Zal ik u eens zeggen wat niet gemakkelijk is? Goede programmeurs vinden, dat is niet gemakkelijk. En wat er nog moeilijker is? Goede programmeurs die mee een visie kunnen ontwikkelen.
Ik weet niet of we er gaan vinden op de Afstudeerbeurs morgen, maar we gaan het toch maar proberen.
Op zoek naar programmeurs, en op zoek naar goed volk in het algemeen, en op zoek naar mensen die wetenschappelijk onderzoek willen doen met veel cijfers en wiskunde.
Ik kan niet zeggen dat ik er enorm hard naar uitkijk, tussen allemaal mensen gaan lopen en zo, maar nood breekt wet, en alles.
Reacties
13 reacties op “Op zoek naar volk”
Er zal alvast één persoon rondlopen die je (sort of) kent: ik!
’t Was trouwens niet om grof te zijn dat ik je niet aansprak, maar ik dacht, die arme Michel moet al met veel te veel mensen babbelen vandaag!
’t Viel wel mee. En ik had een weddenschap lopen met een collega dat er alleen maar mannen zouden komen spreken, dus het had nog kunnen helpen!
Philippe Rogge van Microsoft zei het onlangs in Trends: kunnen programmeren is het rijbewijs van de toekomst. Naar het schijnt zijn de Vietnamezen daar sterk in.
En in Vlaanderen willen ze informatica in het SO dan afschaffen…
Wat mij betreft mogen ze het vak “informatica” meteen afschaffen. Sofort.
Een volledig vak “informatica” noemen en daar dan alles in kappen dat ook maar ergens met computers te maken heeft, is zo’n beetje hetzelfde als zouden ze een vak “balpen en papier” maken, en daar dan alles van wiskunde tot geschiedenis in zouden steken.
Toch jammer dat iemand als jij eerder pleit voor afschaffen van het vak ipv (her)opwaardering…
Ik vind het een slecht idee omdat ik vind dat “informatica” evenzeer een schoolvak is als “papier”.
In de les geschiedenis moet je leren kritisch omgaan met bronnen, dat is ook informatica.
In de les Nederlands lees en schrijf je, dat kan ook op het internet of met een computer.
Statistiek kán niet zonder computers. Kunst, fotografie, architectuur, idem.
En dan heb ik het nog niet eens over programmeren gehad, dat een vak op zich zou moeten zijn.
Ik kan nog een beetje Pascal van vroeger! Where do I sign? 😉
Michel heeft wel gelijk, als je jarenlang in ‘de informatica’ werkt ontdek je dat er een gigantische wereld bestaat van niches die nog niet eens aangekaart worden in het onderwijs. Informatica op zich moet een richting zijn zoals ‘moderne talen’, of ‘We A’ en ‘We B’ of Economische (dat heeft nu natuurlijk allemaal andere namen), met 20 uur ‘IT’ onderwijs en dan nog een uur of 12 andere dingen.
En dan zijn er nog onderverdelingen mogelijk tussen de ‘meer business gerichte’ IT vakken en de ‘eerder technische’ zoals programmeren en systeembeheer, en dan ook nog de ‘eerder management-gerichte’ zoals project en process management, service management etc. En dan is er nog Architectuur, wat tussen technisch en management zweeft, en waar nog geen echt vakje voor bestaat. Iemand die al die dingen mee krijgt van uit het middelbare onderwijs zou kunnen een goede kijk hebben op wat nodig is om mee te kunnen in een IT organisatie van tegenwoordig, en zou kunnen een aanwinst zijn voor een modern bedrijf. Maar een ‘upgrade’ van dat uurke Informatica per week, daar hebben we niks aan.
Dat is natuurlijk de volledige andere kant van het spectrum. 20 uur ‘IT’ onderwijs is een volledige overdrijving. Je zou verbaasd zijn hoeveel je reeds kan bereiken met slechts 3/4 uurtjes in de week. (met een stevig leerplan achter de hand). (in een ASO richting wiskunde-informatica bijvoorbeeld)
De meer gespecialiseerde richting informatica (informaticabeheer in het TSO) bestaat reeds met 8/11 uur ‘IT’ vakken in de week.
Ik denk dat een ‘upgrade’ van het vak informatica in de 2e graad naar bv 2 lestijden in de week + een stevig leerplan wel degelijk een goede voorbereiding zou zijn naar een mogelijke richting wiskunde-informatica in de 3e graad.
Het is wel duidelijk dat de huidige invulling van het vak gelijk gesteld kan worden aan ‘huilen met de pet op’ (door beleidsmakers met een te beperkte visie op informatica?). Men heeft altijd de mond vol over ‘creativiteit wordt gefnuikt in het secundair onderwijs’ (te theoretisch enz…) en over hoe men dit wil aanpassen. Is leren programmeren niet een prachtig voorbeeld van creatief omgaan met problemen en is dat niet creativiteit-bevorderend?
Oh zeker, maar noem het vak dan “programmeren”. En pak dat ernstig aan.
En dat er in ’s hemelsnaam iets gedaan wordt aan de digitale geletterdheid: kinderen van 14-15 jaar die niet weten wat e-mail is, zijn echt geen uitzondering.
Ik heb moderne talen gevolgd in het middelbaar en ik had 20 uur talenonderwijs per week. 6 uur Nederlands, 5 uur Engels, 5 uur Frans en 4 uur Duits. Waarom zou 20 uur informatica dan een overdrijving zijn (in een informaticarichting natuurlijk, niet iedereen heeft dat nodig), als je het goed wil kunnen én goed wil aanleren aan studenten dan kan je die 20 uur zeker vol krijgen. Het hangt er allemaal van af wat je wil bereiken.
De opleidingen zijn allemaal natuurlijk al veel veranderd sinds mijn schooltijd (ben 38), ik heb vooral het gevoel dat de focus volledig verdwenen is. Het grootste probleem is inderdaad dat de beleidsmakers een veel te beperkte visie hebben op de realiteit: een paar jaar in ‘de privé’ zou velen onder hen deugd doen.
En 3/4 uur informatica in een informaticarichting? Dat slaat toch nergens op? 3/4 uur in een niet IT gerelateerde richting, akkoord, maar in een IT richting moet dat toch minstens het dubbel zijn?