Muziekbibliotheek

Bruno heef veel muziek en is niet content van iTunes.

Dat klinkt zo bekend, dat het niet meer leutig is. Ik heb zowat anderhalve TB muziek staan, en ik vrees dat ik het een beetje opgegeven heb.

De bestanden zelf staan op een hard disk die aan een computer hangt — het stond vroeger op een NAS maar dat was mij allemaal te lastig en te traag, zo over het netwerk.

De data van de muziek heb ik allemaal in Windows Media Player zitten, en een tweede keer in iTunes. Windows Media Player is vele (véle, vele) keren sneller, gebruiksvriendelijke en aangenamer in de omgang dan iTunes, maar doordat ik al een paar jaar zo’n iPhone en ook een iPad heb, mijn films en series op Plex op een Mac Mini staan, ben ik de laatste tijd min of meer in iTunes geduwd.

MP3Tagger op Windows was het programma waar ik vroeger bij zweerde voor massale conversies en wijzigingen en zo, voor die gevallen waar Windows Media Player het niet trok, maar op iTunes…

Details wijzigen van nummers, album art toevoegen — laat staan lyrics — is een nachtmerrie. Traag, ongebruiksvriendelijk, gruwelijk gewoon. En er is blijkbaar niemand die in het gat in de markt dat Apple zo creëert, springt. TuneUp voor iTunes, ja, maar dat trekt ook al op niets.

En dus heb ik het wat opgegeven. Ik wacht nog een paar jaar, als er een betere oplossing zal zijn. Helemaal automagisch en (jaren 2000-alert!) gecrowdsourced en alles. Zoals TuneWiki en Spotify en Sonos en Last.fm samenwerken: ik wil iets beluisteren, ik zoek, ik vind, ik kan de tekst krijgen als er een is, ik gooi het naar een kamer ergens in huis, of ik zet het op de telefoon, en als ik ergens naartoe ga waar geen netwerk is, neem ik het mee.

Binnen een paar jaar komt dat allemaal in orde. Dan leven we in het tijdperk van Everything Available Always. Zelfs de meest obscure dingen.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

 1. Ik heb ongeveer 105 gb muziek en mijn WMP op Win7 crasht daar al op. Dus gebruik ik Winamp omdat die wel werkt. Ik gebruik intussen al ongeveer 11 jaar Winamp en ik heb nog niets gevonden dat beter werkt, eerlijk gezegd. Kan me niet inbeelden wat iTunes met anderhalve tb doet, but it probably ain’t pretty.

 2. Ik heb er de afgelopen jaren heel wat uren ingestoken, maar uiteindelijk heb ik een manier gevonden die (voor mij in ieder geval werkt). Ik download een album in FLAC en zet het over naar (of koop een fysieke cd en importeer deze in) Apple Lossless. Volgende stap is meta-data en artwork handmatig toevoegen en tenslotte converteren naar AAC 256 kbs.

  De lossless bestanden gaan naar een externe HD waarna er waarschijnlijk nooit meer naar omgekeken gaat worden; de AAC staat in mijn iTunes-bibliotheek en kan eventueel ook overgezet worden naar iPhone of iPod.

  Nogmaals, het heeft me heel wat uren gekost om dit systeem toe te passen op de albums die ik al in mijn bezit had, maar daarna is het een routineklusje dat binnen 1 á 2 minuten toegepast kan worden op nieuwe albums.

  Mijn bibliotheek (rond de 50.000 nummers) is nu een kleine 500 GB, en wat snelheid betreft trekt iTunes het nog prima.

  Ik zou er alleen niet aan moeten denken om het allemaal opnieuw te moeten doen. Mocht mijn muziekbibliotheek (en de backups) om de één of andere onverklaarbare manier verdwijnen, dan tik ik liever een paar euro per maand af voor Spotify dan dat ik bovengenoemde ellende nóg een keer moet doorstaan 😉

 3. Ook iTunes hier voor zowat 40.000 nummers…
  Nu laatst een overzet moeten doen van interne schijf van oude PC naar netwerkschijf via homeshare en dat ging als een tiet!

  Van Winamp herinner ik me alleen dat die al crashte vanaf de onMouseover over het icoontje…

  ID3 aanpassen is niet zo leuk in iTunes, das waar.

  Let’s stick with iTunes, voorlopig

 4. Onlangs tagscanner ontdekt, ideaal voor id3 en renaming vind het zelf veel beter dan de mp3tagger waar ik ooit mee gewerkt heb (jaren geleden)
  Deze al eens bekeken http://www.boxee.tv/? zou app hebben voor android en iphone, ipad

 5. Als alternatief voor itunes gebruik ik al een aantal jaar Mediamonkey (enkel voor windows, dacht ik) goeie bib, zoeken vanuit verschillende invalshoeken, taggen van de mp3’s en veel plugins.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.