Leve de Bible Geek!

Tot anderhalf uur podcast, bijna elke dag? Over de Bijbel? Door een rechtse Amerikaan, zo één die tegne abortus is en alles, en die predikant was bij de Baptisten?

Ik kan alleen maar zeggen: yes indeedy.

Ik heb Robert M. Price ontdekt via het machtige HPPodcraft, waar hij van tijd tot tijd vermeld werd. Euh, een rechtse predikant, op een podcast over H.P. Lovecraft?

Yep indeedy:

As editor of the journal Crypt of Cthulhu and of a series of Cthulhu Mythos anthologies, Price has been a major figure in H. P. Lovecraft scholarship and fandom for many years. In essays that introduce the anthologies and the individual stories, Price traces the origins of Lovecraft’s entities, motifs, and literary style. The Cthulhu Cycle, for example, saw the origins of the octopoid entity in Alfred Lord Tennyson’s “The Kraken” and particular passages from Lord Dunsany, while The Dunwich Cycle points to the influence of Arthur Machen on Lovecraft’s “The Dunwich Horror”.

Price’s religious background often informs his Mythos criticism, seeing gnostic themes in Lovecraft’s fictional god Azathoth and interpreting “The Shadow Over Innsmouth” as a kind of initiation ritual.

Serieus, een machtig interessante mens. Hij was religieus, heeft theologie gestudeerd, allerlei doctoraten erbij bovendien, en is ergens onderweg zijn geloof kwijtgeraakt.

‘t Is te zeggen: hij noemt zichzelf een Christelijke atheïst, een beetje zoals er ook seculiere Joden zijn. Hij gaat soms nog naar de kerk, gewoon omdat hij geniet van het ritueel, maar hij gelooft er niet meer in.

Specifiek: hij is ervan overtuigd dat Jezus nooit heeft bestaan als historische figuur. Of als hij heeft bestaan, dat hij zó ver weg is dat we hem niet kunnen vinden in de Bijbel. En dat de Jezus van het Nieuwe Testament een amalgaam is van allerlei andere gestorven en herrezen figuren van rond de Middellandse Zee, aangevuld met post factum ertussen gepaste stukken van overal een beetje.

Ik kijk altijd naar zijn Bible Geek-podcast uit. Hij krijgt mails, en daar geeft hij dan een antwoord op. Soms kort, soms in het lang en in het breed, maar altijd boeiend. Er zit geen script achter, er wordt ook niet in geknipt of geëditeerd: als hij iets niet weet, zegt hij het gewoon. En soms verliest hij wel eens zijn draad. En als hij moe is, geeuwt hij gewoon.  

Om een idee te geven, de onderwerpen van de laatste aflevering:

Is there any evidence that Jesus was supposed to have had a twin brother? What is the evidence for and against Mark being written before 70 CE? Is Preterism valid? Is Eusebius correct about an oracle sending Jewish Christians fleeing from Jerusalem to Pella? What is the evidence for the Markan Little Apocalypse theory? Do “The Pillars” reflect Philonic imagery? What is the earliest mention of a flesh and blood historical Jesus? Jesus and the love commandment.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik vind dat dus ongelooflijk wijs. Het is als met een sympathieke brompot van een professor op café mogen zitten.