Zelie is niet alleen naar het buitenland vertrokken (ze zit in het verre La Roche), ze is ook terug gereisd in de tijd : ze is niet bereikbaar per telefoon of internet. Electronica is er verboden, en er zijn geen computers in de buurt.
En dus is er niet veel anders te doen dan brieven te schrijven.
Vorige kampen was het nooit echt gelukt om echte brieven te sturen: ze is net vertrokken en dan is het nog niet de moeite, en dan is het een paar dagen later en is het er nog niet van gekomen, en dan is het een paar dagen voor het einde van het kamp en zouden de brieven toch niet toekomen.
Niet leutig voor Zelie, natuurlijk.
En: niet zo deze keer! Ik heb ze bijna iedere dag een lange lange brief geschreven. Met tekeningen erin, en foto’s, en met dingen opgeplakt en ingeniet en uitgeknipt. Soms eens in kleine potloodletters, en soms eens in dikke stiftletter, en soms eens in newsletterformaat compleet met foto’s en call-outs en sidebars ein inhoudsopgave, en soms eens in een mengeling van met de hand en met de computer.
Terug naar de jaren 1980: ik schreef zo onnoemelijk veel brieven, ge kunt u daar geen beeld van vormen. Ik werd er helemaal nostalgisch van.
Behalve dat het wel wat lastig is om brieven te sturen, en niet te weten wanneer ze gaan toekomen. Ik heb dingen in de brievenbus gestoken op woensdag, donderdag, vrijdag, zondag en maandag (twee keer) — en voor hetzelfde geld gaat Zelie, als ze geluk heeft, drie brieven krijgen morgen. En komt de rest niet eens toe.
Reacties
4 reacties op “Terug in 1985”
Brieven van een vader, gaan haar hele leven mee!
Mijn brief vanuit Oostenrijk is al onderweg sinds… 1985 🙂
Zit ze bij de mormonen of zo?
Wel, hier van hetzelfde.
Dochter Marie op reis in Frankrijk. Ecologisch/vergetarisch/christelijk geïnspireerd enz. maar dus ook geen computer, genen elektriek, geen gsm, alleen koken op een takkenvuurke en zelf zingen.
Ik schrijf haar elke dag een kaartje dat ik in een enveloppe steek naar het voorbeeld van Simon Carmiggelt die zijn jarenlange minnares Renate Rubinstein elke dag een kaartje schreef, waar hij ook was (en wat meestal bij zijn vrouw). Ze zchreef er een boek over toen zijn vrouw overleden was en zijzelf ondertussen zwaar achteruitging aan MS. Heel Nederland geschokt over het geheime verleden van de meest trouwe echtgenoot van het land. Het kan verkeren 🙂
Maar ’t was wel een goed idee van hem op zijn minnares zo elke dag een paar regeltjes tekst op te sturen, dus doe ik het zo ook met Marie