Decentrale backups, en ook: #takemymoneyHBO

Het schijnt, en ik heb het alleen maar van horen zeggen, dat het tegenwoordig mogelijk zou zijn om programma’s die bijvoorbeeld in de VS op televisie uitgezonden worden, ook in Vlaanderen te bekijken. 

Ik heb wel eens horen zeggen dat er speciale software is waar men kan ingeven pakweg “ik zou graag Game of Thrones volgen” of “ik wil wel eens naar die nieuwe serie Continuum kijken”, en dat die software dan om de zoveel tijd gaat kijken of er een nieuwe aflevering van die programma’s beschikbaar gemaakt is als decentrale back-up op het internet, en dat die dan automatisch gedownload wordt naar uw eigen computer, waar het dan mogelijk is om die programma’s te bekijken, een paar uur nadat ze in de VS uitgezonden zijn. 

Die internetspecialisten die zeggen dat dat allemaal kan, kunnen mij niet echt vertellen of het helemaal 100% legaal is, zo’n decentrale back-up van het internet halen en in huiselijke kring bekijken.

Wat ik wél weet, is dat er in mijn huis al vele vele jaren geen enkel illegaal spel meer binnengekomen is: ik koop alles proper op Steam en bij De Winkel Van Playstation en gelijkaardige. Omdat het gemakkelijk is, en handig, en degelijk werkt: Half-Life jaren en jaren geleden gekocht op een Windows 95 PC die al een eeuw in de recyclage is terechtkomen, kan ik gewoon opnieuw downloaden op een Apple laptop, of op een nieuwe Windows 7 PC.

En wat ik ook weet, is dat er geen enkele illegale app op mijn telefoon staat (de nieuwe Windows Phone, én de oude iPhone), en geen enkele illegale app op mijn tablet. Omdat het gemakkelijk is, en handig, en dat de prijs in orde is. Een keer gekocht, en het is niet eens zo duur, kan ik het ad vitam æternam opnieuw downloaden, op een oude iPhone, een nieuwe iPhone, een iPad aan de ene kant en een oude Windows Phone, een nieuwe Windows, binnenkort een Windows 8-slate aan de andere kant. 

Maar als ik absoluut nu ergens bijvoorbeeld Game of Thrones zou willen zien, dat kan dat niet. Ik zou het op schijven kunnen kopen (afgrijselijk slechte kwaliteit beeld, verschrikkelijk onhandig, niet overslaanbare boodschappen die er mij al op voorhand van beschuldigen dat ik een piraat riskeer te worden als ik deze DVD toon buiten de huiselijke kring), maar dat is dan wel een half jaar of zo nadat het uitgezonden is. Of als ik in de VS zou wonen, zou ik een kabelabonnement kunnen nemen. 

Woon ik in België? Pech. 

En oh ja, het heeft met rechten te maken en reclame en watnog, maar zou dat écht niet kunnen met televisie zoals het gaat met Spotify? Een maandelijks abonnement en ik kan met een gerust geweten naar muziek luisteren — en ja: ik wil absoluut geld bijbetalen voor tv-programma’s. Dat ik ze legaal kan bekijken. 

Take my money, HBO

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. Nagel op de kop. Doet me denken aan de platenmaatschappijen, die jarenlang achterhoedegevechten hebben geleverd tegen het downloaden van muziek. Ik begrijp de managers van die bedrijven niet en ik ben er gelukkig geen aandeelhouder van.

 2. Yep … ik heb geen zin in illegaal, teveel zever. Geef mij een optie om tegen een faire prijs legaal binnen te halen en ik ben absoluut content. Ik heb ooit één boek van het net geplukt om het op mijn Kindle te zwieren. Dat werkte, ik was daar fier op dat ik dat kon, en ik heb het daarna nooit meer gedaan. Voor een paar dollar per boek ga ik niet zeveren. Maar misschien zou dat anders zijn als ik nu 16 was en een paar euro zakgeld had?

 3. Is downloaden niet legaal in België en uploaden strafbaar (weet dat het in Nl zo is). Heb gisteren toch maar netjes de laatste aflevering van seizoen 2 van Games of Thrones bekeken :-p. Ik koop de blu-ray wel als hij hier uitkomt…

 4. HBO krijgt nu veel geld van Amerikaanse kabelmaatschappijen. Een streamingdienst zou snijden in die lucratieve samenwerking en zou hun distributie- en marketingkosten fors de hoogte injagen.

  Daar komt dan nog eens het probleem van de rechten bij.

  Zolang mensen massaal televisie blijven kijken via de kabel (digitaal/analoog), zal streaming niet gepusht worden.

 5. ziet dat van hier dat onze Belgische gilden zomaar een beetje concurrentie uit het buitenland gaan toelaten.

 6. Ik hoop al lange tijd dat ze eindelijk eens zouden doorhebben dat mensen wel willen betalen, maar niet willen wachten.

 7. Dat iets niet mag, oké. Maar dat er dan niets legaals tegenoverstaat: niet oké.

  Waar kan je hier legaal Saturday Night Live kijken? Real Time With Bill Maher? 10 O’Clock Live? Boss? House Of Lies? Inside Comedy? Terriers? Louie? Suburgatory? This American Life? 30 Days? Archer? Bored To Death? Futurama? The Green Room With Paul Provenza?

  Bij welke zender kan ik terecht voor om het even welke late night talkshow: David Letterman, Craig Ferguson, Jimmy Fallon, Conan O’Brien, Jimmy Kimmel,…?

  Of neem Southland: is (in de VS) begonnen bij NBC, is dan verhuisd naar TNT. Dus ik dacht die reeks nu ook bij de Europese TNT te zien… Nope, is blijkbaar aangekocht door VT4, die de reeks gaat uitzenden midden in de week na een hele avond CSI-repeats, dus ergens rond/na middernacht. Dus in plaats van in HD op een fatsoenlijk uur op de Europese TNT, mag ik mijn digicorder de opdracht geven de reeks te bekijken. En dan is het nog maar de vraag hoe lang VT4 dat gaat volhouden.

  Overigens: hoeveel seizoenen loopt VT4 nu achter bij CSI? Of bij The Simpsons?

  Hoe lang gaat VijfTV het volhouden met The Good Wife (nu eindelijk het vervolg van seizoen 1, terwijl in de VS seizoen 3 al afgelopen is — dus ze liggen 50 afleveringen achter)? En waar zijn s2 en s3 van United States Of Tara?

  Wanneer gaat 2BE verder met How I Met Your Mother? The Big Bang Theory (oh hoera, alweer van voor af aan herhaald)? Chuck (ook alweer herhaald van voor af aan)?

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.