Maakt dan eens een quiz

‘t Was een wijs weekend, met het werk in Dardennen. Er ontbrak alleen een trekzetel of gelijkaardige gemakkelijke zetel, en natuurlijk is een bed dat niet uw eigen bed is, nooit zo goed als uw eigen bed, maar alla. We gaan niet klagen.

Collega Ron en mezelf waren gedeputeerd om een quiz in mekaar te steken.

Bij deze!

 

Ronde één: gelijk in een echte quiz

Quiz 003

In de Bijbel is het Eva die de boter opgegeten heeft door een appel op te eten. Bij de Grieken was het niet een verboden vrucht die voor alle miserie van de wereld verantwoordelijk was, maar wel een pot of een doos die niet mocht opengemaakt worden. Prometheus had het vuur gestolen en aan de mensen gegeven, en als wraak, om de mensen te straffen, liet Zeus deze mevrouw maken. Athena leert ze snit en naad, Aphrodite maakte ze onweerstaanbaar, Hermes leerde ze liegen en bedriegen, en Hermes gaf ze ook meteen haar naam. Wat was die naam?

Quiz 004

In de jaren 1990 ontwierp Cyberdyne Systems een revolutionair artificieel intelligent computerprogramma voor SAC-NORAD. SAC was jarenlang de belangrijkste Amerikaanse luchtaanvals- en vergeldingsmacht. Onder SAC vielen onder meer de strategische bommenwerpers waar de film Dr. Strangelove rond draait (Mein Führer, I CAN VALK!), maar ook de ICBM’s, de intercontinentale ballistische atoomraketten. Het systeem van Cyberdyne ging online op 4 augustus 1997, maar het liep al relatief catastrofaal verkeerd op 29 augustus. Uiteindelijk moest de gouverneur van Californië tussenkomen om een en ander onder controle te krijgen. Onder welke naam kennen wij dat systeem nu?

Quiz 005

Anagallis arvensis is de schrik van menig Westvlaamse botanist: dit plantje groeit op akkers en langs paden, bloeit van mei tot oktober en kreeg in het Nederlands de naam “guichelheil” mee. Het is één van de weinige Noordeuropese bloemen die rood zijn. Het plantje gaf zijn naam aan het hoofdpersonage van een toneelstuk van Barones Emmuska Orczy uit 1903. Het toneelstuk, dat zich net na de Franse Revolutie afspeelt, had zoveel succes dat de barones er tussen 1905 en 1940 nog elf vervolgromans over volschreef. Dat hoofdpersonage: ze zochten het hier, zo zochten het daar, maar ze vonden het nergens. Ook niet in Blackadder, bijvoorbeeld. Hoe heet het toneelstuk en dus ook het plantje in het Engels?

Quiz 006

Hij zat niet in Monty Python and the Holy Grail, maar de film The Fisher King draait wel min of meer rond hem. Chrétien de Troyes schreef zijn verhaal op het einde van de 12de eeuw; Wolfram von Eschenbach gebruikte dat verhaal om er een episch gedicht over teschrijven, dat dan weer de bron van Wagner’s Lohengrin was. De ridder van de Ronde Tafel die we zoeken is niet Lohengrin, maar wel zijn vader, die van Wagner ook een eigen opera kreeg. Wie was het onderwerp (en meteen ook de naam) van die laatste opera van Wagner?

Quiz 007

Wat verbindt vraag 1, 2, 3 en 4?

Quiz 008

Niet alles op de zuidpool is bevroren. Op het koudste punt van de zuidpool bevind zich, onder vier kilometer ijs, een meer van 250 kilometer langen 50 kilometer breed. Het meer werd genoemd naar het schip waarmee de ontdekkingsreiziger Fabian Von Bellingshausen in 1820 Antarctica vond. Wat is de naam van het meer, en meteen ook de naam van een krater op Mars, een voetbalclub, een merk horloges, een eiland ten zuidwesten van Hawaii en de raket van Gagarin?

