I love the sound of jimmies rustling in the morning

It’s funny ’cause it’s true:

HXeAU

Ik heb een jaar of twee een TabletPC gehad, tien jaar geleden. Gegeven de beperkingen van 2003-2004 was dat een fantastisch toestel: openklappen en als gewone laptop gebruiken, scherm draaien en weer dichtdoen en het is een scherm waarmee rondgelopen kon worden. 

Niet met vingers maar met een stilus, en ja, dat was enorm handig: Windows, Tablet Edition was en is uitstekend, en OneNote op Tablet… bliss. Beeld u in: Evernote, maar met dicteren en handschriftherkenning, en handschrift in combinatie met opnemen (een vergadering= het geluid opnemen, en dan notities nemen en afspelen wat er gezegd werd in de buurt van welke notitie, machtig).

Ik had in 2007 een droom van een toestel dat een boekje zou zijn: buiten een klein schermpje, en dan open doen en een groot scherm binnen. 

En kijk, toen was er Microsoft’s Courier:

Dat was 2008, twee jaar voor de iPad, maar tegen 2010 was het project opgedoekt — de hoofdreden dat ik dacht dat de nieuwe Windows Phone er ook wel niet zou komen. (Serieus: ik zou nu nog altijd zo’n Courier kopen. Metéén.)

Ondertussen heb ik een stapel Apple-gerief in huis, onder meer ook een paar van die iPads, en ik ben ze hartsgrondig beu. OK, het scherm is fantastisch goed, maar dan hebben we het zowat gehad:

 • Die interface, met die grid van statische iconen zonder informatie, daar zit ondertussen ook redelijk wat sleet op. 
 • Er kan sinds een tijdje ‘t een en ‘t ander via het net op en af gezet worden, maar de manier waarop het ding samenwerkt met een computer (laat staan een niet-Mac, laat helemaal staan twee verschillende computers) is om te schreien. 
 • Ik weet niet hoe het met u zit, maar zo’n duur toestel: niet iedereen in het hele gezin krijgt er één. En ik zou het fijn vinden dat als ik en spelletje speel en daarna mijn zoon, dat onze progressen niet door elkaar staan. Of dat zowel Zelie als ik onze mail kunnen checken of onze kalender beheren op één toestel. Dat browser histories gescheiden blijven, dat ik bijvoorbeeld Anna kan laten inloggen op de iPad en dat ze niet alle apps ziet die ik zie, of dat Louis een andere manier van apps klasseren heeft. Multi-user, dat ze zeggen. Bakt u een ei, dat Apple zegt.

Enfin bon: van telefoon is de iPhone hier ondertussen al sinds januari afgeschaft en fulltime vervangen door Windows Phone, en ik kijk er enorm hard naar uit om de iPad te vervangen door zo eentje: 

Surface 01

Sinds ik weer meer op Windows werk nu we een bureau hebben thuis, valt dat enorm op, hoe volwassen en stabiel en gewoon degelijk Windows (7) aanvoelt. En hoe OS X voelt zoals iTunes aanvoelt: rommelig, krakkemikkig, oubollig, inconsistent, fragiel

Een plaats voor alles en alles een plaats, en voor mij zal dat Windows (8) zijn en Microsoft Surface. Met vingers én met stilus, zoals het altijd al had moeten zijn. Met hardware waar over nagedacht is — de gasten van Microsoft Hardware zijn altijd al meer dan degelijk geweest.

(Ja, het ding crasht in het begin van de video. Ik zit er niet mee in: het ding komt pas binnen een half jaar uit, het is een nieuw platform, yada yada. Dit is een echte computer, geen speelgoed. Neem mijn geld, Microsoft.)

Dat klavier, jong. Dat klavier.

14 reacties op “I love the sound of jimmies rustling in the morning”

 1. > OK, het scherm is fantastisch goed, maar dan hebben we het zowat gehad:

  Dat de statisch ikoontjes ouwbollig beginnen te worden, ok.

  Dat het ding niet goed samenwerkt met Windows machines, mogelijk, voor diegenen die met Windows werken. (Ik ben indertijd geswitched naar MacOS een maand nadat ik de originele iPhone gekocht heb.) Maar sinds iCloud sync is eigenlijk nooit meer met mijn Mac.

  Dat het te duur is om heel het gezin van hun eigen toestel te voorzien. Uhm… een blauwe iPad3 voor hem. Een oranje iPad3 voor haar. iPad1 voor de tweener. Alle 3 de goedkoopste wifi modellen. Dat is $1500 over een periode van 2 jaar. Aangezien in de nabije toekomst geen spectaculaire verbeteringen meer verwacht in scherm technologie denk ik dat we nu wel voor een paar jaar zoet zullen zijn. Ik ben er ook redelijk zeker van dat iOS7 ook nog voor de iPad 3 zal blijven werken. (Quid Windows Phone 7?)

  Maar dat is dat eigenlijk allemaal weinig ter zake: hoeveel tijd besteed je precies aan het drukken van ikoontjes en syncen? 2%? De rest van de tijd gebruik je het scherm, in ons geval om te lezen, te surfen en af en toe om videos te kijken (we zijn cord cutters, zonder kabel.) Als 98% van de ervaring fantastisch is, dan wil ik die 2% ongemak er gerust bijnemen. Ik vind het nog steeds heerlijk om naar een high-res scherm te kijken. Moest Microsoft of Android dat eerder dan Apple gehad hebben, dan zou ik daar best voor willen switchen. Maar dat is dus niet zo. Voor zover ik heb gelezen moet je nog minstens tot ergens volgend jaar wachten voor je Window 8 aan 19×10 pixels kan kopen.

