Het is zover

Met de Zwarte Pietenkwestie is het Social Justice Warrior-gedoe helemaal thuis in Vlaanderen.

Lees vooral deze tekst van Jan Blommaert. Ik ben het er onverkort helemaal mee eens.

En de pers springt erop en doet mee. De pers heeft niet door dat we in een wereld leven waar de waarheid er niet meer toe doet.

Er zijn er bij ons natuurlijk die dat wél al een tijd doorhebben, en die de lessen uit Amerika al een tijdje ter harte nemen. Eéntje daarvan: zorg ervoor dat de mensen de media niet meer vertrouwen (Mainstream Media, “de trado’s”, Lügenpresse, één pot nat). Een andere: liegen. Liegen dat ge zwart ziet. In het slechtste geval blijft er wel iets hangen, in het beste geval verliest de tegenpartij omdat ze zich tot uw niveau moeten verlagen en kan men zich in details verliezen, om uiteindelijk te eindigen op “pff, wie gelooft die mensen nog”.

Neen, ik heb er geen goed oog in.

Serieus: lees dat artikel van Jay Rosen, en probeer dan nog eens optimistisch te zijn.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

 1. Ik kan de gedachtengang wel volgen, maar dan gaat het natuurlijk over politiek. Ik vind het wel logisch dat mensen (niet politiekers) zich beperken tot de zaken die rechtstreeks binnen hun dagdagelijkse werken passen, dat zij, als ze op iets stoten dat eigenlijk niet kan, dit willen veranderen.

  En als we het dan toch breder zouden moeten zien, moest ons geschiedenisonderwijs niet zo’n grote blinde vlek vertonen omtrent ons koloniaal verleden, er was geen pietendiscussie nodig.

 2. Die hele discussie, waarom eigenlijk, heeft heel wat haat gezaaid.
  Aangezien deze haat niet aanwezig was voor de discussies is er dus een oorzaak van die haat.
  Die haat wordt dus verspreid door mensen die zwarte piet racistisch vinden want de mensen die dat niet vonden hebben nooit haat verspreid, ze gaan daarin heel ver en willen zwarte piet verbieden. Wat hen blijkbaar nog lukt ook.
  Terwijl zwarte piet toch bekend staat als een kindervriend. Hij deelt zelfs snoep uit, als een blanke knecht dat doet wordt hij onmiddellijk argwanend bekeken.

  Het argument dat het een knecht is (en dat hij omdat hij zwart is knecht moet zijn) komt er eigenlijk op neer dat de verdedigers van de racisme stelling de job van knecht minderwaardig vinden.
  Er zijn de dag van vandaag wereldwijd miljarden knechten aan het werk welke beledigd worden met dit verhaal. Een knecht is een minderwaardig mens.

  En enkel niet-gekleurden(niet bruin/zwart) mogen nog knecht zijn want een witte of gele piet is geen probleem.

  Mensen die de stelling zwarte piet is racistisch verkondigen vinden knechten dus een minderwaardig onderdeel van de bevolking. Dat zij een kinderfeest verbrodden, een oeroude traditie vernietigen en daarmee miljoenen mensen schofferen vinden zijn niet het overwegen waard om hun doldwaze redeneringen door te drukken en zo de mensen in het harnas te jagen (iedereen weet toch dat als je dat doet je miljoenen mensen hun feest helemaal verbrod.)

  Die mensen zaaien haat. Met een minimum aan denken zullen ook zij dat weten maar toch drukken zij door.
  Zulke mensen zijn nefast voor een maatschappij.

  Negeer al die mensen, sluit ze uit want ze zullen nog veel verder gaan. Als je al een kinderfeest verbrod dan gaat niks hen tegenhouden om nog meer te gaan verbrodden.

  Laat zulke mensen niet in uw leven en houdt het leuk.

 3. Ik ben van de mening: ge moet uw probleem niet aan mij opdringen. Wat niet wil zeggen dat ik niet bereid ben om mijn eigen assumpties aan kritisch zelfreflectie te onderwerpen en te luisteren naar uw argumenten.

