Zo raar

De wereld is half om zeep, er gebeuren allerlei zaken overal die eigenlijk voor ons ook wel belangrijk zijn — economie en zo, en Europa en dingen, en onze onderhandelaars gaan nu dag in dag uit behalve de zondag zes uur per dag vergaderen.

Afwisselend één dag over BHV, en één dag over al de rest dat belangrijk kan zijn in België?

Wat?! Eén dag op twee aan BHV spenderen en één dag op twee aan werkelijk ál de rest? Van economie en onderwijs en cultuur en Europa en alles?

Ah nee, sorry. Helemaal verkeerd begrepen, mijn fout. Afwisselend één dag over BHV, en één dag over al de rest van de staatshervorming.

En dat gaan ze volhouden tot 11 oktober, heb ik dat goed begrepen? En daarna, als ze er eventueel uit zouden zijn, wat zouden ze dan doen? Zou het dan nog geen tijd zijn voor de gemeeneraadsverkiezingdscampagne?

Tss. Ze doen gelijk echt wel hun best om politiek in België een slechte naam te geven.

Doe mee met de conversatie

23 reacties

 1. Pingback: Facebook
 2. BHV is steeds afgeschilderd geweest als een non-probleem waar “de mensen” niet van wakker liggen. waarop wacht men dan om een zuivere parlementaire splitsing door te voeren? Voor een non-probleem zijn er toch geen compensaties of onderhandelingen nodig?Of zijn er dan toch verborgen agenda’s? We gaan ons laten rollen; zeker weten!

 3. We gaan ons zeker laten rollen. De gewone werkmensen uiteraard, Vlaming of Waal door alle partijen met een liberaal programma die nog meer cadeautjes zullen geven aan de Electrabels van deze wereld.

 4. Dar de franstaligen in Vlaanderen meer rechten hebben dan de Nederlandstaligen in Wallonië, is voor sommigen inderdaad maar een detail.

  Gelijke rechten voor Vlamingen moeten wijken voor belangrijker zaken…

 5. Welke rechten? Nog verdere uitzonderingsmaatregelen als versterking van de faciliteiten (oa. het op stapel staande inschrijfrecht) waar de Nederlandstaligen in Wallonië zelfs niet achter vragen, laat staan dat de faciliteiten in bv. Komen en Edingen correct worden toegepast. Nu ja, “un bon Flamin” past zich dan ook aan en heeft geen probleem met de bestuurlijke taal van het gebied waar hij/zij woont.

 6. In Vlaams-Brabant kunnen franstaligen op Brusselaars stemmen, geen enkele Nederlandstalige in Waals-Brabant kan op een Nederlandstalige Brusselaar stemmen.

  Als een Brusselaar of Waal in Vlaams-Brabant een misdaad pleegt en betrapt wordt, kan hij eisen dat zijn proces in het Frans plaatsvind. Het tegenovergestelde in Waals-Brabant is gewoon ondenkbaar.

  Is het niet de gewoonste zaak van de wereld dat de Vlamingen eisen dat hier een einde aan komt?

 7. Jamaar, jamaar.

  Als er evenveel Nederlandstaligen zouden wonen in Waals-Brabant als er Franstaligen wonen in Vlaams-Brabant, dan zou dat wel rap anders zijn.

  Ze zijn in veel van die gemeenten toch veruit in de meerderheid? Het gaat toch niet op om de taalgrens ergens arbitrair vas te tleggen op wat ze ooit ideaal was geweest in de jaren 1930 of zo?

  Zou het niet beter zijn om gewoon om de zoveel jaar een volkstelling te organiseren, en dan op basis daarvan te zeggen welke talen er allemaal mogen/moeten?

