Fijn hoor, familie Cortier

Ik was nog wat verder aan het zoeken in de stamboom van de familie Kesteloot.

Petrus Franciscus Kesteloot (°1776 Oostrozebeke †1841 Aalter) trouwde in 1804 met Regina Cortier (°1782 Ruiselede †1819 Aalter). In de parochieregisters van Ruiselede staat het vol Cortiers. Stapels Cortiers, maar verdomd lastig om connecties te leggen.

De eerste stap is gemakkelijk: Regina Cortier, °17 februari 1782, dochter van Petrus Josephus Cortier en Rosalie Pante (geboorteregister 15/159 v°). Maar wacht, er staat consequent bij elke vermelding van Petrus Josephus Cortier “uit Tielt” bij, en bij Rosalie Pante “uit Ruddervoorde” — zowel in de parochieregisters van Ruiselede als in de burgerlijke stand van Aalter.

Ik dus naar Tielt, maar daar is geen Petrus Josephus Cortier te vinden. Dedju. Op het internet vind ik hem wel terug als geboren in 1751, en dat klopt helemaal met de chronologie: zijn vrouw is ook geboren 1751 en ze zijn getrouwd in 1779. Zijn ouders weet ik ook: Joannes Josephus Cortier en Godeliva Haelemeersch, allebei uit Ruiselede.

Op zoek naar die ouders dan maar. Mysterie: ik vind wel degelijk twee andere kinderen van dezelfde ouders, Joanna Maria Cortier (°1 februari 1743) en Maria Anna Francisca Cortier (°19 oktober 1747), met Joannes Cortier als vader en Godeliva Haelemeersch als moeder, en ik vind een huwelijk tussen Joannes Cortier en Goddeliva Haelemeersch, maar ik zie geen doopsel of geboorte voor een Joannes Cortier in Ruiselede rond de juiste periode.

De schrijfwijze van de moeder kan nogal wat variëren — hier is het bijvoorbeeld niet Haelemeersch maar Gaelemis, met de G naar beneden in plaats van de G naar boven:

Doop Maria Anna Francisca Cortier (1748)

 

…maar die Cortier is redelijk constant. Nu eens Corthier, een zeldzame keer als Cordier, maar praktisch altijd Cortier.

…tot ik toevallig deze tegenkwam:

Doop Anna Catharina Qortir (1748)

Anna Catherina, dochter van Joannes Qortir*vlek* en Goddelivve Allemees. De vader met een Q, maar als doopgetuige wel degelijk Hubertus Cortir met een C. Ugh, zucht.

Op zoek dus naar Cortiers met een Q… en ziet:

Doop Livina Quaertier (1741)

Serieus. Goddiliva Haelemersch, tot daar aan toe, maar Joannes Quaertier? Waar ga ik nog allemaal mogen naar zoeken?

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.