Ik had ooit eens ergens gelezen dat iemand die kan tekenen, een lijn tekent zonder lat en die zit er recht uit, zelfs al is ze niet recht. En dat iemand die niet kan tekenen, een lijn tekent met een lat, en die ziet er scheef uit, zelfs al is ze recht.

Ik kan niet tekenen. Ik vind dat spijtig, want ik zou het wel graag kunnen.

‘t Is te zeggen: ik kan natuurlijk wél tekenen. Iedereen kan tekenen. Tekenen is een kwestie van oefenen. Bijna tien jaar geleden, op mijn vorig werk, konden we ‘s middags tekenles volgen. Met oefeningen van “teken een tekening af, maar dan omgekeerd”. Of “teken dingen zoals ze zijn, niet zoals ge weet dat ze zijn” — zie de details van dit legospeelgoed, bijvoorbeeld:

2970591208_1cf2521cde_b

De methode was die van Betty Edwards, Drawing on the Right Side of the Brain. Leutig en wijs en alles.

Maar: veel werk. Ik heb het lang volgehouden, alle dagen iets tekenen. Tientallen keren mijn linkerhand. Stapels computermuizen en -kabels en Colaflessen en kroonkurken.

En jawel, het ging alsmaar beter, maar er waren zo enorm veel andere dingen te doen ook. En dus deed ik het niet meer.

Het enige dat ik tegenwoordig nog teken, is stukken interface en andere diagrammen, op papier, op whiteboard en digitaal.

Maar dat dan wel zeer veel keer per dag en per week. En dat gaat bijna zonder nadenken.

Ik ga niet zeggen dat het magistraal of uitstekend of zoiets is, maar er is wel iets van aan, van die rechte lijnen die niet echt recht zijn.

Neem dit diagram (tekst geblurd wegens euh ja werk), dat ik vorige week op het whiteboard tekende:

Print

‘t Is dus niet alsof ik daar eerst een kladversie van getekend heb en dan meticuleus overgezt: ‘t was gewoon een soort brainstormen-op-whiteboard.

Dat overgezet digitaal, geeft dit:

digitaal

Akkoord, geen groot meesterwerk, en ‘t is ook niet alsof het massief complex is of zo, maar ‘t presenteert wat het moet presenteren, en met wat uitleg erbij is het relatief duidelijk ook.

En het is zo ongeveer 100% hetzelfde als wat er uit de losse pols uitkwam, kijk maar met de twee boven elkaar:

Print

Ik vind dat dus magisch, zelfs al heb ik het zelf gedaan.



Reacties

Eén reactie op “Tekenen en rechte lijnen”

  1. Ik herinner me anders wel nog dat uw tekeningskes voor dat online tekenspelletje (naam ontgaat me nu) best wel redelijk goed waren.