N-VA: wetten zijn wetten (als het in ons kraam past)

Eigendomsrechten, copyright en zo: niet erg besteed aan de mannen van de N-VA, blijkbaar.

Ik ben er helemaal voor hoor, dat ze Elio Di Rupo niet letterlijk in een schandblok zetten. En dat ze zich beperken tot gooien met ballen en niet met rotte landbouwproducten.

Maar, beste jongens en meisjes, teken dan misschien zelf uw afbeeldingen. Of zoek er die rechtenvrij zijn. Want serieus, het is niet omdat het op het internet staat, dat het gratis is. En het is niet omdat het downloadbaar is in hoge resolutie, dat ik u toestemming geef om het voor dergelijke voze doeleinden te gebruiken:

Screen shot 2011-09-18 at 02.45.20.png

Een foto van een ongetwijfeld erg volkseigen ballenkraam op een ongetwijfeld volkseigen pensenkermis in blijkbaar Beersel, waar twee volkseigen Vlaamse kientches op geheel volkseigen manier een afbeelding van Elio Di Rupo aan het bekogelen zijn.

Kijk eens waar ze naar aan ‘t smijten zijn? En kijk, gemaakt een paar dagen nadat Elio Di Rupo preformateur geworden was:

Elio

Gemaakt door mij.

Ik heb u geen toestemming gegeven, beste mannen van de N-VA, om die illustratie te gebruiken voor uw indoctrinatie van jongeren. En ik zou het mij zeker herinneren als er iemand van de N-VA het mij gevraagd zou hebben.

Ach ja, blijkbaar zijn (eigendoms)rechten maar belangrijk als het de Walemannen zijn die ze al dan niet ingebeeld schenden. En ben ik niet volkseigen genoeg om mijn rechten gerespecteerd te zien door de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

Doe mee met de conversatie

63 reacties

 1. Een goeie vlaming zou blij zijn.
  Dus gij zijt geen goeie vlaming.
  Dus is het niet erg dat ge niet blij zijt. Dat is zelfs beter voor u, ge wordt daar sterker van.

  Serieus, die gasten, het is nu wel echt genoeg onderhand.

 2. Wellicht wordt u een genoeglijke compensatie aangeboden door de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

  Het eigene aan N-VA is er een van ‘n stijfhoofdig van geen ophouden weten.

  Respect en rechten is geen populistisch begrip. Derhalve dog’s breakfast voor deze kermisklanten.

 3. Laten we een deal maken. U sleept NVA voor de rechter en wij slepen jou over de taalgrens. Belachelijk gastje! Er is wel meer nodig om hier commerciële rechten op te verwerven dan een grote mond. Iedereen kan in de huidige omstandigheden deze afbeelding gebruiken zoveel men wil. Desnoods in een schietkraam. Ons Vlaamse kinderen moeten we als goede Vlaming opleren. Want jong geleerd, is oud gedaan. Een Belgische vlag ware ook een optie. Naast de Walen gebruiken we de Vlaamse Belgicisten ook maar beter als schietschijf. Hop met dat loodjesgeweer op de kermis! Als prijs enkele pluchen Vlaamse leeuwen.

 4. De Vlaams Blokker van dienst ontbreekt duidelijk de meest elementaire kennis van het copyright wetgeving, volledig in overeenstemming met zijn intellectueel stereotype.

 5. Bijzonder mooie tekening overigens.

  Ik dacht dat het Vlaams Belang voor law and order was, maar uit de reactie hierboven blijkt dat wel mee te vallen. Eis je rechten op en ze zetten je je eigen land uit.
  En vrijheid van meningsuiting zijn ze ook voor, mits het hun mening is.
  Maar ik zal het wel verkeerd begrepen hebben. Net zoals ik dacht dat het VB de partij was van Frank Vanhecke. En van Francis Vandeneynde. En van Joris Vanhouthem. Had ik ook allemaal verkeerd begrepen.

 6. Zonet een meneer van Belga, het persagentschap, aan de lijn gehad. Die wou weten of ik er verder iets mee zou doen — ik moest de mens teleurstellen: welneen, ik ga er niets verder mee doen.

  Jamaar, zei de mens (ik parafraseer), dan bent u niet echt zo woedend?

  Woedend, begot. Welneen ik ben niet woedend. Dit was een meewarig hoofdschudden, geen schuimbekkend razen.

  Voor de duidelijkheid dus: ik denk er geen moment aan dat “de N-VA” in haar totaliteit het A-okay vindt om de copyrightwet met voeten te treden.

  Ik geloof redelijk hard in het scheermes van Hanlon: Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.

