluizen, maar ik ben bijna 100% zeker dat je een normaal aantal vakantie dagen hebt.

 5. @Michel: Neen; Ook al blijf je doorwerken zal je slechts een paar 100 euro (als het meevalt!) op je rekening zien komen te staan (cfr. wat NR zegt; hoewel ik de precieze reden ook niet weet maar ‘t is blijkbaar wettelijk — indertijd nagevraagd bij de vakbond en zo)

 6. Me dunkt dat het is zoals NR zegt. De achterliggende reden is dat werknemers hun recht op vakantie putten uit het voorgaande jaar, vakantiedagen en vakantiegeld in 2011 worden bepaald door wat je in 2010 werkte/verdiende.

 7. Een goede mogelijkheid is het te spreiden over een heel (2011) jaar.( Als de werkgever dat goed vindt natuurlijk.) Je ontvangt dan wel iets minder elke maand uiteraard. En elke maand een aantal dagen verlof nemen totdat je dagen ‘op’ zijn.

 8. Bij mij:
  In totaal waren er 21 dagen vakantie voor 2010.
  ‘k Heb er maar 6 dagen opgenomen.
  5 dagen kan ik overzetten naar 2011.
  Resultaat: 10 dagen vakantie weg en ze worden ook niet uitbetaald.
  Moraal: beter plannen (ik vergeet vakantie te nemen, ‘t is niet normaal).
  Ik overweeg om dit jaar een soortement 4/5 te werken met m’n dagen vakantie.
  Grrr.

 9. [ zoals een paar mensen hierboven al. ben zelf al een paar keer van job verandert ]

  We gaan ervan uit dat je in hetzelfde statuut blijft (i.e. werknemer bij een prive bedrijf; voor zelfstandigen en staatsachtige dingen gelden er heel andere regels.

  – vakantiegeld: is uitbetaald door vorige werkgever en zal in mei/juni van loon gehouden worden. Dus nu best apart zetten en niet uitgeven.

  – vakantiedagen: vakantiedagen krijg je op basis van het werk dat je jaar daarvoor gedaan hebt. Dus dit jaar heb je recht op 20 dagen (+ alles wat er nog bij komt als ADV en andere)

 10. Michel, ge kunt niet alles hebben he, in Gent werken én verlof nemen én vakantiegeld krijgen!

  Sorry, maar je hebt gekozen voor de luxe om in Gent te werken, daar moet zwaar voor betaald worden hedentendage.

  But seriously: je moet 20 dagen verlof opnemen, en ofwel ben je er inderdaad al op voorhand voor betaald door je vorige werkgever, maar dat zou je dan wel gemerkt hebben aan je bankrekening, ofwel heeft je vorige werkgever je vakantiegeld doorgestort en krijg je het op het normale tijdstip. Beide gevallen zijn me al overkomen, in ieder geval het navragen waard. You’re probably not as scrwd as you migh think.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.