Elektronische post aan de RUG

Het eerste dat ik deed, toen ik naar de universiteit ging, was op zoek gaan naar de computers.

Ik wilde op het netwerk geraken, namelijk. Welk netwerk, dat was nog niet zo heel duidelijk, want er waren toen allemaal verschillende netwerken, en er werd nog niet echt gesproken van “het internet”.

Ik dus naar het Algemeen Rekencentrum (ARC) van de universiteit, en daar kreeg ik deze brochure in de hand geduwd:

cdrmagazine

Hoera! Er is netwerk!

…en een half uur later: helaas! Er is eigenlijk alleen maar de mogelijkheid om mails te versturen:

elektronische post

Elektronische post is reeds 2 jaar in gebruik aan de RUG. Zeer populair is het boodschappenverkeer met andere onderzoekscentra en universiteiten via EARN (European Academic and Research Network). Elektronisch boodschappenverkeer tussen de verschillende universitaire diensten binnen de RUG is eerder nog beperkt. Met de nieuwe kommunikatie-faciliteiten die RUGnet in de nabije toekomst zal bieden, zal een meer systematisch gebruik van interne elektronische post mogelijk worden.

Het blijkt een zeer efficiënt systeem te zijn voor communicatie binnen en buiten de RUG.

  • Elektronische post is vlugger, eenvoudiger, goedkoper dan brievenpost en veel efficiënter dan telefoon.
  • Ook als de bestemmeling niet aanwezig is kunt U een boodschap in zijn electronische postbus achterlaten.
  • U hebt ook de mogelijkheid te checken of de bestemmeling Uw boodschap heeft ontvangen.
  • Een tekstuele mededeling is dikwijls duidelijker dan een mondelinge mededeling via telefoon (minder misverstanden en mogelijkheid tot kopij op papier). Met behulp van zgn. mailing-lijsten kan met één bewerking eenzelfde bericht aan meerdere bestemmelingen worden verstuurd.
  • Men kan zich ook inschrijven op één of meerdere info-lijsten om aldus automatisch berichten te ontvangen over een bepaald Onderwerp.

Om berichten te kunnen versturen en ontvangen via elektronische post volstaat het zelf een mail-adres en een elektronische postbus te hebben (bvb op de CDR-mainframe of het computersysteem van de eigen dienst) en het mail-adres van zijn bestemmeling te kennen.

Ik heb mij dan maar teleurgesteld ingeschreven een dozijn mailinglijsten — er deed een printout de ronde van honderden en honderden lijsten. En het heeft geduurd tot het jaar erna, toen de eerste webbrowser er kwam. :/

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. “Bij intern berichtenverkeer binnen de RUG mag dit suffix uiteraard weggelaten worden.”

    Cool! Dat wist ik niet. Net zoals het zonenummer (de prefix in dat geval) vroeger ook niet hoefde als je naar je vriendjes in het dorp belde.

  2. In 1998 kreeg je in de eerste kandidatuur een mailbox van de volle 1 MB – de licenties kregen er 2. Waar is de tijd! Toch nog heimwee naar Pine om emails te versturen vanop een unix-bak – de web-emulator die je nu kan vinden is toch hetzelfde niet 🙂

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.