Bij de gebeurtenissen in de luchthaven van Zaventem

Wat een ongelooflijk gemak toch, dat we al die tijd in alarmniveau kweetniethoeveel geleefd hebben. En wat een geluk dat er overal leger op straat staat. Gelukkig hebben die veel erger kunnen vermijden. Dank ook aan Meneer Jambon om ons voor erger te behoeden: een alarmniveautje hoger en alles komt alsnog in orde.

Vorige week zat Zelie in Barcelona. Wat een fantastische zaak dat de bevoegde diensten haar potje speculaaspasta-als-cadeau-voor-gastgezin geconfisceerd heeft, stel u voor dat daar ook een bom in had gezeten.

Volgende week zitten Jan en Sandra ook in Barcelona. Ik hoop toch zeker dat iemand nakijkt dat hun flacons shampoo niet te groot zijn en in een doorschijnende plastiekzak zitten. Gevaarlijk, jong.

Echt serieus: hoe bij elk van die dingen het security theatre alleen maar erger wordt, en hoe er alsmaar minder naar echte achterliggende redenen en oplossingen gekeken wordt: dat is toch gewoon stuitend?

Wie echt kwaad wil doen, die kan dat. Punt aan de lijn. Ik ben oud genoeg om Noord-Ierland meegemaakt te hebben: een volledig belegd minuscuul stuk Ierland, vol leger en politie, en nog vielen er voortdurend doden. En als het niet daar was, dan was het elders in naam van daar.

Zeker dat, het probleem is nu ongetwijfeld groter en de oplossing nog minder eenvoudig of duidelijk. Maar veiligheidstheater en knullige Twitterfoto’s, dat helpt niemand.

Doe mee met de conversatie

38 reacties

 1. Maar wat zijn die “achterliggende redenen en oplossingen” dan? Iedereen lijkt daar gewoon die mogelijke redenen uit te pikken die overeenkomen met hun eigen politieke agenda. Noord-Ierland is ook niet opgelost door achterliggende redenen weg te werken. Dat conflict heeft gewoon zo lang aangesleept tot iedereen het geweld spuugzat was, en zowat elke oplossing gezien werd als beter dan geen oplossing.

  1. Niet echt, of ik moet het toen allemaal helemaal anders meegemaakt hebben. De aanslag in Omagh was zo schokkend omdat hij net viel in een periode van staakt-het-vuren.

   Maar die was er gekomen na jaren van intens diplomatiek overleg, en toegevingen van de twee kanten, omdat onder meer de VS er écht aan begon te sleuren.

 2. Ik heb vanmorgen de gewonden zien liggen. Vreselijk. Ik neem al een tijd de metro niet meer wegens dreiging. Zonder soldaten voor mijn werk was er hier allang een aanslag geweest. Maar betweter Michel, vanuit zijn veilige waterwijk, weet het zoals gewoonlijk weer allemaal beter. Wat een pedanterie. Een beetje bescheidenheid was op zijn plaats geweest.

  1. Pieter weet zéker dat de soldaten voor zijn werk een aanslag hebben verijdeld.

   En de soldaten bij Charlie Hebdo waren leeghangers en luiaards, ongetwijfeld.

   En wie echt denkt dat Schelle (Studio 100!) of Waterwijk (centrum Gent!) of welke plaats van ook inherent veiliger is dan een andere, en dat een paar gewapende pipo’s op straat daar iets aan zal verhelpen, moet dringend naar een dokter.

     1. Ik heb nog eens een poging gedaan maar ik ken het antwoord al van radicaal links gefrustreerde onzin brakers.

     2. En toch blijft ge uw gezever maar spuien. Als het u zo tegensteekt: niemand verplicht u om uw inhoudsloze en nutteloze commentaar hier te geven hé. Slieder anders gewoon weg naar ergens anders, waar ze u allemaal ongetwijfeld in koor zullen gelijk geven?

 3. Op die manier kan je natuurlijk direct ALLE preventieve maatregelen afschrijven.
  Dan maar direct plat op de buik gaan liggen en het opgeven, nietwaar?

  Voor mij mag er nu een blik extra-preventie opengetrokken worden, een paar razzia’s in Molenbeek om te beginnen. En die stenenwerpende kutjongeren daar : taseren. Stuk voor stuk, tot ze het afleren.

     1. Ik wel Michel, ik heb tussen de zwaarste gevallen gezeten toen ik nog jong was. Er was toen een leraar, zwarte band judo en niet bang om in te grijpen en jongeren, desnoods met een heupzwaai, onder controle te houden.
      Tot die man op pensioen is gegaan heeft hij alles netjes onder controle gehad zonder daarvoor te worden aangepakt door die jongeren. Straffer nog, de meesten respecteerden hem. Hij is sterker, hij is degene die baas is.
      Zijn opvolgers waren van het praten principe. Dat is een geweldig zootje geworden. Niettemin zou deze man de dag van vandaag worden vervolgd voor mishandeling, racisme en talloze dingen meer…

 4. Over badinerend meewaardig toontje gesproken. Ik hoop dat jij nooit iemand verliest door een van die religioten, alwetend licht van de waterwijk.