  Ik zou de mensen niet te eten willen geven die op hun lokale pensenkermis-slash-indoctrinatiesessie niét eens een beeld van Google Images geplukt hebben. Om nog niet te spreken van de mensen die ooit wel eens een YouTube-filmpje gebruikt hebben in een kwis, of een mp3 gedownload.

  Dus nee, ik ga er geen spel van maken. Jongens toch. Als de N-VA, of de organisatoren van dat ding daar zich schuldig voelen: dat ze een klein bedrag storten op de rekening van een goed doel naar keuze.

  (En die meneer of mevrouw “Vlaams Blok” hierboven: al wie meer dan een paar jaar op het internet zit, kan een trol van heel ver herkennen. En trollen, dat krijgt hier alleen eten als ze grappig genoeg zijn.)

 7. Ik vind dat je dat moet op onderbroeken laten afdrukken. Effe terugpakken op hun gevoelige plek. En van de eerste keer exporteren naar Wallonië. Elke onderbroek die je verkoopt is een transfert ongedaan gemaakt.

 8. Het meest verontrustende is niet dat ze al eens een beeld van internet “tjoepen” zonder eventjes toelating te vragen, maar wel dat daar iets over zeggen op je eigen website onmiddellijk aanleiding is om een hoop bagger (en zelfs bedreigingen) over je heen te storten.

 9. Bwhehe :p

  Enniehoe. Een mens *kan* daar een zaak van maken. Michel heeft immers het auteursrecht op die plaat. Maar die hoeft hij nog niet eens te bekrachten met een formele klacht. Hij schept er immers op geen enkele manier een precedent mee. De volgende die iets pikt stelt zich nog altijd heel erg bloot aan een zeer ontvankelijke klacht.

  Er is al voor minder foto’s off line gehaald en zo.

  De bedenkers van dat stupide ballengedoe aan de on line schandpaal nagelen kan anderzijds ruim volstaan. Al was het maar dat ze het imago van de partij die ze vertegenwoordigen in de wind hangen.

 10. “Er is wel meer nodig om hier commerciële rechten op te verwerven dan een grote mond.”

  Ik weet nu niet of je een troll bent maar iedereen die een creatief werk maakt krijgt daar automatisch het auteursrecht op. Meer is er niet nodig en dat is al zo sinds 1886.

  Maar of je daar nu een zaak van moet maken… Kijk over dat kraam is – gezien de gebeurtenissen de afgelopen dagen – enorm goed nagedacht (het is immens controversieel en dient enkel maar om de sfeer te verzuren) en in die zin past de tekening voor hen enorm goed in dat plaatje. Een ander plaatje zou niet datzelfde effect hebben.

  Maar als je er een zaak van maakt zullen ze wel een of andere schaap vinden waar ze het op kunnen afwimpelen. Ook al vond ik het verdacht dat een Weyts al direct klaar stond met uitleg erover, dus het zal wel niet het werk geweest zijn van een “simpele” medewerker. Trouwens je moet nogal naïef zijn om te denken dat je met zo’n belachelijk kraam niet in het nieuws zou komen.

  Ik vind de digitale schandpaal dan beter ook al gun ik michiel ergens wel die macintosh (de “over mijzelf” gelezen) die hij er misschien uit kon halen.

 11. Kan je d’r mij zo geen paar maken van Bart De Wever, Jan Peumans, Jan Jambon en Danny Pieters? ‘t Is Leuven Kermis en misschien kan ik nog gauw een kraam opzetten… Dan zet ik Danny Pieters naast Elio Di Rupo. Dat kan nog leuk worden. Elio Di Rupo heb ik al trouwens. 🙂

  P.S. Die reactie van die Vlaams Blokker verontrust mij wel een beetje. Als “Ons Vlaamse kinderen” worden zoals hij, dan hebben we nog veel werk voor de boeg…

 12. kijk eens aan, de vlaamse weldenkende, moreel verheven goegemeente staat weer eens op haar achterste poten, zwelgt weer eens in haar morele verhevenheid en gooit weer eens ballen naar het equivalent, binnen de linkse kerk, van de 19de eeuwse duivel: de n-va:)

  ik weet niet wat onnozeler is: die di rupo ballen actie of de reacties erop

  en idd: er wordt vanalles gepikt van het internet, de meesten die hier zo hoog van de linkse toren blazen en zwaaien met rechtzaken, downloaden muziek, films, … (of tillen daar niet zwaar aan)

  maar als er één iets links typeert, is het dat wel: blinde (met de nadruk op dat woord) leugenachtigheid en ‘huichelachtigheid’

  roodrokken en hun kudde gelovigen (die niet eens beseffen dat ze dat zijn): even pathetisch als zwartrokken en hun kudde gelovigen

 13. Wie wil weten wat een “goede Vlaming is, moet het laatste couplet van de Vlaamse Leeuw zingen:
  Het wraaksein is gegeven, hij is hun tergen moe;
  Met vuur in ‘t oog, met woede springt hij den vijand toe.
  Hij scheurt, vernielt, verplettert, bedekt met bloed en slijk
  En zegepralend grijnst hij op ‘s vijands trillend lijk.
  Zij zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft, etc. ad nauseam.