Quiz 009

Ik zoek een bedrijf dat in 1921 opgericht werd, en dat sinds 2005 een onderdeel van Proctor & Gamble is. Het bedrijf werd in de jaren 1930 bekend met zijn radio’s, in de jaren 1950 met zijn scheermachines, en later met zo ongeveer vanalles, van televisies tot tandenborstels. Er is veel kans dat fans van Apple de producten van dit bedrijf herkennen: men zegt wel eens dat Apple veel mosterd haalde bij hun industrieel ontwerp. Zo lijken onder meer de Mac Pro, de iMac, de iPod en de iPhone lijken verdacht veel op toestellen die industrieel ontwerper Dieter Rams er ontwierp. Voor welk bedrijf werkte Dieter Rams van 1955 tot 1995?

Quiz 010

‘t Is niet alleen MacGyver die van niets iets kan maken. Zo ontsnapt The Penguin bijvoorbeeld uit een gevangenis met een blik tomatensoep, een roestige lepel en een nylonkous. Een beetje handigaard kan zelfs naar huis bellen met een cirkelzaag, een spellingcomputer voor kinderen, een kapstok en een blik oploskoffie. Wie bouwde ook alweer deze telefoon?

Quiz 011

Hij was jaren lang de mens die zowel het hoogst geraakt was in de lucht als het diepst in de zee: in 1931 ging hij met een ballon tot in de stratosfeer, in 1953 dook hij drie kilometer diep. Zijn zoon is tot nog toe de enige mens die tot bijna elf kilometer diep dook, en zijn kleinzoon was de eerste die met een ballon rond de aarde vaarde. Hij was ook de inspiratie voor onder meer professor Zonnebloem. Over wie heb ik het?

Quiz 012

Wat verbindt 6-9?

 

Ronde twee: eten en drinken

Quiz 014

De ingrediënten zijn 200 g semola rimacinata, 2 eieren, 2 sneetjes gerookte varkenswang in blokjes en 2 sneetjes gerookt spek in blokjes, 3 eieren, een klontje boter, 100 g pecorino, fijngehakte peterselie en versgemalen zwarte peper.Wat maken we hier klaar? Een hint: let vooral op wat er niét in zit.

Quiz 015

Smaaktest! Wat zijn deze schijfjes? [‘t was Daikon]

Quiz 016

Hij is geboren in 1943, was even journalist en was een jaar of drie beroepsmilitair. In de jaren 1970 opende (en sloot) hij het ene restaurant na het andere, maar hij werd in de jaren 1980 wereldberoemd door zijn tv-programma’s op de BBC. Hij kookte er, meestal met een glas wijn in de hand, op de vreemdste locaties: temidden een kudde struisvogels of op een boot,bijvoorbeeld.

Hij overleed op 14 september 2009. Wie was deze pionier van voedseltelevisie in Europa?

Quiz 017

Smaaktest! Wat is deze alcoholische drank? Een hint die er geen is: de afbeelding is een foto van een Siciliaanse gemeente met dezelfde naam. [‘t was Sambuca]

Quiz 018

Het is erg gekomen als uw hond bijna even beroemd is als u. Welke Britse TV-chef had tot in 2009 concurrentie van zijn hond Chalky? (Na 2009 beterde het, want het mormel is dan schielijk komen te gaan, namelijk.)

Quiz 019

Cassoulet is een beroemd Frans streekgerecht, met onder meer witte bonen, gekonfijte eend, saucisses de Toulouse en eenden-, ganzen- of varkensvet.

Er zijn waarschijnlijk evenveel variëteiten als er steden zijn in de Midi-Pyrénées, maar drie steden vechten om het beste recept: Carcassone, Toulouse, en de gemeente die we zoeken.Die noemt zichzelf de wereldhoofdstad van de cassoulet. De elfduizend inwoners inwoners noemen zich Chauriens, en de naam van de stad zelf is het Occitaans voor “het nieuw kasteel van Arrius”.

Wat is de hoofdstad van de cassoulet?

Quiz 020

Hij was de eigenaar en baas van het restaurant waar Gennaro Contaldo Jamie Oliver de knepen van het vak leerde.Hij maakte een aantal series over Italiaans eten voor de BBC, schreef een hele resem boeken, werd geridderd in Italië en kreeg een OBE in het Verenigd Koninkrijk.

