Wow, dát was nog eens wat anders

Mieke Van Hecke in debat met Jean-Jacques De Gucht op de Zevende Dag.

Enfin, ik zeg “in debat”, ik bedoel eigenlijk “roepen versus ‘nee’ zeggen”.

Van Hecke heeft haar daar zitten opwinden en kwaad maken en roepen, ‘t was geen gezicht. En De Gucht zat daar gewoon met een glad gezicht, en alles wat hij moest zeggen was voortdurend “nee”. Van Hecke: ‘ja maar wat gij daar zegt is niet waar”. “Nee”. “De Raad van State zegt nochtans…” “Nee”. “Wat dit wil zeggen is…” “Nee”.

De enige indruk die ik kreeg, was dat Van Hecke dus écht niet kan discussiëren (in dergelijke omstandigheden). In plaats van gewoon kalm te blijven en te zwijgen, maakt ze zich druk en roept ze. In plaats van één punt te nemen en daar rustig op door te hameren tot ze haar gelijk krijgt, antwoordt ze op alle dingen.

De grond van de zaak, voor zover ik het begrepen heb: De Gucht wil het katholiek onderwijs verplichten om één van de twee uren godsdienst in de derde graag te spenderen aan vergelijkende godsdienstdinges.

Van wat ik mij herinner van de godsdienstlessen, was dat eigenlijk al meer dan het geval — wij kregen een degelijke intro in de geschiedenis van allerlei godsdiensten — maar alla.

Punt is: Jean-Jacques De Gucht wil dat er op school iets gegeven wordt van leerstof. De grondwet zegt dat de inhoud van de godsdienstlessen niet kan bepaald worden door andere mensen. En Jean-Jacques De Gucht wil dat stuk leerstof per se in de les godsdienst. Waardoor hij inbreekt in de godsdienstvrijheid zoals gevrijwaard door de grondwet. Terwijl dat eigenlijk absoluut niet nodig is, want als hij ervoor zorgt dat de eindtermen aangepast worden, kan hij zijn doel (dat die leerstof gegeven wordt) bereiken zonder grondwettelijk lastige dingen te doen.

En ja, de Raad van State heeft gezegd dat het eventueel zou mogelijk zijn, maar het is niet omdat het eventueel mogelijk zou zijn dat het ook de beste manier is om het te doen.

(Maar godverdorie, ze zouden Mieke Van Hecke toch een cursus “geteleviseerd debatteren in de eenentwintigste eeuw” moeten geven.)

(En als ze de netten willen afschaffen: mij niet gelaten hé, maar doe dat dan met open vizier.)

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. ah ja, ik peins da JJDG nog keer op tv wou komen en bij de 7e dag zijn ze daar weer mooi ingetrapt.
    En MVH nog zo’n voorbeeld van iemand die niet op haar plaats zit … en dat is dan zogezegd één van de machtigste vrouwen van belgië. Ik moet daarvan wenen als vrouw, echt.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.