Ik schud meewarig het hoofd:


Ik begrijp het wel, dat denken dat papieren boeken beter zijn dan e-readers, maar het is totaal irrationeel.

Niet dat daar iets mis mee is, met irrationeel zijn. Sommige van mijn beste opinies zijn irrationeel. Maar ze zou het toch eens moeten proberen, denk ik dan. Want als ik lees

Geen fijner moment om te lezen dan de nacht, wetende dat de wereld om je heen slaapt, dat niemand je komt storen en je helemaal mag opgaan in de woorden van je minnaars die je de mooiste zinnen toefluisteren, je kippenvel doen krijgen, je adem doen stokken, je tot tranen toe bewegen [etc. etc.]

…dan stel ik mij vooral voor hoe dat precies gaat, dat ‘s nachts lezen. Ik heb dat vroeger zeer veel gedaan met papieren boeken, met mijn enorm bijziende ogen: één oog dichtgeknepen, het andere oog op een paar centimeter van de pagina, de acrobatieën om ofwel de even ofwel de oneven pagina’s te lezen.

En toen kocht ik mijn eerste Kindle en kon ik zonder mijn hoofd te moeten bewegen aan één stuk door blijven lezen.

Om nog te zwijgen van de verlichtingssituatie: ofwel met het groot licht of de nachtlamp aan, maar dan ligt ge altijd in de schaduw, ofwel met een leeslamp in het boek geklemd, maar dat kwam altijd los en dat gaf ook niet genoeg licht.

Dát probleem was met mijn eerste Kindle niet opgelost, maar nu dus wel. En met de allerlaatste Kindle die ook nog waterdicht is, is het helemaal in orde: in de regen lezen, onder de douche, in de regen of onder de douche in het donker zelfs.

Mevrouw Van Mieghem zou het ook eens moeten proberen, vind ik.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Absoluut! Ik heb nu een dik half jaar een e-reader en ik vraag mij af hoe ik dat vroeger eigenlijk deed, lezen in bed. ‘t Is ook zo veel makkelijker om in slaap te vallen nu: mijn licht kan al uit en eens ik in slaap val, doet mijn e-reader na een kwartiertje hetzelfde, terwijl ik de dag erna toch perfect mijn pagina terugvind i.p.v. te moeten hopen dat ik een hele nacht met mijn vinger tussen de pagina’s slaap (wat natuurlijk nooit gebeurt). Op papier lezen bijft plezant, maar in bed, nope, e-reader it is!

  2. Jep !
    Vorige week is het mij (na 3 jaar e-reader) voor het eerst overkomen dat ik in een ECHT boek op de bladzijde tikte om om te slaan. Het werkte niet. Ik denk dat ik het boek maar terugbreng want het is kapot 🙂

  3. Misschien heeft het mijn relatie wel gered 😉 Zo van ‘zijt gij nu nog aan ‘t lezen ?’ (teveel licht) en ‘ik kan niet slapen van dat geblader, moet dat ?’.
    Lang leve de Kindle !

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.