 14. tja, ik vond dat dat concept nog ontbrak in de discussie:)

  voor zover het nog niet bestond, zou het overigens moeten uitgevonden worden nav de onwaarschijnlijke heksenjacht (linkse pestcampagne) tegen de n-va en de wever, niet helemaal mijn cup of tea (al zijn ze wel respectvol rechts), maar wat het Belgische, ondemocratische misbaksel betreft hebben ze wel overschot van gelijk

  maar ja, de wever en de n-va, da’s de duivel he, de anti-christ, zoals destijds de socialisten afgeschilderd werden als duivels door de katholieke kerk

  plus ça change…

 15. Ik ben zwaar teleurgesteld in de reacties van de vele “Vlaams gezinden” hier. zelf ben ik ook Vlaams Gezind, maar wil me zeker niet met de meesten hier vereenzelfigen.

  1 van de voorbeelden van de Vlaamse zaak zijn het door de Fransen onwettig eigendommen trachten toe te kennen en zich niet aan de taalwet houden. Aan de wet houden wil ook zeggen dat NVa dit ook moet doen en rechtenvrije tekeningen moet zoeken.

  Ik denk niet dat de NVa de partij wordt die, na de walen, de Vlaming van zijn rechten wil beroven.

  En voor de duidelijkheid ik ben geen NVa sympathisant.

  Beste Michel, ik als Vlaams gezinde niet eensgezinde met velen hierboven steun u wel in uw terechte kritiek en vele “Vlaams gezinden” moeten zichzelf de vraag stellen of ze wel degelijk met de vlaamse zaak bezig zijn, of zelf de populist willen uithangen om zo de Vlaamse Zaak te bezoedelen en te verkrachten.

 16. Ze zouden kunnen proberen aan te voeren dat het feitelijk een parodie is op uw werk. Maar zelfs als er een idioot is die dat zou geloven, werd het gewoon gerecupereerd voor politieke doeleinden, dus strijdig met de ‘eerlijke gebruiken’. (http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/09/15/dick-lachen-toegestaan-over-parodie-n-en-auteursrechten)

  Heb hetzelfde aan de hand gehad met het maandblad Goedele. Maar die heb ik toch doen betalen. Was toch een mooi bedrag. Het waren ook vier foto’s. (De onbeschaamdheid…) 🙂

 17. @Pat: nee, toch niet. Het gaat niet op om een hele partij af te rekenen op de acties van een paar mensen.

  Dingen vergelijken met de jaren 1930 is er in de overgrote meerderheid van de gevallen redelijk over.

  Het gaat hier om een prent van een politieke tegenstanderd met ballen bekogelen, niet om Kristallnacht.

 18. ik zie het zo al voor me, Michel in de 7de dag, wij op de bus op weg ernaartoe om in het publiek te gaan zitten en dan “nva kan het niet aan, nva kan het ni aan”

  dat zou mijn zondag nog es maken se, ik zou er warempel voor uit mijn bed komen 😉

 19. Ik vind het inderdaad niet kunnen dat je tekening gebruikt wordt voor doeleinden waar je zelf niet achter staat. De NVA blijft overtuigd van haar heilig gelijk, ook nu ze zich uit de regeringsonderhandelingen hebben gewerkt. Het is goed dat we ook bij minieme gelegenheden als dit aantonen waar ze fout zitten, en wat wij Vlamingen eigenlijk niet willen. Nu het Vlaams Belang wat opzij is geschoven, is het niet de bedoeling dat zij het volgende vlaamse monster worden. En dit voorval toont hen misschien waar ze nu al wat fout zitten. ( Bollo Smito op bekende personen heeft niet meer de betekenis die het vroeger had)

 20. Eerst en vooral: Michel, proficiat met de tekening. Die is echt prachtig en grappig.

  Ik hou me zelf ook bezig met cartoons allerhande en ga volledig akkoord dat het gebruik zonder toestemming pure diefstal is.

  Wat me ergens het meeste zorgen baart, zijn de reacties van een aantal mensen. Blijkbaar is het feit dat iemand zijn eigendom wil beschermen al voldoende om uitgemaakt te worden voor het vuil van de straat.