Samen met Gennaro Contaldo trok hij Italië rond om te kijken hoe Italië en Italiaans voedsel geëvolueerd zijn over de jaren heen, voor de reeks Two Greedy Italians, die vorig jaar op BBC2 uitgezonden werd. Over wie heb ik het?

Quiz 021

Smaaktest! Welke alcoholische drank is dit? [‘t was Absinth]

Quiz 022

Welk pakje bij de nachtwinkel bestaat in veel verschillende variëteiten, maar bevat bijvoorbeeld onder meer laurier, koriander, zwarte en witte komijnzaden, zwarte en witte peper, muskaatnoot, anijssterren en kruidnagel?

En neen, het is geen curry.

Quiz 023

Smaaktest! Welke Gentse specialiteit is dit? [‘t waren Gentse Kletskoppen]

 

Ronde drie: muziekronde

Quiz 025

[audio:http://www.vuijlsteke.be/blog/2012/01.mp3] [audio:http://www.vuijlsteke.be/blog/2012/02.mp3] [audio:http://www.vuijlsteke.be/blog/2012/03.mp3] [audio:http://www.vuijlsteke.be/blog/2012/04.mp3] [audio:http://www.vuijlsteke.be/blog/2012/05.mp3]

Jullie horen een stuk uit een muzieknummer dat wij beter kennen onder een andere naam en door een andere uitvoerder.

Wat horen we? En waar kennen we deze dingen beter van?

Quiz 026

Vervolledig deze tabel:

AB Wie werd in welk jaar voor eeuwig 22 jaar wegens een vliegtuigongeluk in Clear Lake, Iowa?

CD Wie stierf waar in augustus 1977? Hij was 42 jaar oud, werd gevonden in zijn badkamer, en stierf eigenlijk van teveel oorzaken om op te noemen.

EF Hoe oud werd John Lennon, en waar werd hij doodgeschoten?

GH Zelfmoord onder dubieuze omstandigheden, 1994 in Lake Washington. Wie? En hoe oud?

IJ Gestorven in Borgerhout in 2010, 90 jaar oud. Wie? En wat was de doodsoorzaak?

 

Ronde vier: beeldronde!

Screen Shot 2012 03 25 at 23 22 41

Wie zijn de oorspronkelijke uitvoerders? Voornaam is belangrijker dan achternaam: met de initialen kan je een woord vormen.

Screen Shot 2012 03 25 at 23 21 55

Welke logo’s werden hier vermassacreerd?

 

Ronde vijf: ge weet het of ge weet het niet-ronde

Quiz 029

Wat onbreekt hier? (uitvoerder +titel)

Quiz 030

Welke Nederlandse stad is dit?

Quiz 031

Wat ontbreekt er op deze plaat? (uitvoerder +titel)

Quiz 032

Vertaal uit het Afrikaans naar het Nederlands (a) lugwaardin (b) pletterpet

Quiz 033

Eén dag per jaar verandert dit slaperige plaatsje in Valencia, Spanje in een vrolijk slagveld waar men elkaar bekogelt met tomaten. Wat is de naam van de plaats waar dit uitzinnig tomatenfeest plaatsvindt?

Quiz 034

Zet in de juiste volgorde (schrijf enkel de letters op je antwoordblad, en alles moet juist zijn om een punt te rapen!)

A Amstel Gold Race / B Luik-Bastenaken-Luik / C Milaan-San Remo / D Parijs-Roubaix / E Ronde van Vlaanderen

Quiz 035

Wie zijn deze filmpersonages? Voornaam én achternaam!

Quiz 036

Van welke platenhoes komt dit? (plaat + uitvoerder)

Quiz 037

Waar in België is dit?

Quiz 038

Personen die publiekelijk als Anonymous verschijnen dragen vaak maskers. Wat is de naam van de historische figuur die het masker voorstelt?

 

 

 

Doe mee met de conversatie

19 reacties

 1. Ik denk er drie juist te hebben. SLECHTS DRIE. Ik denk dat ge iedereen vernederd ende gekrenkt naar huis hebt gestuurd met een zéér laag zelfvertrouwen.
  Maar wel professionele kwis!

 2. Zestig punten te rapen in totaal, de winnaar had 40, plaats twee 38.5, ex auqeo drie was twee keer 36, en plaats 4 had nog 26.5 punten.