  Ethische dilemma’s zijn in de grond een gevoelskwestie. Hoe voel ik mij hierbij? Kan ik mijn standpunt voor mezelf verantwoorden? Kan ik hiermee leven? De mens is een irrationeel wezen en heeft vaak geen oren naar rationele argumenten. Zeker niet als het over complexe vragen gaat waar geen eenduidig juist/fout antwoord op bestaat.

  De premise vanuit de anti-piet hoek ga ik niet zonder meer afschieten, maar ik ga ze ook niet zomaar van repliek dienen laat staan zonder meer aannemen. Meer fundamenteel kaats ik graag de bal terug: Waarom net nu? Wat betekent zwarte piet voor jou persoonlijk? Wat betekende hij vroeger voor jou en vandaag? Wat is er zo hard veranderd dat dit zo’n strijdpunt is geworden? Is zwarte piet het punt of zit er een diepere beweegreden onder de oppervlakte?

 4. Ik heb Blommaert’s artikel ook gelezen, en goedgevonden. Maar Blommaert zegt niet dat Zwarte Piet niet racistisch is, en ook niet dat er tegen ingaan irrelevant is. Hij zegt dat er idd belangrijkere (structurele) vormen van racisme zijn, maar je moet de Zwarte Piet discussie ook natuurlijk binnen die context van structureel racisme zien. Het is er een uitwas van, en staat er niet los van.

  Voor mij is het voor de rest heel simpel: Zwarte Piet is kwetsend voor veel mensen met een migratieachtergrond (en ja, ik weet dat sommige van die mensen ook gezegd hebben dat ze er geen probleem mee hebben, maar dat wil niet zeggen dat het niet problematisch is). Het is wel degelijk racistisch (maar dat wil niet zeggen dat je een racist bent omdat je Sinterklaas viert, of Zwarte Piet speelt in een buurtschool en het is niet intentioneel racistisch), en het kan makkelijk opgelost worden door over te stappen op de roetpiet. Het gaat dus niet over een aanval op ‘onze’ tradities, het gaat over een kleine aanpassing van een figuur die sowieso al jarenlang aan veranderingen onderhevig is waardoor we een beetje empathie tonen tov een groep die vaker gestereotypeerd wordt en ook lijdt onder structureel racisme. What’s the problem?
  Kinderen gaan echt niet minder plezier beleven aan het feest omdat Zwarte Piet er niet meer uit ziet als het stereotype van een zwarte in een Morenpakje.

  Heel erg bedankt voor de link naar het artikel van Jay Rosen, super interessant.

 5. Stel nu dat zwarte Piet historisch gezien een oranje piet zou zijn. Hollanders dus.
  Die zouden daar trots op zijn, die zouden daar mee pochen.
  En de verzuurde anti-mensen uit onze maatschappij zouden dat niet kunnen uitstaan en vragen om de oranje pieten te vervangen door zwarte pieten.

  Dat zijn dezelfde mensen die nu anti zijn. Altijd maar anti en verzuurd, altijd uit dezelfde hoek.

  Waarom zijn zwarten niet trots dat net zij gekozen zijn tot hulp van de sint. Dat is toch een eer?

  Waarom moeten de pieten wit worden, waarom moet de sint niet zwart zijn.

  Ik herhaal mijn oproep, sluit deze mensen uit uw kringen voor ze ook u vervormen tot een onverdraagzame die het geweld niet schuwt en bijna altijd zelfs begrijpt of goed praat.

  Negeer ze en vooral, verzet u tegen elke vorm van subsidie die zulke mensen aanspreken. Want het zijn net die mensen die massaal vinden dat iedereen maar moet betalen voor hun ideeën en er alles aan doen om anderen uit te sluiten.

  Wordt terug gelukkig mensen, sluit de rotte plekken in de maatschappij volledig uit.

  Het wordt stilaan tijd om te gaan optreden tegen deze waanzinnigen, genoeg is genoeg!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.