Stem voor de geneeskrachtige kruiden!

Er zat een mail van een organisator in de redactiemailbox van Gentblogt. Een beetje vanalles: aankondiging, gratis tiketten, en ook een petitie.

Tot slot iets heel anders maar wat ons ook nauw aan het hart ligt. Deze maand wordt in het Europese parlement gestemd voor een wet om de verkoop van geneeskrachtige kruiden aan banden te leggen.

Als ze in hun opzet slagen dan ben je voortaan verplicht om van alles pillen te kopen, je zou zelfs geen eigen kruiden meer mogen telen. De grote farmaceutische bedrijven met hun vele centjes lobbyen daar voor. Maar de kleine verkoper kan daar weinig tegen beginnen. Het enige dat we kunnen doen is via facebooks allerhande (en deze nieuwsbrief 🙂 iedereen optrommelen om de petities te tekenen.

Er zijn twee petities lopende, je kan HIER intekenen alsook HIER. Doen en spread the word!

Die eerste petitie pakt het professioneel aan: noem het “consumers for health choice” in plaats van “quacks for less control” en de hele context is al meteen gezet. Wie kan nu tegen consumenten zijn die vóór keuze zijn?

De tweede petitie is al wat meer to the point: “The public’s access to herbal products that have traditionally been freely available must continue uninterrupted.”

Lees voor eerst gerust na waar het over gaat, maar ik kan u misschien de moeite besparen.

Stem nú op die petities om “geneeskrachtige kruiden” buiten alle Europese regels van kwaliteit en veiligheid en labeling te laten vallen.

Over welke kruidengeneesmiddelen heeft de richtlijn het? Ha, wees gerust: het gaat alléén over die dingen waar van niet kan aangetoond worden dat ze werken. Kruidengeneesmiddelen waarover voldoende wetenschappelijke literatuur bestaat om een langdurig gebruik in de medische praktijk met een erkende werkzaamheid en een aanvaardbaar veiligheidsniveau aan te tonen, die vallen erbuiten.

En oh, voor u op uw achterste poten staat: de richtlijn zegt ook heel expliciet dat ze niet over homeopathie gaat. Dus al wie water wil blijven verkopen om kanker te genezen, of mensen met brandwonden wil aanraden om dicht bij een warmtebron te gaan staan en water met brandnetels op de wonder te smijten, die mag dat gerust doen.

Maar stem dus snel, dat om het even wie kruidenremedies mag blijven maken, zelfs dingen die intraveneus moeten toegediend worden, en dat ze het medicamenten mogen blijven noemen, en dat het van de individuele lidstaten af mag blijven hangen wie wat mag en niet. Dat er totale willekeur mag blijven, en dat we er niet van op aan moeten kunnen dat als iets veilig is in Polen, het ook veilig is in Portugal.

Want in tegenstelling tot alle andere zaken in Europa, van bananen tot kinderspeelgoed over stopcontacten en “echte” geneesmiddelen, moeten “geneeskrachtige kruiden” totaal ongecontroleerd blijven door om het even wie.

Doen!

Doe mee met de conversatie

7 reacties

  1. nonkel pater, die bij de zwartjes werkte in vroegere tijden, zei : ‘oorsmeer op insektenbeten’. Werkt dus wonderwel bij kinderen die komen komen klagen over muggenbetenjeuk. Zal de pappa even oorsmeer pulken ? Jeuk opgelost…

  2. Je hebt de en-enners en de of-offers en hen, die via de dienst uit te willen maken, enkel hun stukje willen zien. Alles dat werkt en goed is, en in de praktijk voldoet, is nuttig.

  3. Kruiden groeien gewoon om ons heen. Wie ze wil gebruiken kan ze gewoon kweken en ze gebruiken. Pillen en poedertjes van kruiden draaien in medicialisatie van iets algemeens. Peterselie strooi je over de soep maar als je het in een capsule stopt is het plots een geneesmiddel.
    Het blijft een vreemd gegeven al die rekken vol met kruiden waar pillen van gemaakt zijn!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.