 5. Snap ik uw punt met de overdreven, ridicule regeltjes en maatregelen?
  Zeker en vast, ik studeer op de meest afgelegen campus van Gent (Industrieterrein in Mariakerke) en kan de laatste 4 maand niet meer binnen zonder mijn studentenkaart te scannen -Ah wacht, jawel, de andere ingang 40m verder blijft wel gewoon open- en heb al meerdere keren ergens vast gezeten omdat er een ‘verdacht pakket’ gevonden was. – de vergeetachtigheid van de gemiddelde mens is bijzonder hoog de laatste tijd –
  Ik heb me er ook aan geërgerd.
  Wat echter niet maakt dat ik je post een beetje ‘gemakkelijk’ vind. Alles wat men probeert en doet om de veiligheid toch een beetje te kunnen garanderen is slecht! Nutteloos! Zever! Vervelend voor mijn dagdagelijkse routine!
  Maar let’s be honest, wat moet er gedaan worden? Nu al komt er kritiek dat we te weinig gedaan hebben om de veiligheid te garanderen. Handtassen en rugzakken standaard beginnen controleren bij het binnengaan in shoppingcentra/luchthavens/restaurants/..? Dàt zou pas vervelend zijn.

  Ik snap het punt, maar 1) way too soon, er zijn nog geen 12u geleden 35 mensen gestorven en da’s gewoon verschrikkelijk en niemand z’n schuld buiten die paar geradicaliseerde baardapen die geloven dat uzelf al schreeuwend opblazen u gaat veranderen in een pussymagnet. En 2) kritiek mag er altijd zijn, moét er altijd zijn, maar op een nuttige manier, opbouwend waar dat kan. Want met alle gedane moeite te bekritiseren krijgt niemand z’n geliefde terug en zorgen we er evenmin voor dat niet nog meer zo’n zwarte dagen volgen.

  1. Mijn punt is inderdaad: het helpt niet. En het is veel erger dan dat: het maakt alles slechter.

   Vergelijk gerust de veiligheidsprocedures in Israëlische luchthavens met die in Amerikaanse na 11 september en tegenwoordig ook bij ons. Israël doet échte beveiliging, bijzonder succesvol, in een land waar alles net iets gevoeliger ligt dan bij ons. Wij doen theater: nutteloos, contraproductief, en alleen per ongeluk eens effectief.

   En men sust de mensen dan door bijvoorbeeld (echt waar: ik kreeg van de twee scholen waar onze kinderen zitten dezelfgde boodschap) kinderen in scholen te houden achter een gesloten schoolpoort en ze pas later, druppelsgewijs, naar huis te laten gaan.

   Mijn eerste instinctieve reactie: “Een splinterbom over de muur van de speelplaats? Nee, dat zou een échte terrorist noooooooiiiiit doen! ‘t zijn ook geen barbaren hé.” Veel te cynisch, ongetwijfeld. Ik vraag me elke dag af waarom er niets veel ergers gebeurt, want je kan het toch niet tegenhouden.

   1. Israel is een oorlogszone. We noteren dus dat u Belgie een oorlogszone vindt, anders heeft de vergelijking geen zin uiteraard.
    Nog wat knuffelen en goedpraten, dat zal wel werken. Dat werkt toch bij uw bloemekes van kinderen waarom zou dat dan niet werken bij anderen he.
    De wereld is simpel, voor sommigen heel simpel.

    Niettemin zijn die veiligheidscontroles op luchthavens onzin en grotendeels gericht op het onderscheppen van geld, zwart geld. In die strijd zijn er spectaculaire sprongen voorwaarts genomen. Kwestie van prioriteiten niet waar?

    1. En opnieuw, dat begrijpend lezen blijft toch moeilijk hé.

     “In Israël waar het allemaal veel erger is, doen ze het zó”

     “AHA! We noteren dus dat u Belgie een oorlogszone vindt, anders heeft de vergelijking geen zin uiteraard.”

 6. Onzin Michel. Check pasta en vloeistoffen in. Dan worden die gescand en kunnen gewoon mee. De regel dat alles van meer dan 100ml niet in handbagage mag is nu ook niet nieuw.
  En natuurlijk gaan ze dit nooit kunnen uitsluiten, maar die maatregelen maken het al een stuk moeilijker.
  En ja het onderliggende probleem moet worden aangepakt, maar het een sluit het andere niet uit.

 7. Helemaal mee eens! Absurde maatregelen die tot niets leiden. Vooral toen ik las dat alle Vlaamse Scholen gesloten moesten blijven, heb ik heel hard moeten fronsen.