 8. “Als er evenveel Nederlandstaligen zouden wonen in Waals-Brabant als er Franstaligen wonen in Vlaams-Brabant, dan zou dat wel rap anders zijn”
  Dat durf ik sterk te betwijfelen gezien de Franstaligen te pas en te onpas ofwel ius sanguinis ofwel ius soli toepassen zo lang het hun goed uitkomt. Een goeie Belg trekt er zicht tot niets van aan waar ie woont? 🙂
  Volkstellingen leiden enkel tot een “tweetalig België” waar in de praktijk de Vlaming tweetalig zal moeten zijn, niettegenstaande er een heleboel Franstaligen zijn die het goed menen. Voor een Maingain en trawanten gaat het enkel om (ik wil geen Godwin punten scoren) de uitbreding van het “Lebensraum”. Territoriumdrift. Een doos van Pandora. Die misplaatste superioriteit zit er bij velen nog téveel in. Spijtig.

 9. Waarom zou ik compassie hebben met Franstaligen die in Vlaanderen komen wonen en het vertikken van een paar woorden Nederlands te leren?

  En ik heb het wel degelijk over een paar woorden, hé, want behalve de contacten met de overheid hoeven ze verder niet met het Nederlands geconfronteerd te worden. Ze kunnen verder in hun Franstalige cocon blijven.

  En gij, Vuijlsteke , wilt die mannen nog belonen met Vlaams territorium?

 10. “Belonen met Vlaams territorium”? Leeft gij nog in de middeleeuwen of zo? 🙂

  Voor we verder gaan misschien: ik ben een Franstalige Vlaming. Ik heb heel mijn leven Frans gesproken met mijn ouders.

  Wat ik vooral zie gebeuren, is een soort linguïstische zuivering van Vlaenderen Voor Den Vlaemingh.

  Dat Vlaanderen — in geen tweeduizend jaar eentalig geweest — plots mordicus gezuiverd moet worden van al wat Franstalig is.

  En ondertussen maar cursussen in het Engels geven aan de universiteit, en meer Engels dan wat anders in het straatbeeld. Maar HO MAAR als er iemand Frans durft te spreken, dan wordt ge meer en meer met de nek aangekeken.

  (En voor de duidelijkheid: ik heb absoluut niéts tegen Engels. Maar als er in een Vlaemsche etalage “Everything must go!” hangt, kraait geen haan ernaar. Hangt er “Soldes exceptionelles”, dan is er veel kans dat de etalage gevandaliseerd wordt. En, natuurlijk, dat er in de gazetten lezersbrieven staan die moord en brand schreeuwen.)

 11. Neen, ik leef niet in de middeleeuwen.

  Blijkbaar hebt gij mij niet begrepen of willen begrijpen.

  Met “belonen met Vlaams territorium” bedoel ik dat gij gebieden die nu administratief eentalig Nederlands zijn tweetalig wil maken.

  Ofte “tweetalig”, want we weten allemaal dat de Franstaligen in die tweetalige gebieden ook graag ambtenaar willen zijn, maar Nederlands leren, dat doen ze niet allemaal even graag. Vandaar dat er dan ook “taalhoffelijkheidsakkoorden” worden gemaakt, een eufemisme voor “Wij Franstaligen vegen met de taalwetgeving ons gat af”.

 12. Oh, maar ik had het wel begrepen hoor. En Middeleeuws is inderdaad een verkeerde term, want die akelige gedachte dat een “Volk” (what’s in a name) gedefinieerd zou worden door zijn taal is een negentiende-eeuwse aberratie.

  Taalwetgeving is apartheid. Slegs vir blankes, Vlaanderen aan de Vlaming!

 13. Dus omdat de Vlamingen in Waals-Brabant niet om vragen (ik heb vroeger geleerd dat je niet ‘achter’ iets vraagt in het schoon Vlaams) mogen de Walen het in Vlaams-Brabant ook niet doen?

  En waarom zou het ondenkbaar zijn dat men eist dat een proces in Waals-Brabant in het Nederlands plaatsvindt? Ik weet niet hoe het precies zit, maar als het wettelijk voorzien is, dan is het ook afdwingbaar.

  Taal is nu eenmaal een mobiel gegeven, altijd al geweest.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.