E-boeken raken niet uit de kosten

Lees eerst allemaal eens wat Bruno schreef over e-boeken en hoe Vlaanderen collectief de schouders ophaalt voor de e-reader.

Discussieer gerust aldaar verder over de grond van de zaak — Bruno’s (en mijn) ex-baas en huidige baas van boek.be Geert Joris doet er mee! — maar ik moest de wenkbrauwen fronsen over een bijzaak, iets dat Geert terloops vermeldde in zijn reactie:

En ja, de prijzen van e-boeken mogen in de perceptie van de consument te hoog zijn, weet dat een e-boek 21% btw heeft en dat je er 2000 moet verkopen voor je uit de kosten bent. Een papieren boek heeft 6% btw en je bent gemiddeld na 1500 exemplaren uit de kosten. (…) Ik had vandaag een auteur aan de lijn die kloeg dat hij zo weinig royalies ontvangen heeft uit de verkoop van 2000 e-boeken. En wat bleek: een hoge royaltie op een boek dat tegen een lage prijs verkocht is en waar dan nog eens 21% btw vanaf moest, blijkt tot bijna niet herleid. Gaan we nog (goede) auteurs vinden die bereid zijn om (goede) (e-)boeken te schrijven?

Over die laatste zin is ongetwijfeld veel te zeggen, maar ik val eigenlijk over de berekeningen. Ik ben een ongelooflijke sul als het op cijfers komt, maar hoe zit dat eigenlijk?

Ik ga naar e-boek.org en klik er op het eerste boek dat ik zie, Zomerhuis met zwembad, van ene Herman Koch. Kost me 16 euro en 15 cent — wil dat dan zeggen dat het een dikke 32.000 euro kost om zo’n e-boek te produceren? Of moet daar die 21% van af, en kost het dus “maar” een dikke 25.000 euro? Als ik naar proxis.be ga en hetzelfde boek zoek, kost het daar 16 euro 99. Steek ik 1500 en 6% in plaats van 2000 en 21%, kom ik op respectievelijk pakweg 25.500 of een goede 24.000 euro uit voor de niet-digitale versie.

Wat kost dat dan eigenlijk, zo’n boek maken? En waarom is er zo weinig verschil tussen een papieren versie en een digitale versie?

Is het écht zo goedkoop om boeken te drukken, op te slaan en te verdelen?

Doe mee met de conversatie

13 reacties

 1. Ik heb hem gevraagd de 2000 exemplaren te verduidelijken want volgens mij is zo’n PDF’je iets dat je sowieso al hebt als het boek geschreven is.

 2. Ik vrees dat -als ik de reactie van boek.be lees- ze daar dezelfde weg opgaan van de muziek en filmindustrie voor hen. Vasthouden aan een businessmodel dat al 500 jaar niet meer is veranderd. Zoals Wolf zegt: je schrijft een boek, dat wordt naar de lay-outmensen gestuurd en dan is er een bestand dat klaar is voor druk en e-boek. De kosten zitten dus eerder in hun ouderwets distributiemodel. Als er al iemand de boot gaat missen dan zal het de boekensector zelf zijn…

 3. Er zijn genoeg manieren waarop je een pdf of een word document met een paar klikken kan omzetten naar een mobi of een epub file. Ik denk hierbij aan software zoals Calibre. Sites als lulu.com geven je de mogelijkheid je schrijfsel te verkopen als e-boek. Je laadt je wordbestandje op en binnen de vijf minuten kan je epubs beginnen verkopen voor enkele eurocent. Volgens mij kan dat echt nooit de bedragen kosten die hij vermeldt. Mits wat research, wat good will en een open mind, kunnen ze de prijs van e-boeken serieus terug drukken. Eerlijkgezegd denk ik dat ze gewoon geen zin hebben om even te kijken wat voor meerwaarde e-boeken kunnen bieden en houden ze liever vast aan een model dat lijkt te werken voor hen. Oogkleppen en zo.

 4. Ik denk dat die kost van 25-30.000 euro voor een e-boek de kost is als alleen het e-boek gemaakt wordt.

  Als een gedrukt boek al bestaat en het kost nóg zoveel geld om het e-boek te maken, dan zou het inderdaad compleet belachelijk zijn.

