‘t Is prijs: fake news

Vanmorgen op de Twitters, Johan Van Overtveldt:

Wat Le Soir zei was niet “Van Overtveldt wil de accijnzen verlagen”.

Er stond

Le ministre des Finances Johan Van Overtveldt remet la baisse des accises sur la table. Bronca de la ministre de la Santé et des tabacologues.

En, dus ja, ‘t is mogelijk dat hij inderdaad niet letterlijk gezegd heeft “ik wil de accijnzen op tabak verlagen”.

Maar zou hij ontkennen dat hij gezegd heeft dat accijnsaanpassingen op tabak en alcohol bespreekbaar moeten zijn bij de begrotingsonderhandelingen?

En zou hij ontkennen dat hij daarbij opmerkte dat in Israël de accijns op alcohol is verlaagd en dat er een beduidende toename van de inkomsten was?

Dit is wat er bij Belga stond:

“Accijnsaanpassing op alcohol moet bespreekbaar blijven”
ID: 87526723
Author: Kevin Wouters
TEL AVIV 13/06/2017 11:33 (BELGA)
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vindt dat accijnsaanpassingen op tabak en alcohol bespreekbaar moeten zijn bij de begrotingsonderhandelingen. “In Israël is vorig jaar de accijns op alcohol verlaagd en er was een beduidende toename van de inkomsten”, zegt hij na een overleg met zijn Israëlische ambtgenoot Moshe Kahlon.

Begin dit jaar bleek dat de inkomsten uit accijnzen op alcohol en tabak in België tegenvallen. Het gaat om minderinkomsten die in de honderden miljoenen euro lopen. Johan Van Overtveldt stelde toen al dat de accijnsverhogingen een negatief effect op de inkomsten hebben en suggereerde dat lagere tarieven geen taboe mogen zijn. De minister botste op verontwaardigde reacties bij CD&V en Open Vld. “De daling van de inkomsten bewijst met dat het ontradingsbeleid succes heeft”, zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “In Israël hebben ze vorig jaar de accijnzen op alcohol verlaagd en daarna is een groot stuk van de illegale handel verdwenen”, zegt Van Overtveldt na zijn gesprek met Moshe Kahlon. “Als hogere accijnzen ervoor zorgen dat het excessief gebruik daalt, ben ik de eerste om dat toe tejuichen. Maar als je merkt dat het gebruik daalt, maar niet Volgens werwachting, en dat de inkomsten veel meer dalen, moetje daar toch over durven praten.” Van OvertWeldt overlegt komende Week met zijn Luxemburgse collega over de accijnspolitiek (BIN, POL KWO (DRM), nl)

Tja.

(“Bronca” trouwens, zo’n wijs woord: Ensemble bruyant des sifflets et lazzis de la foule à l’adresse du torero maladroit ou au-dessous de sa valeur habituelle. Par extension: protestation collective; tollé.)

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.