Allemaal kleine axolotls

In de tuin van mijn ouders is er een klein vijvertje. ‘t Is te zeggen, een grote vierkante bak waar ooit vissen in gezeten hebben maar nu niet meer.

Toen de vissen allemaal schielijk heengegaan waren, zat het even vol met muggenlarven, maar toen kwamen de rugzemmers, en nu zag ik geen muggenlarven meer.

Het zit er wel vol van blauwe waterjuffers, en ik dacht dat ik gisteren daar allemaal larven van zag. Van die gemene roofbeesten in het water, bah — maar toen ik dichter ging kijken, zagen ze er veel te beweeglijk uit, en te donker, en verkeerd van vorm, en eigenlijk ook te groot.

larve

Het waren begot allemaal larven van salamanders!

Vroeger lang geleden, toen er nog een beek in de buurt was die vol leven zat (spinnen met een duikklok! kikkers! padden!) zagen we heel, heel zelden ook eens een salamander.

Ik had nog nooit van mijn leven een salamanderlarve in het echt gezien (op de axolotls van Tony in de lagere school na, maar da’s neotenie en dat telt niet), en nu ineens wel twintig of dertig! En al redelijk groot!

Zo spannend. Geen flauw idee ook hoe er ooit een salamander in dat vijvertje geraakt is.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Een salamanderlarve is niet gelijk aan een axolotl. Een axolotl is een salamander die geen metamorfose kent, zoals andere salamanders. Het lichaam blijft de larvale kenmerken behouden maar het dier wordt wel geslachtsrijp. De axolotl heeft hierdoor een sterk visachtig lichaam met kleine poten en een grote zijdelings afgeplatte staart.
    Overigens komen Axolotls enkel voor in Mexico en nergens anders in de natuur.

    1. Ik zei dat dus ook: “Ik had nog nooit van mijn leven een salamanderlarve in het echt gezien (op de axolotls van Tony in de lagere school na, maar da’s neotenie en dat telt niet)”.

      Mijn klasgenoot had een axolotl. En salamanderlarven zien er als axolotls uit, en omgekeerd. ‘t Was een, dinges, poëtische omschrijving. 🙂

  2. In de jaren 50 waren er in de beken dicht bij huis grote aantallen zwarte salamanders met een rode buik.Een idee welke soort het was? Met de jaren verdwenen door bouw.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.