 8. Terrorisme bestaat bij de gratie van: radicalisme (terzijde: ik noem mensen die zichzelf radicaal opblazen liefst ook: zotten), brutaliteit en intelligentie. Het is zoals de prof vandaag zegt: deze groep terroristen leert constant uit zijn eigen fouten. Bewust bijleren wil zeggen: intelligentie. Michel, je aanzet met de speculoospasta en shampoo zit ernaast: deze maatregelen hielden “de” terroristen uit de vliegtuigen. Je conclusie is wèl correct. Net zoals de klassieke criminelen hun actieterrein verleggen omdat de flikken of nieuwe technieken zoals plofkoffers hen “verdrijven” naar andere “criminele doelen”, net zozeer zullen terroristen op het schaakbord van de intelligence andere doelwitten kiezen. Is het daarom zinvol er tegenin te gaan? Deels wel. Veiligheidsdiensten zijn de pleister op de samenlevingswonden waar radicalisme uit groeit, niet de oplossing. Welke tovenaar kan radicalisme doen verdwijnen? De cocktail die minsten 400 jonge Belgen naar IS bracht kan niet eenduidig benoemd worden. Een cocktail is àltijd een mengsel. Eerlijke politieke analyses moet je in de populaire media niet verwachten, want dat is te complex. Zowel de vorige als de huidige regeringen hebben hun aandeel in de cocktail. De cocktail die maakte dat moslimradicalisme even levensgevaarlijk werd als IRA-radicalisme (niet toevallig ook religieus getint?). Het onderschatten van de rapporten van OCAD is er één van. Het onderschatten van het diaboliseren van een religie of huidskleur is een andere. En dan blijft er nog de persoonlijke verantwoordelijkheid van èlke mens, ook van zotten zonder respect voor anderen en zichzelf.

 9. Wat voor een kortzichtig artikel.
  – Zonder grondige, preventieve controles was er in Frankrijk 300 man meer gestorven. (controles ingang stadium remember)
  – Zonder de para’s in de luchthaven hadden ze eerst nog 100 man extra afgeschoten (cfr zaal Bataclan) Ze hebben met hun eigen handen de slachtofffers naar buiten gedragen. Dood of levend.
  Ge zijt een schande voor iedereen die het linkse gedachtengoed een beetje serieus neemt nrespectvolle egoistiosche typ die ge zijt. Dit is zelf Internet onwaardig.

 10. 19 gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 19 burgemeesters die ze moeten bellen als de flikken 200 meter verder moeten opereren: “Mogen we ne keer binnen bij ulder? Pardon, je comprends pas!” Enz…
  Die belachelijke, groteske toestanden maken wat wat nu is. Maar daar hoor je niets over in de officiële berichtgeving.
  Maar, wie snapt iets van die politieke Brusselse toestanden. Een beetje soldaten op straat zetten, en iedereen content.
  Dat er achteraf een bom (of drie) ontploffen – ah, maar we waren paraat!
  Ondertussen is het gat in de begroting alweer een tijdje uit de media en als niet, dan hebben we nog de panda’s die gaan kippen.

  1. Alsof Parijs of Londen of New York bestaat uit 1 (politie)zone. Interessant om weten ook dat net de zelfde personen die klagen over de versnippering in Brussel een land nauwelijks groter dan een zakdoek willen opknippen en pakweg in Antwerpen (met moeite de helft van Brussel, het is maar dat u het weet) “districten” nodig hebben… Dat het beter kan wil ik best geloven maar stop met een geheime agenda te pushen onder het mom van algemeen belang.

 11. Oei, oei. Zo veel giftige reacties. Terwijl de kern van het verhaal toch is dat al die (vaak onnozele) veiligheidsprocedures en controles geen aanslagen voorkomen. Ze zorgen hoogstens voor een verplaatsing van de doelwitten. Geraken we niet meer op het vliegtuig? Ok, dan blazen we de hele inkomhal van de luchthaven op. Of een trein. Of een metrostel.

  En intussen moet ik al meer dan tien jaar mijn broeksriem en schoenen uitdoen als ik het vliegtuig wil nemen. Elke keer denk ik: “de terroristen hebben gewonnen” en ook “geen enkele instantie gaat dit ooit nog durven terug draaien, dit is voor de rest van mijn leven”. Indien een luchtvaartmaatschappij zich zou profileren als: “bij ons geen onnozele controles en iedereen mag een grote bus shampoo mee aan boord nemen”, ik zou verdomme wel weten wat kiezen.

  1. Voor een gerust gemoed op het vliegtuig doe ik graag mijn broeksriem en schoenen uit bij de controle. De controles mogen zelfs nog scherper als dat de veiligheid ten goede komt.

     1. Goh. Ik ben niet de enige die één en ander absurd vindt hoor. Zeer lezenswaardig artikel alhier:

      As Bruce Schneier, a security technologist, explained to Vanity Fair, “The only useful airport security measures since 9/11 were locking and reinforcing the cockpit doors, so terrorists can’t break in, positive baggage matching and teaching the passengers to fight back. The rest is security theater.”

      http://www.vanityfair.com/culture/2011/12/tsa-insanity-201112

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.