  Van de 60 vragen waren er maar 9 die geen enkele ploeg juist had, en 37 die vier of vijf ploegen juist hadden. 🙂

 3. Ik kom aan 10-11 punten op ‘t eerste zicht:

  R1V7 : Braun
  R2V9 : Ras El Hannouth ?
  R3V1 : Herman van Veen – Hilversum 3
  R3V3 : Marco Borsato – Dromen zijn bedrog
  R3V5 : Anja Yelles – De soep is aangebrand
  R4V6 : Marlboro
  R4V8 : Nutella
  R4V9 : Levi’s
  R4V10 : Symantec
  R5V3 : The Clash – London Calling
  R5V9 : Antwerpen

 4. Ik vul aan:

  R1V1: Pandora
  R1V2: Skynet
  R1V5: Oude namen van belgische internet providers
  R1V6: Lake Vladivostok
  R1V9: Jaques Cousteau? (ook grappig: die elf kilometer diepe duik, dat heeft James Cameron dit weekend ook gedaan)
  R2V1: Pasta carbonara? (Met de pasta ook zelf gemaakt. Maar er ontbreekt water.)
  R2V5: Rick Stein
  R2V7: Carluccio?
  R2V9: five spice powder?
  R3V7: Jim Morrisson?
  R3V10: longontsteking? La Esterella?
  R5V7b: Dr. Emmett Brown (Back to the Future)
  R5V10: Guy Fawkes

 5. Maar allez. Is iedereen hier zo eerlijk om het zonder internet te doen of zo?

  Op de quiz zelf was de overgrote meerderheid van de dingen wel door iemand geraden, maar met Google…

  R1
  1. eerste vrouw volgens de grieken
  2. cyberdyne 29 august 1997
  3. anagallis arvensis
  4. laatste opera van wagner
  6. gagarin
  7. dieter rams
  8. speak spell coffee clothes hanger phone [als je ‘t niet zo zou weten, gewoon intypen wat er op de foto staat]
  9. 1931 ballon stratosfeer
  10. [allemaal met ruimte of ruimtevaart te maken]

  R2
  1. varkenswang spel eieren boter pecorino peterselie peper
  3. born 1943 died 14 sepember 2009
  5. tv chef chalky
  6. wereldhoofdstad cassoulet
  7. two greedy italians contaldo
  9. kruidenmengeling laurier, koriander, komijn, peper, muskaatnoot, anijssterren kruidnagel

  R3
  6. plane crash clear lake 22
  7. died 16 august 1977 42
  8. john lennon
  9. suicide 5 april 1994
  10. overleden in borgerhout op 1 februari 2010

  R4
  1. ik ben verliefd op zwarte lola
  2. sympathie is geen liefde
  3. stille brieven liesje
  4. samson eurosong [dan moest ge wel weten dat het een eurosongliedje was, natuurlijk]
  5. “we gaan naar zee”

  R5 is vooral weten of niet weten, maar als je een vaag idee hebt, kan je ook zoeken natuurlijk.

 6. 6b moet buddy holly zijn
  Lennon is in ny doodgeschoten
  Ik denk dat curt cobain de zelfmoord is, leeftijd 27
  La esterella gok ik voor die laatste
  Amsterdam is toch wel redelijk herkenbaar, idem voor antwerpen.
  Cd hoes is London Calling van the clash
  Die volgorde van de koersen lukt ook nog
  Voor de rest zal ik toch eens moeten googelen

 7. R1V1: Pandora
  R1V2: Skynet
  R1V5: e-mail services ?
  R1V6: Spoetnik ?
  R1V7: Loewe ?
  R1V8: ET ?
  R1V9: Picard
  R1V10: ? Ruimtevaart ?

  R2V1: Spaghetti Carbonara ?
  R3V1: uitvoerder & titel ken ik niet, maar ‘Hilversum 3 bestond nog niet’ herkende ik erin
  R3V3: Marco Borsato – De meeste dromen zijn bedrog
  R3V4: Soep is aangebrand van Anja Yellens

  R5V2: Rotterdam ?
  R5V3: London Calling van The Clash
  R5V5: Bunol
  R5V6: C / E / D / B / A

  pfff, moeilijk.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.