  De N-VA’ers en hun ideologische broeders laten hun ware gelaat (nog maar eens) zien. We kunnen misschien allemaal al de bruine hemden klaar beginnen leggen?

 21. Mijn welgemeende complimenten met Uw aanpak Mr. Vuijlsteke ! Menig medemens had de kans schoon gezien hier financieel/moreel gewin uit te halen. Het siert een mens dat hij dat links laat liggen. En daar wil ik graag aan toevoegen dat ik als NVA-kiezer het inzetten van kinderen (want zo beleef ik dat) totaal onverantwoord vind. Laat die gastjes gooien naar iets dat voor hen vanzelfsprekend is , maar zadel hen niet op met een gevoel dat volwassenen reeds voer tot eindeloze discussies geeft.
  Maar dat is dan ook alleen maar mijn eigen mening.

 22. Terechte kritiek. Copyright moet gerespecteerd worden. De publiciteit die u echter hiermee verwerft is allicht veel meer waard dan de paar euro’s die u eventueel zou hebben verdiend.
  terzijde : op dat filmpje van Youtube (M. Python), dat u op uw website plaatst, zou daar iemand (die het bekijkt of op zijn blog zet) voor betaald hebben ?

 23. @H. Elpze: ik zou niet weten wat ik zou moeten doen met publiciteit. In de politiek gaan? 🙂

  Over dat filmpje van Monty Python heeft u natuurlijk een punt. Ik zei het zelf ook al een paar reacties hierboven (enin de titel van deze post!): we zijn allemaal moraalridders als het op onze rechten aankomt, maar andermans rechten zijn vaak zeer ver van onze collectieve bedden.

  (Al vind ik het in dit specifiek geval verdedigbaar, en denk ik dat noch de mannen van Monty Python noch die van de BBC er een probleem mee zouden hebben: dit is effectief reclame voor een film die binnenkort uitkomt.)

  (Ik vrees trouwens dat Google de enige is die rijker wordt van dat YouTube-filmpje.)

 24. Oh, de kleine kindjes van het NV-A moeten zich toch met iets bezighouden gezien ze toch alle verantwoordelijkheid van zich afschudden.
  BTW, heb een paar weken geleden het hoofd van Bart Dewever in mijn WC pot geschilderd.
  Wat een genot telkens ik ga schijten.

 25. Ik las het op de site van DeMorgen: “We zullen niet aan kwaadwilligheid toeschrijven wat door domheid kan worden verklaard”
  Er zou wat vaker zo gedacht moeten worden. Ik vind dat echt een citaat om te onthouden 😉

 26. Gewoon de zaak gerust laten, want nu bereikt de NV-A wat ze willen bereiken: reclame voor hun partij! Eerst was het nog een beetje reclame op een jaarmarkt en nu staat het in alle kranten! Er wordt hier weeral straafe taal gesproken door de anti-Belgicisten, eentje zou al wie pro België is gebruiken als schietschijf! NV-A= Nieuwe Vlaamse Arrogantie

 27. Het stelen van intellectueel eigendom. Ik vermoed dat veel nationalisten zich niet echt iets kunnen voorstellen bij het woord intellectueel. En blijkbaar zijn het dan toch niet de Walen die het monopolie hebben op diefstal.

 28. Tja, als ze zo gaan besturen en legitieme vragen van de burgers naast zich gaan neerleggen, dan zijn we daar ook weer vet mee 🙂

  Je haalt wel vlotjes meer dan 70 reacties op hln.be

  Naar het schijnt zijt gij een kunstenaar met geen humor (sic) en heeft enkel uw vrouw al van u gehoord!

 29. C’est le moment opportun de leur faire un procès pour abus et de demander des droits d’auteurs. Est ce que Elio n’aurait pas aussi une raison de leur foutre encore un procès sur le dos ? Comme ils ne respectent pas le lois belge il faudrait les envoier en Somalie ou …….
  Vive la Belgique et un grand NJET aux flamingants, pas les flamand de Jacques Brel !

 30. Envoyer en Somalie? Ugh non – j’espère que je ne suis pas le seul qui se rappelle des ignominies de nos vaillants paras?

  (Paras bien belges, d’ailleurs: aucune idée s’ils étaient francophones ou néerlandophones.)

  Et non, je ne crois pas qu’Elio pourrait foutre quiconque un procès: en tant que personnage public, son droit de portret n’est pas le même que le mien et le vôtre, et le fait de se faire envoyer des projectiles au portret… on n’en est pas au lèse-majesté!

  Par ailleurs: je crois que le nationalisme belge me déplait encore plus que le nationalisme flamand. Le flamand, au moins, a une histoire qui remonte aux moyen-age. 🙂

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.