Ik vroeg mij af: hoe lang zou het duren voor er hier, gelijk in China, ook maar een klein aantal achternamen meer zouden zijn?

Ik had geen zin om het op te zoeken op het internet, en ik dacht dat het zo moeilijk wel niet zou zijn zeker om daar te proberen achter te komen met een simulatietje zeker? Zo van maak een lijst van [startaantal] personen met een random achternaam en een random geslacht en een leeftijd tussen [startminimumleeftijd] en [startmaximumleeftijd], en dan voor elke persoon de sterfkans berekenen op basis van de leeftijd, en als de persoon niet dood is, kijken of hij/zij getrouwd is, en als niet, dan als tussen een [minimumtrouwleeftijd] en een [maximumtrouwleeftijd] een kans berekenen dat hij/zij zal trouwen dit jaar, en als getrouwd, dan een kans berekenen dat ze een kind gaan krijgen met de achternaam van de vader, en dat herhalen gedurende een paar duizend virtuele jaren, en zien wat dat geeft.

En voor ik het wist, zat ik te zoeken naar een manier om te bepalen wat de kans zou zijn dat iemand dood gaat op basis van zijn leeftijd, en dan dacht ik “even kijken in de rapte in Excel”, en dat gaf op geen tijd allemaal redelijk plausibele leeftijdspiramides:

leeftijden

…maar tegen dan had ik eigenlijk geen goesting meer om verder te doen.

Want er kwam alsmaar meer bij: ik dacht dan allerlei indexen te gaan halen bij allerlei statistieken online, en dan bedacht ik dat ik ook zou variaties van al dan niet getrouwd, al dan niet achternaam moeder en/of vader moest bekijken, en misschien ook rekening houden met een geografische locatie en aaargh.

Oud worden, dat is iets jong.



Reacties

2 reacties op “Familienamen”

    1. Neenee: een leeftijdspiramide is niet moeilijk te vinden. Maar die van België is bijvoorbeeld beïnvloed door WOII en door immigratie en allerlei andere factoren.

      Ik ben op zoek naar cijfers zoals deze (risico om op een gegeven leeftijd te sterven). Daaruit komt dan automatisch een leeftijdspiramide.