Kleurtjes en dink

Ik was vandaag op zoek naar een manier om een statusaanduiding in kleur weer te geven. Zoiets dat geruststellend werkt als alles in orde is, en dat er alarmerend uitziet als er mogelijk reden voor ongerustheid is.

Mijn eerste gedacht was: rood als het problematisch is, groen als het in orde is, en oranje als het min of meer in orde is. En omdat het op testgegevens altijd veel te gemakkelijk is om onrealistische dingen te doen: met wat jQuery de xml van de server bepoteld en kleurtjes op de juiste kolom gezet (let vooral niet op de rest van de tabel — daar wordt nog in gewied).

Het resultaat? Ha, ‘t gaf wel iets, maar uiteindelijk zat er toch te weinig nuance in :

Screen shot 2011-03-09 at 17.11.20.png

Ik heb er dan maar vijf kleurtjes van gemaakt:

Screen shot 2011-03-09 at 17.16.51.png

…en dat ziet er al een eind gezelliger uit:

Screen shot 2011-03-09 at 17.08.41.png

…maar of het duidelijker is? ‘t Is zeker duidelijker dan niets, en ‘t is in ieder geval niet veel duidelijker voor kleurenblinden, dat zijn twee dingen die al redelijk zeker zijn.

Uiteindelijk zal zo’n kleurtje maar één van de manieren zijn om te weten hoe het met de dingen gaan: er zijn ook sparklines, en uitklapbare dingen, en grafieken allerhande, en pijlen en vanalles.

‘t Zal afwegen zijn op alle mogelijk vlakken: wat moeten gewoon goede standaardinstellingen zijn, en wat moet configureerbaar zijn, bijvoorbeeld. De luie gemakkelijkheidsoplossing is alles door de gebruiker laten aanpassen, maar dan komen er ofwel monstrositeiten uit (MS Word of Firefox met duizend toolbars, iemand? Windows met Comic Sans als font, en rode tekst op groene achtergrond, iemand?), ofwel blijven de instellingen toch gewoon op de standaardinstellingen staan.

Pak die kleurendinges van hierboven: de instelling die ik gekozen heb, waren dat het rood was onder de 20% en boven de 200%, donkeroranje tussen 20 en 50% en tussen 150% en 200%, geel tussen 50% en 70% en tussen 130% en 150%, lichtgroen tussen 70% en 85% of tussen 115% en 130%, en donkergroen als de waarde tussen 85% en 115% was.

Ik kan mij inbeelden dat het mogelijk zou zijn om mensen al die waarden zelf te laten kiezen, om mensen zelf een verloop te laten invullen — 325A66FFF8B2DEA140A32B26590D0B bijvoorbeeld, en da’s dan nog een mooie van bij Kuler — maar hoeveel manieren zijn er eigenlijk om met kleuren aan te duiden dat iets slecht of goed is?

Of nog viezer: mensen laten instellen wat de percentages zouden moeten zijn — “ik vind dat het al vanaf 55% een erg groot probleem is”, bijvoorbeeld. En dan wordt het nog lastiger, want het is niét zo eenvoudig als gewoon een paar percentages ingeven. Er zijn ook lijnen waar het getal 0% is en dat het niet erg is. Net zoals het geen probleem kan zijn dat een getal op 10% staat, en dat het in andere omstandigheden wél een probleem kan zijn dat een getal op pakweg 90% staat.

Oooooh ik kijk er zo naar uit, allemaal dingen doen met veel gegevens: is er iets wijzer dan dat?

3 reacties op “Kleurtjes en dink”

  1. Michel zal in het vervolg zijn streams of consciousness minstens één keer nalezen. Michel zal in het vervolg zijn streams of consciousness minstens één keer nalezen. Michel zal in het vervolg zijn streams of consciousness minstens één keer nalezen. Michel zal in het vervolg zijn streams of consciousness minstens één keer nalezen.

Reacties zijn gesloten.