Letterlijk van op De Standaard:

Staatshervorming wordt buiten regeringsvorming gehouden.

Wel oplossing splitsing BHV in regeerakkoord, liefst in formule die geen 2/3 vereist.

Regering tot juni 2009.

Juni 2009 alle verkiezingen, alle parlementen legislatuur van 5 jaar. OW wijzigen.

Groep zes ervaren politici onder leiding voorzitter van Kamer en Senaat werken voorstel staatshervorming uit tegen eind van het jaar. Moet goedgekeurd door Kamer en Senaat tegen juli 2008 of eind 2008.

Onzekerheden

Is deze formule voldoend om CDH te ontdooien en volop te laten meewerken aan oranjeblauw?

Wil PS aan staatshervorming meewerken buiten regering met perspectief van ontbinding in 2009? (is voor hen een voordeel – kunnen opnieuw grootste partij worden)

Als PS een regering wil dan wellicht CD&V – VLD – MR – PS – CDH?

Deze formule heeft 2/3: onderhandeling bij vorming regering? Of toch buiten regering?

Is MR bereid zijn federale bonus opnieuw in balans te leggen in 2009?

Wil MR oranje blauw voor 2j? Dan eerst BHV oplossen.

Quid NVA (is nodig voor oranje blauw)

Machtig. Fascinerend.



Reacties

7 reacties op “Wijs!”

  1. Wacht even. Ik kan een politieke idioot zijn, dus shoot gerust. Maar. Snap ik het goed, dat ze tot 2009 volgens dit document proberen door te gaan zonder staatshervorming, en dus heel wat tijdelijk kiezers negeren, en dan met nieuwe verkiezingen hopen dat de kiezers zelf dan weer de kaarten herschudden? Het f%ck*ng VB zal weer lachen.

  2. Het ziet er naar uit dat de Vlaamse partijen weer eens zullen buigen… triestig.

  3. Staatshervorming of niet, ik zou het straf vinden dat wij zijn gaan stemmen met het idee dat we een regering voor 4 jaar kozen, terwijl ze dan kort na de verkiezingen overeenkomen dat ze het maar voor 2 jaar gaan doen. Dat op zich zou ik al een vorm van kiezersbedrog vinden.

  4. Tsjeventruken.

    Euh, nee! Wat zeg ik! Goed bestuur natuurlijk.

    (sorry, sterker dan mezelf) 😀

  5. Dat moeten toch dingen zijn die al weken binnenskamers besproken worden her en der, dat van 2009 sijpelde al eerder door de berichten en de gesprekken.

  6. Ben ik de enige die die fotograaf die die foto openbaar maakt, ook een zekere politieke verantwoordelijkheid toedicht? Op het randje, vind ik zelf.

  7. Niet echt. Ik vind dat de Belgische pers hier tout court geen schone rol speelt. Ze stoken even hard als de hardste onderhandelaars.

    En niemand die erin slaagt om eens écht objectief, los van partijpolitiek, te kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen Wallonië en Vlaanderen – en mogelijke oplossingen.