  Ik wens Microsoft overigens alles succes toe, dat ze er 100 millioen van verkopen van die ARM-based Surface waar mijn chip in zit. 🙂

 2. Het is niets nieuws hé. Het is gewoon een Windows-PC. Alles wat sinds het begin van de jaren-1980 gemaakt is, werkt daarop. En alles dat op het internet staat. En alles dat met Java gemaakt is of Flash.

  En als het u niet aanstaat, kunt g’er altijd de één of andere Linux op zetten.

  ‘t Is geen Apple, namelijk.

 3. Tja, wat kan ik hier op zeggen, Windows vs Apple, er zullen altijd voor en tegenstanders zijn. Zelf heb ik al jaren een iphone, ja nog een versie 3 en wacht nu geduldig af naar versie 5. Heb ondertss al zoveel gsm gehad, dat deze toch wel ‘de’ telefoon voor mij is qua gebruikersvriendelijkheid. En voor de rest, blijft mij dat allemaal gelijk. De kids hebben windows nodig voor op school, dus zal het bij windows blijven. Grote voordeel van Apple, je zet hem aan en binnen enkele sec. ben je al aan het surfen.

 4. i, waarom twijfel je eraan of er daarvoor apps gaan gemaakt worden ?
  Ik ben daar helemaal zeker van; als Windows ontwikkelaar kan je gewoon dezelfde tools & talen gebruiken om apps te maken voor Metro. En je kan natuurlijk ook nog platform onafhankelijk werken dmv HTML5

 5. Ik kijk ook uit naar de Surface tablet, ze hebben echt hun best gedaan bij Microsoft (keyboard ziet er idd super uit) maar ik vrees voor dat de prijs van de pro versie een beetje zal tegenvallen (de RT versie lijkt me minder aantrekkelijk)

  Het crashen van een device bij de voorstelling ervan is grappig maar iedereen weet dat elke computer wel eens vastloopt (ook android, ios en osx)

  Los daarvan denk ik dat elk platform zijn voor en nadelen heeft en dat het uiteindelijk te maken heeft met de verwachtingen die men heeft.

  Ik gebruik ongeveer alle platformen door elkaar en heb daar weinig last van -> Laptop draait osx, desktop op windows 7, smartphone op android ICS en ik heb een ipad op ios.

 6. “Het is gewoon een Windows-PC”. True, maar “it depends on the model”.

  Ik gok dat er nog wel eens heel wat mensen van een kale reis gaan thuiskomen als blijkt dat hun software van toen niet meer draait op de niet-intel versie van de Surface.

 7. Ik kijk uit naar uw eerste ervaringen met Windows 8. In het begin leek die Metro interface me erg interessant, en ik denk dat die wel fijn gaat zijn op zo’n tablet, maar ik vrees dat Win8 op de PC het satansgebroed gaat zijn uit de godeloze kruising van Millenium Edition en Vista. Ik denk dat ik mij een noodvoorraadje Windows 7 licenties insla om de nucleaire winter te doorkomen en kaarsjes ga branden voor de komst van de verlosser genaamd Windows 9 – geheiligd zij zijn naam en moge de godeloze Mac users verschrompelen in zijn aanblik.

 8. Oude liefde roest niet, zekerst?

  M.i. is de achilleshiel net dat het weer een “ookje” zou kunnen worden: een tablet, maar ook een pc. Een netbook met een touchscreen. Dat gaat niet werken, want dan neem je alle pc-gerelateerde problemen weeral mee. In die zin lijkt mij de ARM versie zelfs de betere tablet, gewoon omdat het geen pc kàn zijn.

  De grote gok die ze maken is om te blijven vasthouden aan één platform. Van telefoon tot server willen ze in principe dezelfde software draaien. Maar een secretaresse, die wilt ctrl-a ctrl-c tab ctrl-v kunnen doen. En met vingers of stylus is daar geen beginnen aan. En mijn dochter, die wilt met het vliegtuigje vliegen, wat weer niet met pijltjes gaat. En één apparaat dat Alles kan, is per definitie duur.

  Maar als die gok goed uitdraait, dan is hun applicatieprobleem natuurlijk in één klap opgelost, net zoals het probleem om alle apparaten en bestandenformaten en protocollen en profielen makkelijk te integreren.

  Daarom geloof ik ook veel meer in het succes van hun telefoon. Binnen een jaar of 5 is Android mogelijks nog slechts een nichespeler, tenzij Google wakker schiet (cfr Nokia).

  Maar zo een notaboekje, daar wil ik er meteen een stuk of zes van hebben.

 9. > Ik ben bij die “redelijk zeker van dat iOS7 ook nog voor de iPad 3 zal blijven werken” redelijk hardop in de lach geschoten.

  Het gaat tegen de geldende norm op het internet, maar ik kan moeilijk ‘zeker’ zeggen zonder het zeker te weten, he? En als iOS6 op de iPad2 ondersteund wordt, dan geef ik de iPad3 een deftige kans.

  Tegen dan hebben ze misschien ook dynamische rechthoekjes (want, ja, Win 7 Phone ziet er best wel goed uit.)

Reacties zijn gesloten.