Lessenrooster

Twee lessenroosters binnen, twee.

Dat van Jan in het tweede jaar:

lessenrooster jan

En dat van Anna in het eerste jaar:

lessenrooster anna

Groen is taal, blauw is STEM-achtige dingen, geel is menswetenschappen-achtige dingen. En oranje zijn vakken die ik liever iets menswetenschappen- of taal- of STEM-achtig zou willen zien worden.

Enfin, denk ik. Want ik heb geen idee wat leefsleutels zijn. Ik heb wel een idee wat godsdienst is, en in het beste geval is het een vak dat leert over de inhoud en de ideeën van verschillende godsdiensten.

Mijn ‘beste geval’, welteverstaan. De onderwijskoepel denkt daar anders over, heeft het over gevaar voor relativisme en allerlei.

In het slechtste geval, zoals in het slechtste geval bij zedenleer, zijn het twee verloren uren in de week.

En ik heb het slechtste geval al veel meer meegemaakt dan het beste geval. Twee uren per week verloren aan geneuzel in de marge. Kijken naar films en wazige klasdiscussies.

Er wordt natuurlijk eindeloos gediscussieerd over zin of onzin van godsdienst en/of zedenleer — het internet staat vol lange (zéér lange, kijk ter voorbeeld hier eens, ik heb de indruk dat het vaak leraars godsdienst zijn die argumenteren 🙂 ) betogen pro — maar kunnen we het misschien toch over één ding eens geraken?

Twee uur per week, dat is dubbel zoveel tijd als pakweg geschiedenis, van het eerste tot het laatste jaar. Kunnen we dat niet terugbrengen naar één uur? Zou dat geen idee zijn?

4 reacties op “Lessenrooster”

  1. Maar waarom ze dan naar een katholieke school sturen? In het vak zedenleer krijgen ze iets wat lijkt op wat jij voorstelt, of zie ik dat verkeerd?

    1. Nee hoor. Onze oudste heeft vorig jaar twee uur zedenleer gehad, en voor zover ik zag was het niet meer dan kumbayanonsens en films kijken en babbelen. De twee uur godsdienst het jaar ervoor, dát was dan weer zoals ik het omschreef. Maar wel nog altijd minstens één uur teveel naar mijn goesting.

Reacties zijn gesloten.