Ik wou een boek maken met foto’s erin, op papier. Tot zover geen groot probleem: er zijn tig websites met zo’n fotoboekmaakapplicatie: downloaden, foto’s over slepen, uploaden, klaar. Of via iPhoto op Mac, of via Lightroom, of gewoon binnensteken in de winkel.

MyPhotobook heeft een hele reeks paginatemplates waarin foto’s (en soms ook tekstkaders) klaargezet zijn, maar die zijn op een paar na onbruikbaar wegens lelijkheid:

myfotoboek

En Lightroom (dat eigenlijk Blurb is, achter de schermen) heeft een hele reeks propere layoutopties:

fotoboek2

…maar het probleem is: ik wil zélf dingen regelen, en het is veel te veel behelpen met die kant-en-klare oplossingen. Gelukkig is er bij Blurb nog een optie voor gevorderden: installeer de InDesign-plugin, en dat leidt u door hele proces.

blurbindesign

Pas op, het blijft allemaal manueel werk natuurlijk: hier geen templates of voorbeelden, alleen een pagina met daarop aangeduid tot waar aflopende foto’s (die over de rand gaan) moeten komen, en waar de veilige zone eindigt (de ruimte waarbinnen ze garanderen dat alles gedrukt zal worden).

De keerzijde van “geen templates of voorbeeld” is uiteraard: volledige vrijheid. Foto’s en tekst precies waar ik ze wil en hoe ik ze wil, met of zonder tierlantijnen:

indesignboek

En op het einde van het proces, als alle pagina’s opgemaakt zijn: de cover maken, die dan automatisch exact de juiste grootte heeft, met een rug precies zo dik als nodig voor het type cover en het aantal bladzijden en de dikte van het papier binnenin:

indesigncover

Nu, uiteindelijk bedacht ik redelijk snel dat ik er geen al te groot probleem van moest maken, van dat ontbreken van vrijheid bij Myphotobook: gewoon elke pagina van het InDesign-document exporteren als een beeld op hoge resolutie, en dan als één aflopende foto op een pagina pleuren, dat geeft toch in principe precies hetzelfde?

Ah. Op één probleem na: er staat redelijk wat tekst bij die foto’s. Zou het dan niet in de soep draaien, als ik dat als als standaard fotoboek laat afdrukken? Tekst als afbeelding printen, dat geeft toch gegarandeerd écht niet goed? Ik heb dat dus maar geprobeerd: eenzelfde boekje met een tiental pagina’s besteld bij Myphotoboek en bij Blurb. Ongeveer hetzelfde formaat, 20.4 x 27 cm bij Myphotobook en 20.32 x 25.4 cm Blurb, ongeveer hetzelfde papier.

Resultaat:

MyPhotobook

  • besteld zondag 6 april, toegekomen woensdag 9 april
  • niet ingebonden maar gelijmd en dan in een hardcover gelijmd
  • blinkende hardcover, blinkend papier (voelt wat goedkoop aan)
  • tekst was als beeld doorgestuurd, was dus wazig en gepixeld
  • rug van cover niet gecentreerd

Blurb

  • besteld dinsdag 8 april, toegekomen maandag 14 april
  • niet ingebonden maar gelijmd en dan in een hardcover gelijmd
  • gesatineerde hardcover, gesatineerd papier (ik had wel mat besteld) (iets zwaarder papier dan MyPhotobook, en daardoor blijft het niet zo goed open liggen)
  • document als pdf doorgestuurd, tekst dus volledig scherp
  • rug van cover perfect gecentreerd in de breedte, maar volledige cover ca. 3 mm te laag gedrukt

De prijs was bij allebei ca. 30 euro (ongeveer 15 euro startkost en een halve euro per pagina, plus verzendkosten).

Vreemd hoe hersenen werken: toen het Blurb-boek toekwam, was ik ervan overtuigd dat de foto’s minder scherp waren dan het MyPhotobook-boek, maar toen ik ze naast elkaar legde, was er geen enkel verschil. Identiek hetzelfde raster, bijna identiek dezelfde kleuren (wat kleurechter bij Blurb, wat te veel geel bij MyPhotobook) — identiek dezelfde machine, schat ik. Net zoals het identiek dezelfde omslagmaak- en inbindmachine is, vermoed ik.

Het centreren-in-de -hoogte-gedoe kan opgelost worden door de tekst wat hoger te zetten. Al de rest is hetzelfde. En dus is het die PDF die de doorslag geeft. Probleem opgelost. Blurb it is.



Reacties

3 reacties op “Een fotoboek bij Blurb.com, een fotoboek bij Myphotobook”

  1. Dat van die onscherpe tekst begrijp ik niet zo goed. Ik heb voor het geboorteboek van mijn zoon een een formaat 20×20 cm gebruikt. Sommige pagina’s heb ik in de editor van de fotoboekwinkel samengesteld. En sommige pagina’s, zowel enkele als dubbele, heb ik in Photoshop samengesteld, op een pagina 20×20 of 20×40 met 300dpi.

    Ik heb mij echt uitgeleefd. Foto’s deels bovenop elkaar, met schaduwen en effecten en vanalles. En tekst natuurlijk, soms schots en scheef.

    Vervolgens heb ik mijn Photoshopcomposities als (soms best wel grote) jpg’s opgeslagen en als paginavullende foto in het fotoboekprogramma ingevoerd. Misschien ben ik blind of zo, maar voor mij is alles, ook de tekst, haarscherp.

    1. Dit is het verschil zoals gefotografeerd door de aardappel in mijn telefoon: twee keer zwarte tekst op witte achtergrond, 10 punt groot.

      een

      De bovenste tekst ziet er in het echt nog veel beter uit: de onzuiverheid die er nu in zit, is helemaal de schuld van de ruis van de telefoon. 🙂

      [En jawel, het waren ook enorm grote afbeeldingen — de beelden zien er overigens van scherpte exact hetzelfde uit.]

  2. Guido De Greef avatar

    ‘maar die zijn op een paar na onbruikbaar wegens lelijkheid’, zeg je. Bij Myphotobook (waar ik trouwens erg tevreden van ben) kan men eindeloos eigen templates maken, opslaan en opnieuw gebruiken