‘t Is blijkbaar podcastmaand

Kelly zegt dat toch, en wie ben ik om dat tegen te spreken?

Bij deze dus: mijn favoriete podcasts die ook allemaal beluister! Er zijn er nog wel andere die ik incidenteel eens opleg (This American Life bijvoorbeeld, dat meestal goed is, maar dat minder door één stem gemaakt wordt, en waar ik niet zeker van ben dat ik het graag ga horen, waardoor ik er minder tijd voor kan maken, gelijk).

In alfabetische volgorde:

  • Anglo Saxon England Podcast: toen David Crowther al een tijdje bezig was aan zijn History of England (zie later) en hij de eerste afleveringen herbeluisterde, besefte hij dat er eignelijk veel meer te vertellen was dan hij verteld had. En besloot hij dus te herbeginnen met het begin van de geschiedenis. Naast zeer goed ook hilarisch grappig.
  • Dan Carlin’s Hardcore History: Dan Carlin, zo zegt hij zelf alle vijf voet, is géén historicus, maar wel een geïnteresseerde mens. Hij maakt lange (zeer lange) podcasts, die u telkens proberen in de situatie te plaatsen. Met een korrel zout te nemen soms, maar veel vaker enorm interessant, en paradigmaveranderend, zoals dat heet: na een podcast van Carlin over een onderwerp, kunt ge meestal niet anders dan dat onderwerp op een andere manier bekijken dan ervoor.
  • In Our Time: van de BBC, met de fantastische Melvyn Bragg, elke week drie kwartier, met telkens wereldexperten, over een ander onderwerp. Algemeen of specifiek, wetenschap, kunst, filosofie, alles komt aan bod — een greep uit de laatste paar afleveringen: dinosaurussen met pluimen, Picasso’s Guernica, de Picten, Germaine de Stael, chromatografie, Hamlet. Meer dan aangeraden.
  • Revolutions: Mike Duncan is de man die op zijn eentje een geschiedenispodcastrevolutie in gang heeft gezet, jaren geleden met zijn History of Rome (de serie is afgelopen maar nog altijd enorm hard aangeraden). Revolutions gaat over, ahem ja, revoluties. Hij bespreekt in zeer groot detail een aantal revoluties: die van Cromwell, de Amerikaanse, Haïti, de Franse, Gran Colombia, de Julirevolutie in Frankrijk, en nu is hij aan zijn zevende revolutie bezig: 1848. Fantastisch goed.
  • The History of Byzantium: Robin Pierson neemt over waar History of Rome stopte, met de geschiedenis van Romania, het Oost-Romeinse Rijk. Het wordt afgezaagd, maar ook hier: enorm fascinerend, zeer veel detail, zeer aangeraden.
  • The History of England: David Crowther, slaagt er meer dan om het even wie op deze lijst, in om het grappig te maken. Alleen daarom al aangeraden.

Ik vind trouwens tijd voor podcasts tijdens het fietsen. En als ik aan het koken ben en er is niemand in de buurt.

En ik luister met Podcast Addict, waar ik zeer content van ben. Het is niet gratis, maar het kost ook geen arm en een been.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Maar waarom een app? Je kan toch ook gewoon downloaden en rechtstreeks van je telefoon luisteren? (Oprecht geïnteresseerde vraag, want ik luister al podcasts, maar nu heb ik de indruk dat er iets is dat ik nog niet begrijp)

    1. Met een app staan ze proper bij elkaar, worden ze (eventueel automatisch) gedownload wanneer nodig en gestreamd wanneer niet nodig, kunt ge bookmarks maken, kan er een link naar bvb. kaarten of meer uitleg staan, kunt ge ze eventueel sneller laten afspelen (1.5 keer zo snel, tijdwinst en geen echt verschil in kwaliteit), kunt ge oude afleverinen terugvinden, etc. etc.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.