Boeken: ik sta open voor suggesties

Ik heb een aantal langeretermijnplannen voor boeken:

 1. De Horus Heresy-boeken uitlezen (divers auteurs, speelt zich af in het Warhammer-universum, 10.000 jaar vóór de gebeurtenissen van Warhamme 40K, gaat van echt slechte pulp tot echt aangenaam leesbare en degelijke pulp) — ik zit nu aan 15 boeken gelezen van de 25.
 2. De Culture-boeken (her)uitlezen (Iain M. Banks, nooit minder dan zeer goed) — ik heb er tot nog toe vijf herlezen, nog vier en een reeks kortverhalen te gaan. 
 3. Les rois maudits (her)uitlezen (Maurice Druon, honderdjarige oorlog meets soap meets wreed wijs) — ééntje van de zes gelezen, en ik denk dat ik er dan Quand un roi perd la France ook bij doe, die heb ik nog niet gelezen. 
 4. Wheel of — nee, serieus, ik meen het, stop met lachen — ik zei dus: Wheel of Time helemaal lezen van begin tot einde. Ik denk dat ik het opgegeven had ergens bij boek zes, maar Brandon Sanderson heeft het einde geschreven, en Brandon Sanderson schrijft boeken die ik graag lees. 

Daarnaast heb ik een klein aantal kortetermijnplannen voor boeken:

 1. Jared Diamond’s The World Until Yesterday: What Can We Learn from Traditional Societies? uitlezen, omdat ik al die mens zijn boeken lees (ik zit al aan 20%, ahem). 
 2. David Foster Wallace’s The Pale King lezen, want dat is mij aangeraden door deze mens, en ik vertrouw die mens als het op boeken aankomt
 3. Robert Eisenman’s The New Testament Code: The Cup of the Lord, the Damascus Covenant, and the Blood of Christ uitlezen, omdat ik eigenlijk wel benieuwd ben hoe hij een vervolg breit aan James the Brother of Jesus: The Key to Unlocking the Secrets of Early Christianity and the Dead Sea Scrolls (hint: de titels zeggen veel over de manier waarop Eisenman schrijft — ik zit al aan pagina 130 van de 1120, en het is even rampologisch slecht geschreven als zijn voorganger, maar even grappig, vol inzichten en boeiendheid).
 4. Larry Niven en Jerry Pournelle’s The Mote in God’s Eye herlezen, omdat het al een half leven of meer geleden is. 
 5. Stanisław Lem’s Fiasco lezen, omdat ik dat nog niet gedaan had. 

…maar eens die kortetermijnplannen achter de rug zijn, zou ik al moeten gaan zoeken. En dan val ik ongetwijfeld in gemakzucht: herlezen wat ik vroeger graag las, boeken lezen van mensen waar ik andere boeken goed van vond, dingen zoeken die ik wellicht goed zal vinden.

Daar heb ik geen zin in, bedacht ik plots. 

Dus ga ik op zoek naar aanbevelingen. Iemand suggesties? Iemand? 

(Enige voorwaarde: dat ik het op een Kindle kan krijgen. Ik ga geen papier zonder ingebouwde leeslamp meezeulen, sorry.)

Engels, Nederlands, Frans, Duits zijn okay. Ik sta open voor alles, en ik beloof dat als ik eraan begin, ik het uitlees en een eerlijke kans geef. 🙂

Doe mee met de conversatie

26 reacties

 1. Juist Blackout and All clear gelezen van Connie Willis, maar die heb je waarschijnlijk ookal gelezen

  Voor de rest kijk ik heel hard uit naar Patrick Rothfuss zn vervolg op the name of the wind (ik moet het alleen bestellen) en heb ik genoten van de first law serie van Abercrombie.

  Weeral, k vermoed dat geen van deze boeken nieuw zijn voor je.

 2. Tja, ik heb mijn kans al opgebruikt natuurlijk, maar ik beveel iedereen naast ‘Max Havelaar’ (dat echt steengoed is) ook van harte ‘Het ezelken wat niet vergeten was’ van Cyriel Buysse aan. Buysse is altijd genietbaar, maar dit is een beetje een vergeten kleinood (zie http://zement.wordpress.com/tag/het-ezelken-wat-niet-vergeten-was/). En o ja: helemaal voor gratis op dbnl: http://www.dbnl.org/arch/buys009ezel01_01/pag/buys009ezel01_01.pdf Even bijknippen die pdf en hij kan hop op de kindle. In ieder geval iets helemaal anders dan de rest van de boeken op je leesplank.

  1. Buysse is inderdaad ook al veel te lang geleden, ik las dat zelfs graag toen ik op de lagere school zat, tijd om te herlezen en te ontdekken wat ik ongetwijfeld allemaal gemist heb. (Leren kennen, anecdote-alert, toen we gingen spelen bij Maddy Buysse, zijn schoondochter en een machtige vrouw (met een machtig huis (in een machtig bos (met machtig grote mieren))), die toen trouwens net Leven en werken van de Kabouter had vertaald naar het Frans, en gatver was is dat lang geleden, en wat word ik oud.

 3. Oh, de tv-reeks van Les rois maudits. We hebben daar indertijd heel graag naar gekeken (toen heb ik geleerd waar het begrip “vrijdag de dertiende” vandaan kwam), maar ben daar ongelooflijk veel van vergeten. Helaas. Maar ik vermoed indien ik dat nu terug zou zien, ik in een lach zou schieten.

 4. ik heb twee boeken van Tom Wolfe in mijn boekenkast en net een derde besteld. Probeer anders Charlotte Simmons eens.

 5. De persoon hierboven heeft mijn eerste gedachte gestolen: The Kingkiller Chronicles van Patrick Rothfuss zijn geweldig.
  Boeken: vN (Madeline Ashby), The Ocean at the End of the Lane (Neil Gaiman), The Quantum Thief (Hannu Rajaniemi), The Night Circus (Erin Morgenstern), Jonathan Strange & Mr. Norrell (Susanna Clarke)
  Comics: Saga (Brian K. Vaughan), Locke & Key (Joe Hill), Batwoman (Greg Rucka voor Elegy, en dan J.H. Williams III), Captain Marvel (Kelly DeConnick), Hawkeye (Matt Fraction)

  En dan zou ik nog een aantal YA novels aanraden, maar iets vertelt me dat dat niet zo jouw ding is =P

   1. In dat geval: The Fault in Our Stars van John Green (één helft van de vlogbrothers) is technisch gezien een YA novel, maar zoals je zegt een gewoonweg goed geschreven boek.

   1. Nochtans een interessante auteur. En er gebeurt veel! Bloed, accidenten, wrede gebeurtenissen, kinderen zien opgroeien, schoolevolutie, achtergrondgeschiedenis, politieke debatten!

    Wat kan een mens meer wensen?!

 6. Beetje off-subject, maar welke Kindle heb je nu? Ik heb de allereerste maar deze wordt constant ingepikt door mijn man dus extra nodig, en twijfel nu tussen de huidige basiskindle en de paperwhite, ik kan er niet goed aan uit wat voor scherm dat is. We zijn wel heel fan van de e-ink om te lezen, hebben ook een Ipad maar lezen liever op Kindle. Alvast bedankt!

   1. Ok, hartelijk bedankt, en altijd leuke posts over boeken trouwens, is altijd een inspiratie voor mij als ik zelf op zoek ben naar iets nieuws! Keep on trippin!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.