Koppijn

Ik voel mij ergens bekocht: andere mensen hebben van die migraine, dat kondigt zich aan, en dan kunnen ze zo’n dagboek bijhouden om te proberen achterhalen wat eventueel aanvallen veroorzaakt, en allerlei.

Ik heb gewoon koppijn, van tijd tot tijd, zoals ongeveer iedereen vermoed ik. Soms een beetje, soms heel veel, en soms — gelijk zaterdag – een hele dag aan een stuk, en geen pillen die eraan helpen tot het vanzelf over gaat.

Weinig dingen die zo op mijn zenuwen werken: als lezen niet lukt en zelfs geluid misselijk maakt, wat is het leven dan waard? Ik moet er niet aan denken dat ik in een situatie zou verzeilen waar dat zo zou zijn, uitzichtloos, voor altijd. Brr.

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. Ik heb migraine, spanningshoofdpijn en ook al eens gewone hoofdpijn. Het blijft, ook na meer dan 30 jaar ervaring, moeilijk te achterhalen wanneer ik nu wat heb. Soms zit er niets anders op dan een pijnstiller nemen, wachten of hij werkt of niet, indien niet: een andere pijnstiller nemen. Dus bijvoorbeeld: een ibuprofen innemen, werkt dat niet, ah dan neem ik een sumatriptan.

  Een hele tijd geleden heb ik eens zes weken aan een stuk hoofdpijn gehad. Dag en nacht. Ja, dat is verschrikkelijk deprimerend. Na een tijd wil je met je hoofd tegen een muur bonken. Een sessie bezoeken aan een neuroloog gaf als oplossing: minder koffie drinken (max 3 tassen per dag, sedertdien doe ik mee aan de onhebbelijkheid van bij tijd en wijle decaf te drinken, maar wat wil je, trial en error leerden me dat de neuroloog gelijk had met die koffie – en bij uitbreiding alles wat caffeïne bevat dus), en dat ik hoofdpijn kreeg van paracetamol. Dafalgan en co. moet ik dus niet meer nemen.

  Zo werd het zaakje weer beheersbaar, en dat is het beste waarnaar ik kan streven, dat het beheersbaar blijft.

 2. Probeer eens met een halfuurtje te gaan slapen als de hoofdpijn komt opzetten (wanneer dat mogelijk is). Het werkt niet bij iedereen, maar bij sommigen werkt niet anders, dus het is het proberen waard.

 3. Ik heb neuralgie van Horton en af en toe ook gewone migraine. Die clusterhoofdpijnen kondigen zich toch niet aan hoor en als ze het wel doen dan ben ik er vet mee want dan is het gewoon van ah hallo ja ik ben het hier he je gaat hoofdpijn krijgen en je kan er lekker niks aan doen. Of dat dan helpt?

 4. Het helpt om als migrainelijder koffie helemaal te bannen. Ik drink al jaren enkel nog hele slappe thee (builtje tien keer in het water laten zakken), en dat heeft enorm geholpen. Ook opletten met chocolade, kaas, alcohol, fel tegenlicht, wind. Vroeger ging ik bij een aanval ook altijd in het donker liggen, nu neem ik een pijnstiller en ga ik wandelen. Dat belast de maag minder en houdt het bloed van je hoofd weg, en de cadans van je stappen zorgt ervoor dat je gedachten niet ook nog eens door je hoofd tuimelen. Overdag, ‘s nachts, maakt niet uit – een flink eind stappen (lees: meer dan een uur, soms wel drie uur) heeft me ook al vaak verlost. Iedereen is anders, natuurlijk, maar baat het niet, dan schaadt het niet.

 5. Ik heb spanningshoofdpijn bij momenten, echt niet te harden. Op een bepaald moment had ik er echt dagelijks last van, ben naar de huisarts geweest en heb een reeks kine sessies voorgeschreven om de nek los te werken. En het hielp.

 6. Nog eentje: op een lege maag werken pijnstillers niet bij mij. Altijd eerst iets eten. Wat leutig is natuurlijk als ge misselijk zijt. Maar als ge misselijk zijt werken pijnstillers sowieso niet. Dus eerst iets innemen tegen de misselijkheid, geduldig afwachten tot de maag kalmeert (fun fun), iets eten (wat eten? moeilijk. uiteindelijk staan er voor mij altijd chocholadecremekes van alpro soja in de koelkast), pas daarna een pijnstiller. Als ik deze volgorde niet volg, is de kans op succes heel klein.

 7. Klopt. Niet op een lege maag pijnstillers nemen. Maar omdat je misselijk bent, vind ik het prettig niet te gaan liggen, maar in beweging te blijven. Zo zakt je bloed en is de pijn draaglijker. Althans, zo vergaat het mij.

 8. Het is niet de eerste keer dat je het over die misselijk makende koppijn hebt, Michel. Ik herinner mij dat ik je toen een remedie onder vorm van zetpillen aan de hand gedaan heb, zetpillen die het énige middel blijken te zijn om van mijn migraine verlost te geraken. Resultaat binnen het uur gegarandeerd.
  Aangezien de samenstelling van deze magistrale bereiding valt onder het patent van mijn huisarts ga ik ze hier niet openbaar maken, maar eenieder die interesse heeft nodig ik uit om mij via mail te contacteren.

 9. Ik zweer ook bij zetpillen. Perdolan Compositum zetpillen zijn de enige zonder prescriptie verkrijgbare pillen die echt werken bij mij.

 10. Wat bij mij fantastisch werkt bij migraine is Almogran. Enkel te verkrijgen op voorschrift en helaas heel duur (ruim 5 EUR per pilletje) maar : zelfs als je ongelooflijk misselijk bent helpt dit (bij mij dan toch) binnen de 30 min. Bijkomend voordeel : je voelt je erna niet helemaal suf.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.