Het is vrijdag, ik zit alleen thuis (de vrouw is op de lappen met vriendinnen), wat doet een mens dan?

Juist, de archiefdozen op het interwebs nog eens opentrekken om te zien of ik nog verre familie kan vinden.

Ik was mijn backlog aan Van De Rostijnes aan het documenteren. Dat wil dan zeggen dat ik voor alle mensen waarvan ik min of meer weet wanneer ze zouden kunnen geboren of overleden of getrouwd zijn, ergens een primaire bron ga opzoeken (parochieregister of akte van de burgerlijke stand), dat ik daar een screenshot van neem of dat ik ze download en ze een naam geef.

Een klein stukje van de oogst van vandaag:

En dan per akte ga ik alles na dat er in staat — bijvoorbeeld naam van een persoon, geboortedatum, naam en leeftijd en woonplaats en soms beroep van de ouders, naam en soms leeftijd en beroep van peter en meter — en voeg ik die aan mijn database toe.

Zo ziet bijvoorbeeld de overgrootvader van mijn grootvader er uit:

Ik heb een afbeelding (voor de mensen waar ik geen foto of schilderij of standbeeld van heb, zet ik de handtekening als ik ze kan vinden), een naam, en dan een aantal gebeurtenissen: een geboorte op 16 Nivôse VII en een andere “ergens in 1801” (die andere is afgeleid van een overlijdensakte in 1869 waar hij 68 jaar oud was), een beroep van kleermaker in 1841 (bij de geboorte van zijn dochter), een beroep van lijnwaarwever in 1846 (bij zijn overlijden), en dan opnieuw een beroep van kleermaker in 1869 (bij de geboorte van zijn zoon).

En voor alle beweringen die ik toevoeg aan mijn database, voeg ik een citaat toe dat verwijst naar een bron toe die verwijst naar het document dat ik gedownload heb, zodat ik preciés kan terugvinden waarom ik bijvoorbeeld zeker weet dat Bernardus Francies Van De Rostijne in 1846 lijnwaadwever was, zelfs als is dat een beetje raar dat iemand van kleermaker naar wever en terug naar kleermaker gaat.

Euh ja. Inderdaad: op de één of andere manier heb ik iemand die overleden is op 47 jaar en nog een zoon heeft gehad op zijn 69ste.

Kak. Iet es verkeers.

Als ik de bronnen er op nakijk, heb ik Bernard Francies Van De Rostijne (geboren 1800) en gehuwd met Marie Therese De Backer, verward met Pieter Bernard Van De Rostijne (geboren 1801) en gehuwd met Marie Therese De Buck.

Dat wordt dus ontwarren, morgen.

(Maar beeld u in dat ik dit ergens op een database op het internet had gezet: hoe veel mensen zouden die foute gegevens zonder nakijken overgenomen hebben? Ik moet er niet aan denken.)