 5. Over e-boeken gesproken: Net terug van Londen en wat je daar ziet in de metro is toch redelijk ongelooflijk. Quasi iedereen zit daar rustig te lezen op z’n Kindle (of aanverwant geval). De Kindle (mooi ingepakt in een trendy ‘kaft’) is daar echt de normaalste zaak van de wereld geworden, je bent een paria als je nog papier in je handen hebt. Hier in België bekijken ze je in de trein als een beest uit de zoo als je een kindle bovenhaalt…

 6. Volgens de e-book FAQ van fnac, is de prijs ven e-books zo hoog omwille van de licenties op Adobe DRM… Wat natuurlijk heel het DRM idee nog idioter maakt: DRM werkt niet (zeker die Adobe DRM voor ebooks is echt een grap), het is duur en het is frustrerend voor de klant…

 7. DRM op boeken is natuurlijk complete nonsens: alleen de lamme goedzakken worden ermee gestraft, en die zouden hoedanook hun boeken kopen.

  Zeer simpel: als het boek getoond wordt op het scherm, kan ik screenshots nemen en een nieuw boek maken. Is het zuiver tekst, kan ik er nog wat OCR aan toeveogen en hey presto. Einde verhaal.

  En als ik daar nog te lui voor ben, krijg ik de DRM wel gekraakt.

 8. Seriously? DRM op e-books? Dat wist ik niet. Wauw, ze gaan dezelfde fout maken als de muziekindustrie. Dat is ongelooflijk dom.

  Und half off-topic. E-books lezen: het beste op Kindle of op iPad?

 9. Ik ben voor de duidelijkheid niet tegen DRM op e-boeken, op voorwaarde dat het degelijk gedaan is, zoals bij Amazon bijvoorbeeld. En dat het geen stukken van mensen kost, zoals de apps op iPad/Pod/Phone bijvoorbeeld.

  Dan betaal ik met veel graagte voor mijn gerief.

  Maar als het zowel te duur als ongebruiksvriendelijk en beperkend is (zoals die PDF-zooi die ze me proberen aansmeren bij e-boek.org), dan haak ik af.

 10. Wel vreemd dat in een staat waar Kyoto normen moeten gehaald worden en ecologie steeds belangrijker wordt, er een verschillend BTW tarief wordt gehanteerd. Straffe kost.

  Hoe zit het eigenlijk op dat vlak bij Engelstalige boeken en buitenlandse sites à la amazon? Ik zou zo denken dat er daar wel er wezenlijk prijsverschil is of zit ik verkeerd?

  Als ik bij Rosenfelt Media een boek koop, krijg ik er zelfs de e-versie gratis bij.

 11. DRM lijkt me in de eerste plaats een poging om een slot op de distributie te zetten. Wat muziek betreft hopeloos mislukt, waardoor bands nu vooral moeten verdienen door optredens, merchandising… en niet meer via cd-verkoop.

  Ik kan boeken toch ook uitlenen aan vrienden? Waarom dan ook niet de distributie van boeken vrij laten? Hoe meer mensen je werk lezen, hoe beter. En zoeken naar manieren om rond ‘het lezen’ aan extra inkomsten te geraken.

 12. Tja, het probleem is natuurlijk wel dat ik een boek kan uitlenen, maar dat ik het dan ook niet meer zelf heb. Een digitaal boek kan ik onbeperkt copiëren én zelf houden.

  Maar met degelijke DRM kan er inderdaad veel: Lendle en dergelijke zijn zaken ik maar wát graag zou kunnen gebruiken. “In dit apenland,” zou Van Rossem er aan toevoegen.

 13. Dit is onzin defensieve rhetoriek en FUD van de uitgevers die zichzelf overbodig zien worden en hun dik belegde boterhammen kwijtraken.

  Ongeacht de kosten moet een ebook qua prijs rond de €3 zijn. Dan heb je een prijspunt dat mensen boeken kopen zonder erover na te denken (en haal je de kosten er wel uit). Dát of het Spotify-model.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.